Bir de Lin Yu-ting’den dinleyin! X kromozomu kavgasında söz savunmanın

Paris Olimpiyatları yarı finalinde Esra Yıldız Kahraman'ın 'X' işareti yaparak protesto ettiği ve cinsiyet tartışmaların odağında bulunan Tayvanlı boksör Lin Yu-ting konu hakkında ilk kez açıklama yaptı.

Spor 9 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Tayvanlı boksör Lin Yu-ting, cinsiyet tartışmaları hakkında ilk kez konuştu.

Paris Olimpiyat Oyunları’nda en çok tartışılan iki isim Tayvanlı Lin Yu-Ting ve Cezayirli Imane Khelif. Erkek (XY) kromozomlarına sahip olduğu için Dünya Boks Birliği (IBA) tarafından 2023 Dünya Şampiyonası’ndan men edilen iki boksör olimpiyat oyunlarında finale çıktı.

Lin, Türk boksör Esra Yıldız Kahraman’la 57 kilogram yarı finalinde karşılaştı. Lin’in maçı kazanmasının ardından Esra Yıldız Kahraman, rakibine saygısını göstermek amacıyla rakibinin ringden ayrılabilmesi için iplerin üzerine oturdu. Ancak Lin ringi terk ettikten sonra, ayağa kalkarak ‘X’ işareti yaptı. Genetik olarak kadınlarda iki X, erkeklerde bir X ve bir Y kromozomu bulunuyor. Milli boksörün hareketi bir anda sosyal medyada yayılırken dünyada da gündem oldu. Daha önce, Lin’in Bulgar rakibi Svetlana Staneva, çeyrek finalde mağlup olmasının ardından aynı hareketi yapmıştı.

Basına açıklama yapan Lin’in antrenörü Tseng, Esra Yıldız Kahraman’ın antrenörüyle iyi bir arkadaş olduğunu belirterek, Kahraman’ın sonucu tüm saygısıyla kabul ettiğine inandığını söyledi. Tseng, “Eğer başka türlü düşünseydi, ipe oturmazdı” dedi. Cumartesi günü Polonyalı Julia Szeremeta ile altın madalya için karşı karşıya gelecek Lin Yu-ting, cinsiyet tartışmaları konusundaki sessizliğini bozdu. Tayvanlı boksör CNA English News’e şu açıklamaları yaptı…

Dünya Kupası’ndan diskalifiye edilmem beni maddi yönden etkiledi: Uluslararası Boks Birliği (IBA) 2023 Dünya Şampiyonası’nda beni yanlış bir cinsiyet testi ve standart dışı bir süreçle diskalifiye etti. Dünya Şampiyonası’ndan diskalifiye edilmemin ardından en çok üzüldüğüm şey çok çalışmasına rağmen madalyamın elimden alınması oldu. Bir gelir kaynağının yok oldu. (Editörün notu: Tayvan, Dünya Kupası’nda madalya kazanan sporcularına 550 bin euro ikramiye ve ömür boyu 3 bin 700 euro maaş ödemesi yapıyor.)

Vicdanım rahat: Elbette bazı açıklamaları okurken canınız sıkılıyor, ancak tek yapabileceğimiz kendimize ne söylediklerini kontrol edemeyeceğimizi söylemek. Bırakın konuşsunlar ama benim bu konuda vicdanım rahat. Acaba kasıtlı olarak benim peşimden mi geliyorlardı? Kafam karışmıştı. Bu biraz gülünçtü.

Boyum ve saç stilimden kaynaklanıyor: Suçlamaların muhtemelen görünüşümden kaynaklandığını söyleyebilirim. Bu çok dikkat çekiyor. Bazen tuvalete gittiğimde ‘Bu doğru mu’ diye soruyorlar. O zaman onlara kadın olduğumu söylüyorum. Muhtemelen boyum ve saç stilimden de kaynaklanıyor. Her zaman olduğum kişiyim.

Klişelerinize uymak zorunda değilim: Sonuçta ben bir boksörüm. Daha iyi sonuçlar ve daha iyi başarılar peşinde koşmak istiyorum. Performansımı geliştirmeye odaklanmayı tercih ederim. Başkalarının ne dediğini kontrol edemem. Ne de olsa özgür ve demokratik bir toplumda yaşıyoruz. Herkesin konuşma özgürlüğü var. Siz söylemek istediğinizi söyleyebilirsiniz ama ben de ne yapmak istediğime karar verebilirim. Sizin klişelerinize uymak zorunda değilim.

2022’de nerelerdi?: Başkalarının ya da nefret edenlerin söylediklerine gelince, gerçekten umurumda değil. 2021 Tokyo Olimpiyatları’nda son 16 maçında elendim. 2022 Asya Oyunları’nda altın madalya kazanırken bu insanlar neredeydi?

Esra Yıldız Kahraman'dan 'X' protestosuyla bronzEsra Yıldız Kahraman’dan ‘X’ protestosuyla bronz

Olimpiyat Komitesi IBA’yı tanımıyor

Imane Khelif ve Lin Yu-Ting kadın doğdu, hayatı boyunca cinsel kimlik üzerine hiçbir tedavi ya da ameliyat olmadı. IBA, geçen yıl yaptığı testlerde iki boksörde XY kromozomuna rastlandığını açıkladı. Ancak bu testlerin ne olduğu ve sonuçları açıklanmadı. İki boksör için ‘Biyolojik olarak erkektir” ibaresi de yer almadı. IBA, bu testin testosteron testi olmadığını, sadece bu iki boksörün XX kromozomuna sahip sporculara karşı avantajlı olduğunu duyurdu. Olimpiyat Komitesi, Rusya’nın kontrolünde olduğu belirtilen IBA’yı 2023 Haziran’dan bu yana tanımıyor. Komite, oyunlarında yarışan boksörlerden testosteron testi de alıyor. Kadınlarda bu seviye kanın litresinde 3 nanomol altı olurken, erkeklerde 35’in üstünde. Menajeri, Imane Khelif’in cinsiyet gelişim bozuklukları olan bir kadın olduğunu yani interseks doğduğunu söyledi. İnterseks sporcularla ilgili ortak alınmış bir karar yok. Sadece bu sporcuların ilaçla hormon seviyesinin düşürülmesi kuralı bulunuyor.

Imane Khelif'te işler terse döndü: Şiddet görmüş, kadın hakları savunucusu, idolImane Khelif’te işler terse döndü: Şiddet görmüş, kadın hakları savunucusu, idol

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.