Bir külkedisi masalı… ‘Bay Önemsiz’ nasıl ‘Bay Önemli’ oldu?

ABD'nin maddi değeri en büyük organizyonu Super Bowl'da bir külkedisi masalı yaşanıyor. Son sırada seçildiği için 'Bay Önemsiz' denilen oyun kurucu Brock Purdy, sakatlıklardan sonra bulduğu şansı değerlendirdi. Zirveye çıkmasına bir maç kaldı.

Spor 11 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Brock Purdy'nin kariyerinde bu kadar büyük bir yükseliş olacağını kimse tahmin etmedi.

Çekdar GİRASUN

Dünyanın ticari açıdan en büyük spor organizasyonu Super Bowl bu yıl Kansas City Chiefs ve San Francisco 49ers arasında oynanacak. İki takım dört yıl önce de karşıya karşıya gelmiş kazanan Kansas City olmuştu. O maçtan bu yana iki takım da birçok kilit oyuncusunu takımında tutmayı başardı. Finali kaybederken San Francisco cephesinin hücum opsiyonlarından George Kittle “Buraya geri geleceğim ve bu sefer intikam alacağım” demişti. Şimdi bu fırsat geldi. Hem de NFL tarihinin en sıra dışı hikayelerinden biriyle…

Amerikan futbolunda takımlar sahaya savunma, hücum ve özel takımlar adıyla üç kadro sahaya sürüyor. Her oyuncunun ayrı bir görevi bulunuyor. Bu kadar çok oyuncu içindeyse bir kişi ön plana çıkıyor: Oyun kurucu ya da orijinal adıyla quarterback… Hücumun liderliğini yapan quarterback, bir anlamda sahadaki koç. Takımdakiler onun elinden çıkacak paslara, koşu oyunlarına bakıyor. San Francisco 49ers’ı finale getiren oyun kurucu Brock Purdy gerek lise, gerekse üniversitede kimsenin yıldız olmasını beklemediği biriydi.

Yetenek var ama ya yıldız kumaşı…

ABD’de çocuklar arasındaki en popüler sporlardan biri bayrak futbolu. Amerikan futbolunun çocuk versiyonu olan oyun Phoenix banliyölerinde büyüyen Brock Purdy için harika bir kaçış yoluydu. Yeteneklerini önce sokaklarda gösterdi. Küçük bir liseye gitti. Lider kişiliğiyle ana oyun kurucu koltuğuna oturması çok sürmedi. Lise takımıyla çıktığı 40 maçta 27 galibiyet, 13 yenilgi aldı. Okuluna bakıldığında bu büyük bir başarıydı. Yeteneği dikkat çekiyordu ama kimse ondan büyük bir yıldız çıkacağına inanmıyordu.

Üniversitelerden burs teklifleri gelmeye başladı. Ülkenin en prestijli futbol okullarından olan Texas A&M ve Alabama onun peşine düştü. Brock Purdy içinse önemli olan sahada olmaktı. Oralara giderse sahaya çıkması uzun süre alacaktı. Rotasını, oynamayı daha garanti gördüğü Iowa State’e çevirdi.

Nişanlısıyla üniversitede tanıştı

Üniversite ona uğurlu gelmişti. Üçüncü quarterback olarak geldiği okulda ana quarterback sakatlandı. Önündeki rakibinin kötü performansıyla aynı lisedeki gibi direksiyona o geçti. Popülerliği hızla artmışken gönlünü üniversitenin voleybol takımında oynayan Jenna Brandt’a kaptırdı. Uzun sürecek bir yol arkadaşlığı orada başladı. Üniversitedeki ikinci yılında da sahada başarılıydı. Arkadaşları onun profesyonel olmasına kesin gözüyle bakıyordu. Ama ilerideki yıllarda işler değişti. Başarılı gözükse de istikrarsız oyunu nedeniyle gözden düştü.

2022 yılında drafta girdiğinde seçilip seçilmeyeceği belirsizdi. Ondan önce sekiz tane oyun kurucu seçildi. San Francisco 49ers tarafından son sıradan (7. tur 262. sıra) seçildi. 1976’dan beri draftın son sırasında seçilenlere verilen ‘Bay Önemsiz’ (Mr. Irrelevant) lakabını ismine ekledi. O dönem San Francisco’nun kaderini değiştirecek bir seçim olduğu kimsenin aklına gelmedi.

