Beşiktaş’tan Türk futboluna gözdağı

Geçen sezonun Türkiye Kupası şampiyonu Beşiktaş son lig şampiyonu ezeli rakibi Galatasaray'ı Süper Kupa'da 5-0 gibi tarihi bir skorla yenip kupaya uzandı. Kartal geçen sezon 46 puan fark yediği rakibine yeni sezon için gözdağı verdi.

Spor 4 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Beşiktaş 5-0'lık galibiyetle toparlandığı mesajını verdi.

Beşiktaş ve Galatasaray arasında Atatürk Olimpiyat Stadı’ndaki Süper Kupa mücadelesi Türk futbolunda 2024-25 sezonunun resmi açılışı niteliği taşıyordu. Kadrosunu büyük ölçüde koruyan, istediği transferleri yapamasa da 102 puanlı rekor sezon üstüne üst üste üçüncü şampiyonluğu hedefleyen Galatasaray kupa hayal ediyordu. Beşiktaş ise adeta kayıp görünen, ortasında başkan değişikliği yaptığı, beş farklı teknik direktörle çalıştığı sezonu Türkiye Kupası’yla tamamlamış, revizyona giren kadrosuyla yeni sezonu da kupayla açmayı amaçlıyordu.

Şenol Güneş, Burak Yılmaz, Rıza Çalımbay, Fernando Santos, Serdar Topraktepe… Beşiktaş’ın olaylı sezonunda negatif anlamda kırılan rekorun içindeki isimler işte bunlardı. Beşiktaş tarihinde ilk defa bir sezonda tam beş kez teknik direktör değiştirdi. 2023 yaz transfer döneminde kadroya katılan birçok futbolcu bekleneni veremedi. Hal böyle olunca şampiyonluk yarışı erken koptu. Beşiktaş sezon boyu yalnızca 56 puan toplayabildi, iki ezeli rakibi Galatasaray ve Fenerbahçe’nin sırasıyla 46 ve 43 puan gerisinde kaldı. Kara Kartal buna rağmen Türkiye Kupası’nda yoluna devam etti. Aralık 2023’te başa gelen Hasan Arat yönetiminin devre arasında yaptığı pahalı transferlerden El Musrati 90+4. dakikada attığı golle takımını 3-2’lik galibiyete taşıdı. Trabzonspor karşısında Atatürk Olimpiyat Stadı’nda alınan galibiyet Türkiye Kupası anlamı taşıdı.

'Süper' Beşiktaş, Galatasaray'ı perişan etti: Tarihe geçen skor‘Süper’ Beşiktaş, Galatasaray’ı perişan etti: Tarihe geçen skor

Pahalı transferler yaz aylarında da devam etti. Bir yandan enkaz niteliğindeki kadrodaki beklenti altında kalan futbolcuları elden çıkarmaya çalışan Beşiktaş diğer yandan yıldız eklemeleri yaparak 102 ve 99 puan alan iki ezeli rakibine kafa tutabilecek bir yapı kurmaya çalışıyordu. Teknik direktör tercihi Hollandalı Giovanni van Bronckhorst olduktan sonra Rafa Silva, Gabriel Paulista, Ciro Immobile gibi önemli eklemeler yapıldı. Bu eklemelerin ardından transferde frene basıldı. Zira kadroda düşünülmeyen futbolcular için piyasada alıcı bulunamıyordu. Öyle ya nasıl bulunsundu? Kulüp tarihinin en kötü sezonlarından biri geride kalmış, o sezonun mimarları niteliğindeki futbolcular için de teklif bulunamaz olmuştu.

Ancak Beşiktaş yaz transfer dönemini daha da sessiz geçiren Galatasaray’a karşı yine de elindekilerle iyi şekilde hazırlandı. van Bronckhorst Türkiye’deki ilk resmi maçında bir derbiyle sınanacaktı. Bu sınavın kendi adına bu denli iyi geçmesini eminim kimse gibi kendisi de beklemiyordu. Ciro Immobile’nin henüz 21. saniyede Victor Nelsson’un hatası sonucu yakaladığı fırsatı değerlendirmesiyle karşılaşma adeta 1-0 Beşiktaş lehine başladı. İlk yarıda kontrolü eline alamayan Galatasaray ikinci yarı başında Okan Buruk’un hamlelerine rağmen ritim bulamadı. 53. dakikada Jonas Svensson’un golü farkı ikiye çıkardı. Beşiktaş yeni İtalyan forveti Ciro Immobile’nin penaltı golüyle 81’de farkı üçe çıkardı. Rafa Silva’nın 90+1 ve genç futbolcu Mustafa Hekimoğlu’nun 90+2’de attığı goller tabelanın tarihi bir hal almasını sağladı.

Beşiktaş’tan ‘Süper’ açılış!Beşiktaş’tan ‘Süper’ açılış!

Bu tarihi skor Beşiktaş’ın yalnızca Galatasaray’a değil, şampiyonluk için iddialı bir kadro kurarak başa Jose Mourinho’yu getiren Fenerbahçe’ye de mesaj niteliği taşıdı. Artık Kara Kartal göndermek istediği yabancılarını hızlı şekilde elden çıkarıp yerine en az Silva, Immobile, Paulista kadar iyi ve nokta atışı hamleleri yapmanın peşinde olacak. Bu 5-0’lık galibiyet sezonun kırılma anlarında onlara şüphesiz özgüven verecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.