Beşiktaş’tan FIBA’ya Xavier Munford çağrısı

EuroCup'ta mücadele eden Beşiktaş çeyrek finalde Hapoel Tel Aviv'le karşılaşacak. İsrail ekibinden Munford'a İsrail Basketbol Federasyonu tarafından doping ve uyuşturucu madde testini geçemediği üç hafta ceza verildi. Beşiktaş buna tepki gösterdi.

Spor 12 Mart 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Munford'ın cezasına Beşiktaş cephesinden itiraz.

Beşiktaş mucizevi bir galibiyete imza atarak EuroCup’ın son şampiyonu Gran Canaria’yı 80-78 mağlup etti ve turnuvada çeyrek final aşamasına yükselmeyi başardı. Siyah-beyazlılar bu aşamada turnuvanın bir diğer öne çıkan takımı İsrail ekibi Hapoel Tel Aviv ile karşılaşacak. Tel Aviv’in en tehlikeli oyuncularından Xavier Munford doping cezasıyla karşı karşıyaydı. Oyuncunun sezonu kapatabileceği konuşuluyordu zira doping ve uyuşturucu testini geçememiş kanında marijuanaya rastlanmıştı.

İsrail Basketbol Federasyonu’nun kararına göre oyuncuya bir aydan az ceza verildi. Gard 19 Şubat tarihinden beri parkeye çıkamıyordu. Bu da yıldız ismin üç İsrail Ligi maçını kaçırıp ve EuroCup’ta herhangi bir maç kaçırmadan yoluna devam etmesi demek. İsrail ekibi 13 Mart tarihinde Beşiktaş’ı sahasında konuk edecek. Takımın koçu Danny Franco bu cezayla ilgili “Eşiği istediğiniz kadar ayarlayabilirsiniz. Ligdeki yabancıların çoğunun marijuana içmediğini ve İsraillilerin bir kısmının da içmediğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Abartmış ve aşmış olması doğru değil” diye konuştu.

Beşiktaş söz konusu cezaya tepki gösterdi. Siyah-beyazlı kulüpten yapılan açıklamada “Sporun ruhuyla bağdaşmayan bu tip bir eyleme uygulanan yaptırımın, Kulübümüz ile gerçekleşecek müsabakadan birkaç gün önce ve emsallerine göre oldukça düşük olacak şekilde 21 gün olarak açıklanması kabul edilemez bir durumdur. Açıklanan bu ceza, sporun ruhuna aykırı olan bu tür davranışların caydırıcılığına gölge düşürmekte ve söz konusu davranışların önünü açabilecek bir durumu doğurmaktadır” dendi.

Beşiktaş’ın açıklamasında numunenin aralık ayında alınıp ceza açıklamasının şubat ayında yapılmasının da soru işareti barındırdığı belirtildi. Açıklamada son olarak “FIBA ve Euroleague kurullarının söz konusu durumla ilgili daha önceki emsalleri de göz önünde bulundurarak hakkaniyetli bir karar vereceklerini umuyoruz. Konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı ve her türlü yasal hakkımızı kullanacağımızı belirtmek isteriz” dendi.

Benzeri daha önce yaşanmıştı

Munford gibi marijuana kullandığı için cezaya çarptırılan bir diğer isim James Gist olmuştu. Bir dönem Fenerbahçe forması da giyen Gist 2015’te Panathinaikos’ta oynadığı dönemde yasaklı madde kullandığı için sekiz ay ceza almıştı. Yaptığı itirazla Gist’in cezası iki aya indirilmiş ve oyuncu sezon arası dönemde cezasını çektikten sonra yeni sezona takımıyla beraber başlayabilmişti.

Basketbolda son olarak Pierria Henry numune örneğini değiştirdiği gerekçesiyle dört sene men cezası almıştı. Zamanında Avrupa basketbolu sahnesinde yer alan isimlerden DJ Cooper da numune örneğini hamile kız arkadaşının idrarıyla verdiği için iki sene cezaya çarptırılmıştı. Şimdilerde PAO forması giyen bir diğer uzun Dinos Mitoglou da Milano’da oynadığı dönemde girdiği bir test sonrası 2.5 sene ceza almış, CAS’a başvurusundan sonra ceza 16 aya indirilmişti ve oyuncu bu sezon EuroLeague’de yeniden boy göstermeye başlamıştı. Bu tarz örneklere bakınca Munford’a verilen cezanın üç haftayla sınırlı kalmış olması kafalarda soru işareti yaratmıyor değil.

Pazartesi gündemi: Arda Güler İspanya'da manşet, hayat kurtaran hakemPazartesi gündemi: Arda Güler İspanya’da manşet, hayat kurtaran hakem

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.