Beşiktaş’tan tarihi rövanş: Avrupa Ligi’nde ilk puanlar Lyon’dan geldi

Avrupa Ligi'nde bu sezon henüz puanı bulunmayan Beşiktaş, 2016-17 sezonunda çeyrek finalde elendiği Olimpik Lyon'a konuk oldu. Siyah-beyazlılar, Fransa temsilcisinden intikamlarını alarak karşılaşmadan 1-0 galip ayrıldı.

Spor 25 Ekim 2024
Beşiktaş üç puanı tek golle aldı.

UEFA Avrupa Ligi’nin üçüncü haftasında Fransız ekibi Olimpik Lyon’a konuk olan Beşiktaş’ta teknik direktör Giovanni van Bronckhorst, Süper Lig’de son oynadıkları Konyaspor maçının ilk 11’ine göre biri zorunlu olmak üzere iki değişikliğe gitti. Siyah-beyazlılar maça Ersin Destanoğlu, Jonas Svensson, Felix Uduokhai, Emirhan Topçu, Arthur Masuaku, Cher Ndour, Gedson Fernandes, Joao Mario, Rafa Silva, Ernest Muçi ve Ciro Immobile 11’i ile başladı. Semih Kılıçsoy yedeğe çekilirken sakatlık geçiren Mert Günok kadroda yer almadı. Beşiktaş taraftarları Groupama Stadı’ndaki maçı güvenlik gerekçesiyle takip edemedi. İki takım arasında 2017’de Lyon’da oynanan UEFA Avrupa Ligi çeyrek final ilk karşılaşmasında yaşanan olayların tekrar etme ihtimali ve yüksek güvenlik riski gerekçesiyle kente ve stada siyah-beyazlı ekibin taraftarları alınmadı. Öte yandan 59 bin kişilik stadyuma yine aynı gerekçeyle 30 bin taraftar alındı. Sadece iki bin bilet satışa çıkarken 28 bin kombineli Fransız seyirci de tribünde yerini aldı.

Maça etkili giren taraf Lyon oldu. Yedinci dakikada sol çaprazdan ceza sahasına giren Benrahma’nın ortasında, Nuamah’ın yakın mesafeden kafa vuruşunda kaleci Ersin Destanoğlu topu kornere çeldi. Etkisini sürdüren Fransızlar ilk çeyrek saatlik dilim henüz geride kalırken bir tehlike daha yakaladı. Tagliafico’nun pasında topla buluşan Benrahma’nın ceza sahası içinde ayak içi yaptığı vuruşta meşin yuvarlak direğin yanından az farka auta çıktı. 24’üncü dakikada Lyon’da sağ kanatta topla buluşan Cherki, savunmanın arkasına sarkarak ceza sahasına iyi koşu yapan Tolisso’yu gördü. Fransız orta saha oyuncusu  meşin yuvarlağı altıpasın içindeki Lacazette ile buluşturdu. Lacazette’nin kayarak yaptığı vuruşta top filelerle buluştu. Maçın hakemi Harm Osmers, VAR hakemlerinin uyarısı üzerine Tolisso’nun ofsaytta olduğu gerekçesiyle golü geçersiz saydı.

Bu pozisyonun hemen üç dakika sonrasında Lyon’da Lacazette ceza sahasına girerken Emirhan’ın müdahalesiyle yerde kaldı. Hakem penaltı kararı verdi ancak VAR hakemlerinin pozisyonun ceza sahası dışında olduğu uyarısı üzerine kararını serbest vuruş olarak değiştirdi. Fransa’da devrenin kalan bölümünde başka pozisyon olmayınca soyunma odasına golsüz eşitlikle gidildi.

Olimpik Lyon’un etkili futbolu ikinci devrede de sürdü. 56’ncı dakikada Nuamah’ın pasında topla buluşan Benrahma’nın ceza yayının solundan bekletmeden çıkardığı şutta meşin yuvarlak üst direkten döndü. Dakikalar 67’yi gösterirken Beşiktaş’ın en tehlikeli atağı şekillendi. Sağ kanatta Rafa Silva’nın pasında Immobile’nin ceza sahası içinde bekletmeden yaptığı vuruşta meşin yuvarlak kaleci Perri’nin müdahalesinin ardından direğe çarparak oyun alanına döndü. Ardından Rafa Silva’nın boş kaleye tamamlamak istediği top auta çıktı.

