Bir tecavüz, iki ülke ve dokuz yıl hapis… Robinho’nun öyküsü

Bir dönem Sivasspor ve Başakşehir forması giyen Robinho Milano'da bir kıza tecavüz etmekten suçlu bulundu. Brezilya'ya kaçan oyuncu için iki ülke arasında kriz çıktı. Brezilya mahkemesi Robinho için kararını verdi.

Spor 21 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Brezilya Milli Takımı'nda da oynayan Robinho, dokuz yıl hapis yatacak.

Gerçek adı Robson de Souza olan Robinho 25 Ocak 1984’te doğdu. Henüz 18 yaşındayken Santos’la profesyonel sözleşme imzaladı, yeteneği ile Brezilya’nın geleceği olarak gösterildi. 2005 yazında Real Madrid ile sözleşme imzaladı. 2008’de o dönem için çok büyük bir rakam olan 42.5 milyon euro bonservis bedeliyle Manchester City’ye gitti. City’den ülkesine dönen Robinho 2009’da Vivian Guglielminetti ile evlendi. Çiftin 17 Aralık 2007’de Santos’ta doğan Robson Jr. ve 20 Nisan 2011’de Sao Paulo’da doğan Gianluca adında iki çocuğu var.
2013 yılı Robinho’nun kariyerinde dönüm noktası oldu. Santos’tan Milan’a gitti. Brezilyalı Ocak 2013’te Milano’da bir gece kulübünde 22 yaşındaki bir Arnavut kadına toplu tecavüz olayına karıştı. Hakkında dava açıldı. Bir yıl İtalya’da kaldıktan sonra önce ülkesine sonra Çin’e gitti.

23 Kasım 2017’de İtalyan mahkemesi Robinho’yu suçlu buldu ve dokuz yıl hapse mahkum etti. Robinho’nun Ocak 2013’te bir arkadaşına gönderdiği mesaj dahil polis tarafından ele geçirilen mesajların transkriptleri yayınlandı: “Gülüyorum, çünkü umurumda değildi, kadın tamamen sarhoştu, ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yok.”

Farklı bir sohbette ise Robinho’nun bir arkadaşı “Penisini ağzına soktuğunu gördüm” mesajı gönderdi ve Robinho “Bu seks yapmak anlamına gelmiyor” yanıtı verdi.

Robinho 2013’te Milan’da oynarken bir kıza tecavüz etti.

Bu arada Çin’den ayrılan Robinho Türkiye’de Sivasspor ve Başakşehir formalarını giydi. 10 Aralık 2020’de Milano Temyiz Mahkemesi Robinho’nun kurbanı ‘küçümsediğini’ ve ‘acımasızca aşağıladığını’, arkadaşıyla anlaşarak polisi de yanılttığı tespiti yaparak kararı onadı. 2020’de Türkiye’den ayrılarak Santos’a dördüncü kez dönen Robinho 2013’teki cinsel ilişkiyi kabul etti ama bunun rızaya dayalı olduğunu iddia etti. Son umudu olan Roma’daki Yüksek Mahkeme Ocak 2022’de Robinho hakkındaki kararın doğru olduğuna hükmetti. Şubat 2022’de İtalya Adalet Bakanlığı Robinho hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkardı. İtalya, Brezilya’ya başvurarak cezasını çekmesi için Robinho’nun iade edilmesini istedi. İki ülke arasında suçluların iadesi anlaşması bulunmuyor.

Oyuncunun durumu Brezilya’da büyük tartışma yarattı. Tartışmaya geçen ay Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva bile girdi. Robinho’nun hapiste olmamasını utanç verici olarak nitelendiren Lula Da Silva “Robinho zaten İtalya’da hüküm giydi ve cezasını çekmesi gerekirdi. Umarım sorumsuzluğunun bedelini öder. Tecavüz suçu işleyen herkes hapse girmeli. Genç Brezilyalıların yüzde 99’undan daha şanslıydı, çok para kazandı ve çok ünlü oldu. Buna ihtiyacı yoktu” dedi.

Ve karar çıktı

Brezilya Yüksek Mahkemesi Robinho ile ilgili kararını nihayet verdi. Futbocu dokuz yıllık cezasını Brezilya’daki hapishanede çekecek. Yargıç Francisco Falcao’ya göre bu karar Robinho’nun iadesi reddedildikten sonra suçlunun cezasız kalmasını önlemek ve mağdurun onurunu korumak için alındı. Kararı temyize götürme hakkı bulunan 40 yaşındaki Robinho bu süre zarfında hapse girmeyecek. Ama temyizden sonuç alamaması halinde Brezilyayı futbolcuya cezaevi göründü.

Dani Alves kefaletle serbest kalacakDani Alves kefaletle serbest kalacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.