Birinci Lig’in kralından siyah beyaz veda: Marco Paixao

Kariyerinin son 5.5 senesini İzmir ekibi Altay'da geçiren Marco Paixao TFF 1. Lig'de dört kez gol kralı olduğu takıma veda etti. Paixao "Futbola Altay forması giyerek veda edeceğime inandım, ama mümkün olmadı" dedi.

Spor 29 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Marco Paixao efsanesi haline geldiği Altay'a veda etti.

TFF 1. Lig yıllar içinde kendine has kahramanlar yarattı. Sürekli Süper Lig’e gidip gelen takımlar, bazı köklü kulüplerin lige çakılıp kalması, gedikli antrenörler ve ligle özdeşleşen furbolcular. İşte ligle özdeşleşen futbolculardan biri de son yılların gol krallığını bırakmayan ismi Marco Paixao’ydu. O yalnızca 1. Lig’le değil aynı zamanda ligin İzmir ekibi Altay’la da özdeşleşmişti. Ancak şimdi onun için Altay’dan ayrılma, inişli çıkışlı bu beraberlik için sona gelme vakti.

İskoçya’da ikiziyle işler yolunda gitmedi

19 Eylül 1984 tarihinde Portekiz’in Sesimbra kentinde ikizlerin beş dakika farkla büyüğü olarak dünyaya gelen Marco Paixao 21 yaşındayken kardeşi Flavio ile Porto’nun B Takımı’na adım atarak dikkat çekti. Burada beklenen patlamayı yapamayan oyuncu 2009’a kadar İspanyol alt lig takımlarında yolculuğa çıktı. Guijuelo, Logrones ve Leonesa gibi ekiplerde forma giyen Portekizli 2009 Temmuz’da direksiyonu İskoçya’nın Hamilton takımına kırdı.

Altaylı Marco Paixao: Psikolojik olarak öldükAltaylı Marco Paixao: Psikolojik olarak öldük

Buraya futbolcu ikizi Flavio ile beraber transfer olan Marco aradığını bulamadı. Takım 2010-11 sezonunda Birinci Lig’den düşme yolundayken ikiliyle yollarınıa ayırma kararı aldı. Nisan ayının ikinci haftasında gerçekleşen ayrılıkta Hamilton Kulübü’nden “Forvet oyuncuları Marco ve Flavio Paixao ayrılma konusunda anlaşmaya varmış ve sözleşmeleri derhal geçerli olmak üzere feshedilmiştir. Kulüp Marco Paixao’ya sözleşmesinin gelecek dönem yenilenmeyeceğini bildirmişti” dendi.

Orta Avrupa’da ritim buldu

Ocak 2012’ye kadar kulüpsüz kalan Marco İran ekibi Naft Tahran’la anlaştı. Burada 16 maça çıkıp üç gol atan oyuncu daha sonra Kıbrıs ekibi Ethnikos’a gitti. Burada 31 maça çıkan isim 15 gol attı. Kıta Avrupasına Polonya ekibi Slask Wroclaw formasıyla döndü. Paixao buradaki iki sezonda 66 maça çıktı 34 gol atarak rüştünü ispatladı. Yarım sezonluk bir Sparta Prag macerası yaşadı, daha sonra Polonya Ligi ekiplerinden Lechia Gdansk’a giden Portekizli burada iki sezonda 68 maça çıkıp tıpkı Wroclaw’da olduğu gibi 34 gol atıp altı asist yaptı. Orta Avrupa Paixao kardeşlere yaradı. Öyle ki kariyerini Polonya ekiplerinden Legia’da tamamlayacak ikiz Flavio 10 sezon geçireceği ligde toplam 108 gole imza atacaktı. 

Paixao kardeşler Legia’da.