NFC şampiyonluğunu kutlayan Brock Purdy

Tarih tekerrür etti, peri masalı başladı

Purdy, üniversitede yaşadıklarını ilk profesyonel takımı San Francisco 49ers’da da yaşadı. Önce takımın büyük umutlar beslediği 2021 draftında üçüncü sıradan seçilen Trey Lance sakatlandı. Veteran oyun kurucu Jimmy Garoppolo’nun ayağı şanssız bir pozisyonda kırıldı. Takımın elinde tek seçenek Brock Purdy kaldı.
Geçen sezona 3-4’lük bir dereceyle giren 49ers daha sonra çıktığı 10 maçı da kazanarak 13-4 ile kendi grubunu lider tamamladı. Purdy dümene geçtiği andan itibaren çıktığı beş normal sezon maçını da galip bitirdi. Baskıdan hiç etkilenmemiş gibi gözüken oyuncu playoff’ta da aynı performansı sürdürerek çıktığı iki maçı kazandı ve takımının konferans finaline çıkmasında başrol oynadı.

Konferans finalinde sakatlandı

Külkedisi hikayesi yarım kaldı. Konferans finalinde mücadelenin başlarında yaşadığı sakatlık yüzünden maçın geri kalanını kenardan takip etti. Takımı o yokken ağır bir yenilgi aldı.

30 saniyesi 7 milyon dolar eden spor organizasyonu: Super Bowl!30 saniyesi 7 milyon dolar eden spor organizasyonu: Super Bowl!

Küllerinden doğdu

Sezon sonunda yaşadığı sakatlıktan dolayı ameliyat oldu. Yeni sezonda ne olacaktı? Orada devreye ailesi girdi. Babası eski bir sporcuydu. Baskıyla başa çıkmayı ondan öğrenmişti. Enerjisi annesinden geliyordu. Zor durumlarda onun sayesinde pozitif kalmayı beceriyordu. Birçok spor otoritesi yaptığı sıra dışı çıkışının, özellikle geçirdiği operasyondan sonra devam edilebilir olmadığı hakkında haberler yapmaya başladılar. Ama en büyük destek nişanlısından ve takım arkadaşlarından geldi. Yaptığı liderlik bütün takım arkadaşlarını ikna etmişti. Oyun kurucu olarak onun devam etmesini istiyorlardı.

 

Artık Bay Önemli

San Francisco 49ers yönetimi kararını verdi. Çaylak kontratı nedeniyle ligin en az maaş alan ana oyun kurucusu olan Purdy ile yeni sezona devam edeceklerdi. Onun düşük maaş alması kulübün elini rahatlattı. 49ers yönetimi, yıldız oyuncularını elinde tutmayı başardı. Sezon boyunca başarılı sonuçlar art arda gelince neredeyse her pozisyonda ligin en iyi beş oyuncusundan birine sahip olan takımda herkesin hemfikir oldu: Bu takımın lideri Brock Purdy!
‘Bay Önemsiz’ lakabı sezon içinde yerini Bay Önemli’ye (Mr. Relevant) bıraktı. Konferansını lider tamamlayan San Francisco’da Purdy MVP’nin üç adayından biri oldu. Ödülü mevkidaşı Lamar Jackson’a kaptıran oyuncu artık gözünü daha yükseğe dikmiş durumda. Daha önce sonra Super Bowl şampiyonluğu yaşayan tek kişi olan vurucu (kicker) ‘Bay Önemsiz’ Ryan Succop’a ortak olmak istiyor. Purdy’nin önünde masal kitaplarından fırlamış gibi görünen bu hikâyeyi taçlandırmak için önlerinde son bir engel var. Finalde son yılların bölüm sonu canavarı Patrick Mahomes ve Kansas City’ye karşı oynayacaklar. Şayet Purdy ve arkadaşları bu acımasız Chiefs savunmasını da aşabilirlerse isimlerini tarih kitaplarına yazdırmış olacak. Bu büyük maçta belki de Purdy, ‘Bay Önemsiz’ olarak girdiği NFL’den ‘Bay Şampiyon’ olarak çıkacak.

