‘Beyaz atlı prens’ nasıl mahkum oldu? Sıfırdan başlayan başkanın ibretlik hikayesi

Said Chabane, Cezayir'den Fransa'ya gelmiş sıfırdan büyük bir servet yapmış iş insanıydı. Futbol takımı Angers'e adeta 'beyaz atlı prens' gibi geldi. Cinsel saldırıdan ceza aldı, kara para aklamaktan yargılanıyor.

Spor 23 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Said Chabane'ye cinsel saldırıdan bir yıl ertelemeli iki yıl hapis cezası verildi.

2011 yılında Angers, Fransa 2. Ligi’nde mücadele eden 11 milyon dolar gelir elde eden küçük bir kulüptü. Bütçe, geliri aşıyor sene sonunda bilanço hep eksi gösteriyordu. Zor durumda olan kulübü 1.8 milyon dolara Said Chabane satın aldı. Kulübün kaderi orada değişti.

59 yaşındaki Chabane’nin zor bir hayatı oldu. Cezayir’de başladığı eğitim hayatını Fransa’da sürdürdü. Bir türlü istediği işlerde çalışamadı. Çalıştığı yerlerden kovuldu. Fransa’dan ayrılıp ülkesine dönmeyi düşünürken son bir şans diyerek gıda şirketi kurdu. Fransa’daki Kuzey Afrika nüfusuna yönelik ürünleriyle şansı tersine döndü, servet kazandı. 100 milyon euronun üzerinde ciro yapan 800 kişinin çalıştığı şirketin sahibi oldu. Hatta 1999 yılında ‘işi bilmediği’ gerekçesiyle kendisini kovan gruba ait bir fabrikayı satın aldı.

Artık bol parası vardı. Sevdiği spora, futbola yöneldi. Angers’in yüzde 93’ünü satın aldı. Böylece mütevazı takımın yükselişi başladı. İstikrarlı bir şekilde ivme kazanan Angers, 2015’te Ligue 1’e çıktı. Kendisini ‘hiçten başlayan’, ‘talepkar’ ve ‘otoriter’ bir işveren olarak tanımlayan Said Chabane için işler harika gidiyordu. Angers, Ligue 1’deki yerini sağlamlaştırmış 2018-19 sezonunu 34 milyon dolarlık gelir ve 3,5 milyon dolar kârla kapamıştı. Ancak pandemi işleri altüst etti. Ekonomik olarak ağır darbe alan Angers’in Said Chabane’ye faturası milyonlarca dolar kayıptı.

Bir tecavüz, iki ülke ve dokuz yıl hapis... Robinho'nun öyküsüBir tecavüz, iki ülke ve dokuz yıl hapis… Robinho’nun öyküsü

İlk şikâyet 2020’de yapıldı

Kulübü sıfırdan alıp yükselden Chabane için işler sadece ekonomik olarak kötü gitmiyordu. Ocak 2020’de bir kulüp çalışanı, Aralık 2019’da Madrid’e yapılan bir iş gezisinden sonra cinsel saldırıya uğradığı gerekçesiyle şikâyetçi oldu. Pandora’nın kutusu açılmıştı. Sadece kulüp değil, gıda fabrikasında çalışan toplam yedi kadın yargıya gitti. Mağdurlar, 2014’ten 2019’a kadar taciz edildiklerini iddia ediyordu. Personeline baskı yapmamakla övünen kulüp sahibi, onları zorla kucağına oturtmuş, göğüslerini ve kalçalarını ellemişti.

18 ve 19 Aralık 2023’te yapılan duruşmada kadınlardan beşi Chabane’nın kendilerine zorla dokunup öptüğünü söyledi. Onun nüfuzdan korkmuşlardı. Savcılık, bir yıl ertelemeli üç yıl hapis cezası talep etti.

Kulübe kara para baskını

2024’le birlikte işler Chabane için daha da kötü hale geldi. Birçok kulüple birlikte Angers’in merkezi kara para aklama soruşturması nedeniyle basıldı. Kulübün eski hukuk direktörü ve  bir oyuncu temsilcisiyle birlikte Chabane hedefteydi. Zor günler geçiren Said Chabane,  mart başında kulüp başkanlığını oğlu Romain’e devretti.

Cinsel saldırı davasında mahkeme kararını 16 Şubat’ta açıklayacaktı, ancak Chabane’nin talebiyle bu süre beş hafta uzatıldı. Ve sonunda karar çıktı. Angers’in eski sahibi bir yıl ertelemeli iki yıl hapis cezası aldı. Mahkeme, onu nüfusunu kullanarak çalışanlarına cinsel saldırıda bulunmaktan suçlu buldu. Ancak yedinci kadının şikayetinde ‘şüphe’ bulunduğu için mahkeme ceza tayinine yer olmadığına karar verdi. Avukatı, mahkumiyet kararına itiraz edeceğini belirterek şunları söyledi: “Bay Chabane’in kısmen masum olduğu ilan edildiğinden kararı biraz rahatlamış olarak karşılıyoruz. Açıkçası, kararın geri kalanına katılmıyoruz ve Chabane’in tamamen aklanması için temyize başvuracağız.”

Kabus bitmedi

Said Chabane’nin kabusu devam ediyor. Pazartesi gününinden itibaren kara para aklamaktan bir kez daha yargı önüne çıkacak. Angers’in eski başkanı bu suçlamaları da kabul etmiyor. Kısacası Anger’in ‘beyaz atlı prensi’nin yaşadıkları artık masal değil korku hikayesine benziyor.

Dani Alves kefaletle serbest kalacakDani Alves kefaletle serbest kalacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.