Türkiye’de taktığı tacı bırakmadı

Marco’nun yolu 2018 Temmuz’da Türkiye’ye düştü. TFF 1. Lig ekiplerinden Altay Portekizliyi transfer etti. Bu birliktelik 34 yaşındaki deneyimli golcü için kariyer zirvesi anlamına gelecek, Altay Süper Lig hasretine onun önderliğinde son verecekti. 2018-19 sezonunda tam 32 gol atarak 1. Lig’de zirveyi gören Paixao 2019-20’de 22 golle yeniden gol kralı oldu. 2020-21 sezonunda 25 gol atarak takımını play-off potasına soktu. Play-off’ta üç gol daha atan Portekizli Altay’ı Süper Lig’e taşıdı.

Süper Lig tempo ve kalitesi hem Altay’a, hem Paixao’ya fazla geldi. Takım küme düşmekten kurtulamazken Portekizli 23 maçta iki golle yetindi. Süper Lig’den düşen Altay borç batağına girerek döndüğü 1. Lig’de golcüsü sayesinde kalıcı olmayı başardı. Paixao 2022-23 sezonunu da 25 gol atarak geçti ve bu alanda yine ligin lideri oldu.

Ancak sezonun sonunda kulübün yaşadığı finansal sorunlardan etkilenenlerden biri olduğu için FIFA’ya başvurdu. Artık kulübüyle arasında adeta aşk-nefret ilişkisi vardı. 10 Haziran 2023 tarihinde FIFA’ya başvurup bonservisini eline alan oyuncu yalnızca 5 gün sonra İzmir ekibiyle yeniden anlaştı ve kontratını bir sezon daha uzattı.

Marco Paixao 1. Lig’de 4 kez gol kralı oldu.

Ancak Altay ve Paixao için işler yoluna girmedi. Kulüp bir devrede iki kez teknik direktör değişikliğine gitti. Maddi yetersizlikler sebebiyle TFF’nin yükümlülüklerini yerine getiremeyen takıma üç puan silme cezası verildi. Altay ligde ilk devreyi 11 puanla 17. sırada, küme düşme hattının beş puan gerisinde tamamladı. Paixao bu süreçte 15 maçta beş gol atıp iki asist üreterek takımına katkı sağladı.

Altay – Paixao beraberliği ligin ilk yarısının sonuyla nihayete erdi. Portekizli futbolcu Altay’a “Her zaman futbola Altay forması giyerek veda edeceğime inandım ama bu mümkün olmadı. Bu takımı olması gereken yerde tutmak için elimden gelen her şeyi yaptım ama artık gücüm kalmadı. Umarım bir gün Altay yeniden büyük bir kulüp olur. Hepinize teşekkür ederim. Bu hayatımın en üzücü vedası. Teşekkürler Altay, teşekkürler İzmir” sözleriyle veda etti.

Paixao, FIFA'ya şikayet ettiği Altay'da bir sene daha kalıyorPaixao, FIFA’ya şikayet ettiği Altay’da bir sene daha kalıyor

Birinci Lig hikayesi devam

Paixao belki Altay’dan ayrıldı ancak 1. Lig hikayesi onun için bitmedi. Oyuncu gelen haberlere göre bir diğer 1. Lig ekibi Şanlıurfaspor’la anlaştı. Urfa da ilk devreyi son derece sıkıntılı geçiren ekiplerden. Lige bu sezon yükselen Doğu Anadolu takımı devre sonunda 16 puanla 15. sırada ve düşme hattında bulunan Tuzlaspor’un averajla önünde. Paixao’nun önündeki yeni meydan okuma Urfa’yı ligde tutmak olacak. Oyuncu mücadele ettiği 5 sezonda 4 kez gol kralı olduğu ligde bu alanda geride kalmış durumda. Öyle ki Eyüpspor forması giyen forvet Ahmed Kutucu’nun 12 golü bulunuyor. Bu da Paixao’nun ilk kez TFF 1. Lig’de oynadığı bir sezonda gol kralı olamama ihtimalinin son derece yüksek olduğu anlamına geliyor. Fakat ne olursa olsun Portekizlinin İzmir hikayesi sona ermiş olsa da TFF 1. Lig macerası devam ediyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.