 

Babasının kazandığı Super Bowl kutlamalarında küçük Christian McCaffrey

Babalar ve oğullar

Bu sene Brock Purdy’nin yanında ışığı parlayan bir diğer isim takımın yıldız koşucusu Christian McCaffrey oldu. Running Back oyuncularının son yıllarda değerleri tartışma konusuyken McCaffrey bu yıl sergilediği performansla en büyük MVP adaylarından biri oldu. Öyle ki Super Bowl’dan iki gün önce yapılan törende Yılın En İyi Hücum Oyuncusu ödülünü kazandı.
Bu finalin başka bir hikayesi de 49ers’ın koçu Kyle Shanahan ve Christian McCaffrey arasındaki geçmişe dayanıyor. Bu ikili kariyerlerinde daha şampiyonluk yaşamamış olsalar da Super Bowl’a yabancı değiller. 1997 ve 1998’de Kyle’ın babası koç Mike Shanahan ve Christian’ın babası Ed McCaffrey Denver Broncos ile birlikte şampiyonluğa ulaştı. Daha önce bu başarıyı koç olarak yakalamış bir baba-oğul ikilisi yok. Şimdi Shanahan ve McCaffrey için babalarıyla kutladıkları şampiyonluğu kendilerinin kazanabileceği bir fırsat bulunuyor. İkili, son şampiyonluğunu 1994-95 sezonunda kazanmış San Francisco’yu sevince boğmak için ellerinden geleni yapacak.

Kansas City Chiefs’in son şampiyonluk kutlamasında Patrick Mahomes

Patrick Mahomes ve Chiefs kolay lokma değil

San Francisco 49ers favori olsa da ‘bir şampiyonun yüreği asla hafife alınmamalı. Oyun kurucu Patrick Mahomes, adını en iyiler arasına yazdıran bir isim. Ligde altıncı sezonunu geçiren Mahomes bunların hepsinde takımını konferans finaline çıkarmayı başardı. Bu finallerin dördünü kazanarak Super Bowl oynamaya hak kazandılar.
Mahomes, bu dört finalin sadece birisinde ABD futbolu efsanesi Tom Brady’ye karşı boynu bükük ayrılan taraf oldu. Mahomes sahip olduğu iki MVP ödülüne ek olarak üçüncü yüzüğünü de kazanmak istiyor. 28 yaşındaki oyun kurucu, Tom Brady’nin yedi şampiyonluğunu yakalamaya en büyük aday olarak gösteriliyor. Birçok önemli hücum silahını kaybeden Chiefs’te Mahomes, bu sezon pas yakalayıcılarından çokça sıkıntı çekti. Ancak daha önce iki farklı takımla Super Bowl kazanmış olan takımın defansif koordinatörü Steve Spagnuoulo liderlik ediyor. Bu playoff serüveninde ligin en iyi savunma takımı olduklarını herkese gösterdiler. Deneyimli koçları Andy Reid yönetiminde, Chiefs son yıllarda kazanma kültürüne sahip bir takım haline geldi.

Mark Andrews bu kez sahada değil uçakta yıldızlaştı, hayat kurtardıMark Andrews bu kez sahada değil uçakta yıldızlaştı, hayat kurtardı

Sezonun olayı: Taylor Swift etkisi

NFL’de bu sezon spot ışıkları normalde olduğundan çok farklı bir yere odaklandı. Kansas City’nin yıldız Tight End’i Travis Kelce’nin aşk hayatı NFL takip etmeyenlerin dahi ilgisini çekmiş durumda. Sezon ortasına bomba gibi düşen Taylor Swift-Travis Kelce aşkı, olaysız devam eden gündemi bir anda değiştirdi. Lig yönetimi de bu durumdan oldukça memnun. Pop yıldızının yerinden izlediği ilk maçtan itibaren NFL daha önce yakalayamadığı rakamlara ulaştı. İkilinin aşkının ortaya çıktığı andan itibaren Kelce’nin forma satışlarında yüzde 400’lük bir artış görüldü. İstatistiğin tutulmaya başlandığı 2000 yılından bu yana en yüksek kadın izleyici sayılarına ulaşıldı. 14 Grammy sahibi şarkıcının, erkek arkadaşının maçlarına gelmesi NFL’in marka değerini yaklaşık 331 milyon dolar yükseltti. Swift-Kelce çiftinin peri masalının bu yıl mutlu sonla bitip bitmeyeceği de finalden sonra belli olacak.

Taylor Swift sevgilisi Travis Kelce ile birlikte AFC şampiyonluğunu kutluyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.