Bu pozisyonla gole çok yaklaşan Beşiktaş, 71’de aradığını buldu. Rafa’nın orta saha çizgisinden ara pasıyla savunmanın arkasına hareketlenen Gedson Fernandes’in ceza sahasına girdikten sonra yerden çıkardığı sert şutta meşin yuvarlak ağlarla buluştu. Beşiktaş, Lyon’da öne geçti.

Kalan bölümde ev sahibi ekip gol arayışlarını artırdı. 90+4’te Galatasaray’dan kiralanan Zaha’nın ceza sahası içinden çektiği şut filelerle buluşma üzereyken Uduokhai cizgi üzerinde yaptığı müdahaleyle galibiyeti müjdeledi. Beşiktaş, son olarak bu turnuvanın çeyrek finalinde penaltı atışları sonucu dramatik şekilde elendiği Lyon’dan intikamını aldı. Siyah-beyazlılar zorlu deplasmandan 1-0 galip ayrıldı.

Önceki iki maçında puanla tanışamayan siyah-beyazlılar böylece UEFA Avrupa Ligi’ndeki ilk galibiyetini elde etti. Beşiktaş, bir sonraki Avrupa maçında Malmö’yü Dolmabahçe’de ağırlayacak.

Fenerbahçe puanı Manchester United avcısı golcüsüyle kazandıFenerbahçe puanı Manchester United avcısı golcüsüyle kazandı

Karşılaşmanın ardından Beşiktaş’ın sosyal medya hesapları da yedi yıl önce yapılan bir paylaşımı alıntıladı. 2017 yılındaki maçın ardından Lyon’un yaptığı paylaşıma Gedson’un fotoğrafıyla yanıt veren siyah-beyazlılar, “Tek başına bir kartal ama bütün kedilerden üstün” yazdıç

van Bronckhorst: Lyon daha fazlasını hak etti ama sonuç bizim lehimize oldu

Galibiyetin ardından Beşiktaş’ta teknik direktör Giovanni van Bronckhorst açıklamalarda bulundu. Avrupa Ligi’nin ilk iki haftasındaki yenilgiler sonrası bu galibiyetin önemli olduğunu vurgulayan Hollandalı teknik adam güçlü bir rakibe karşı oynadıklarını belirterek, “Olimpik Lyon’un hücumdaki kalitesini gördük. Bazen şansa da ihtiyacınız olur. Şans zaman zaman yanımızdaydı. İkinci yarıda geçişleri daha iyi yaptık. İkinci yarıda topun bizde olduğu zamanlarda oyunu daha iyi kontrol ettik. Sabırlı olduk. 1-0 öne geçtikten sonra ikinci gol fırsatını da yakaladık. Olimpik Lyon daha fazlasını hak etti ama sonuç bizim lehimize oldu. İki mağlubiyetten sonra bu galibiyet bizim için çok iyi oldu. Kalan maçlarda en fazla puanı alıp sonraki turlara adımızı yazdırmak istiyoruz” dedi.

Başarılı bir maç oynayan kaleci Ersin Destanoğlu’na da değinen van Bronckhorst, “Kolay değil. Onun adına çok mutluyum. Sakatlığının ardından dün oynayacağı hissiyatı oluşmuştu. Salı günü antrenmandan sonra vücudu olumsuz reaksiyon göstermedi. Ancak bugünü bekledik. Kendisini daha iyi hissetti. Biz de oynatmakta şüphe duymadık. Ersin’in yaptığı ilk kurtarış hem onun hem de bizim için önemliydi. Çok iyi kurtarışlar yaptı. Ersin, çok iyi bir kaleci. Aldığımız galibiyette Ersin’in kurtarışları önemli rol oynadı” değerlendirmesini yaptı.


Avrupa Ligi’nde Fenerbahçe’nin Manchester United’la berabere kaldığı gecede 14 ayrı maç daha oynandı. Alınan sonuçlar ve üçüncü haftanın ardından oluşan puan durumu şöyle:

Frankfurt-Riga, 1-0
Roma-Dinamo Kiev, 1-0
Midtjylland-Union SG, 1-0
Karabağ-Ajax, 0-3
Maccabi Tel Aviv-Real Sociedad, 1-2
PAOK-Viktoria Plzen, 2-2
Ferencvaros-Nice, 1-0
Tottenham-AZ Alkmaar, 1-0
Anderlecht-Ludogorets, 2-0
Ahtletic Bilbao-Slavia Prag, 1-0
Malmö-Olympiakos, 0-1
Porto-Hoffenheim, 2-0
Twente-Lazio, 0-2
Glasgow Rangers- FCSB, 4-0

Görsel: beIN Sports

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.