Çarşamba gündemi: Fenerbahçe, Trabzonspor, Beşiktaş, basketbol, kayak…

Fenerbahçe, Trabzonspor, Beşiktaş'ta yaşanan gelişmeler, Türkiye'de yapılacak U17 Baskebol Dünya Şampiyonası'nda grupların belli olması ve spor dünyasında yaşananlar... İşte çarşamba spor gündemi.

Spor 27 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
İşte spor dünyasından öne çıkan haberler.

Spor dünyasında hareketli bir çarşamba yaşanıyor. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan’dan açıklamalar geldi. Beşiktaş’ta El-Musrati sevinci yaşanıyor. NBA’de heyecan devam ediyor. Türkiye’de yapılacak U17 Dünya Şampiyonası’nda gruplar belli oldu. İşte spor dünyasında yaşananlar…

FIBA U17 Dünya Kupası’nda Türkiye’nin rakipleri belli oldu

Basketbolda 29 Haziran-7 Temmuz tarihlerinde İstanbul’un ev sahipliğinde düzenlenecek FIBA U17 Dünya Kupası’nın kura çekimi İstanbul’da yapıldı. Birçok basketbol organizasyonu için ilk sahne olma özelliği taşıyan FIBA U17 Dünya Kupası’nda Türkiye’nin yanı sıra, Arjantin, Avustralya, Kanada, Çin, Mısır, Fransa, Almanya, Gine, İtalya, Litvanya, Yeni Zelanda, Filipinler, Porto Riko, İspanya ve ABD mücadele edecek. Organizasyondaki karşılaşmalar İstanbul’da Sinan Erdem Spor Salonu ve Ahmet Cömert Spor Kompleksi’nde oynanacak.
Türkiye, organizasyonun C Grubu’nda Arjantin, Yeni Zelanda ve İtalya ile karşı karşıya gelecek. İki yılda bir düzenlenen ve eski milli basketbolcu Kerem Tunçeri’nin kura çekimini yaptığı organizasyonun toplantısı İstanbul’da bir otelde yapıldı.

U17 Dünya Şampiyonası İstanbul’da yapılacak.

Kura çekimine Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, FIBA Başkanı Şeyh Saud Ali Al Thani, Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Hidayet Türkoğlu, Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkan Vekili Ömer Onan, TBF Asbaşkanı ve FIBA Avrupa Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Beşok, FIBA Avrupa Başkanı Jorge Garbajosa, FIBA Genel Sekreteri Andreas Zagklis, davetliler ve basın mensupları katıldı. Kura çekiminin ardından gruplar şöyle oluştu…

A Grubu: İspanya, Litvanya, Filipinler, Porto Riko

B Grubu: Çin, ABD, Fransa, Gine

C Grubu: Türkiye, Arjantin, Yeni Zelanda, İtalya

D Grubu: Mısır, Almanya, Kanada, Avustralya

FIBA U17 Dünya Kupası 2026 yılında da Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek. Organizasyon daha önce 2022 yılında İspanya’da düzenlenmişti. 2020 yılında ise COVID-19 pandemisi nedeniyle iptal edilmişti. FIBA U17 Dünya Kupası turnuva formatı şu şekilde: Grup aşamasında organizasyona katılan 16 takım, her biri 4 takımdan oluşan 4 gruba (A, B, C ve D) ayrılacak. Her takım kendi grubundaki diğer tüm takımlara karşı mücadele edecek. Grup maçlarının ardından son 16 turunda 1’inci sıradaki takımlar 4’üncü sıradakilerle, 2’nci sıradaki takımlar da 3’üncü sıradakilerle eşleşecek. Son 16 turu maçının galipleri çeyrek finale yükselirken kaybedenler 9-16’ncı sıralar için klasman maçlarına çıkacak.

Bahçeşehir Koleji, Varese deplasmanından bir sayıyla yenik ayrıldı

Bahçeşehir Koleji, FIBA Europe Cup yarı final ilk maçından yenik ayrıldı.

FIBA Europe Cup’ta Türkiye’yi temsil eden Bahçeşehir Koleji, yarı final ilk maçında İtalya’nın Varese takımıyla deplasmanda karşılaştı. Karşılaşmaya iyi başlayan Bahçeşehir, ilk periyodu 26-19 önde tamamladı. İkinci çeyrekte rakibinin sert savunmasına dış atışlarla çare bulan İstanbul temsilcisi farkı daha da açmayı başardı ve bir ara(36-25) çift hanelere yükseltti. Bu dakikanın ardından vites arttıran Varese dört dakikada yakaladığı 17-5’lik seriyle öne geçmeyi başardı. Devrenin sonunda Bahçeşehir sayılar bulmayı başarsa da savunmada aksadı ve soyunma odasına 48-45’lik ev sahibi ekip üstünlüğüyle gidildi.

İkinci devrede biraz olsun toparlanan Bahçeşehir, iyi geçirdiği üçüncü periyodu 70-66’lık üstünlükle kapadı. Dördüncü çeyreği başa baş geçen mücadelenin son anları büyük heyecana sahne oldu. Varese’nin bitime 36 saniye kala bir sayı farkla öne geçtiği maçta yeniden üstünlüğü eline alamayan Bahçeşehir, FIBA Europe Cup yarı final ilk maçından 81-80’lik yenilgiyle ayrıldı.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Hasan Arat ve İkinci Başkan Hüseyin Yücel’in de tribünde takip ettiği karşılaşmayı Bahçeşehir Koleji’nde Axel Bouteille 23 sayı, 5 ribaunt, Jerry Boutsiele ise 10 sayı, 13 ribauntla tamamladı. Kupada finale çıkacak takımı belirleyecek mücadele 3 Nisan’da İstanbul’da yapılacak. Mücadelenin sonunda toplam skorda önde olan ekip finale yükselen taraf olacak.

Ali Koç’tan Fenerbahçe üyelerine 2 Nisan çağrısı

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Sarı-lacivertli kulübün Süper Lig’den çekilmeyi de gündeme getireceği ve 2 Nisan Salı günü gerçekleştirilecek Olağanüstü Genel Kurul öncesinde üyelere çağrı yaptı. Koç özetle şunları söyledi: “Fenerbahçe camiası olarak, bildiğiniz gibi 3 Temmuz sürecinden itibaren kulübümüzün her dinamiği ile maruz bırakıldığı, mücadele etmek zorunda kaldığı haksızlık ve adaletsizlikler zinciri hepimizin malumudur. Camia olarak, uzun zamandır, her mecrada anlatmaya çalıştıklarımızın anlaşılmadığı, dile getirdiklerimizin yeterince karşılık bulmadığı, adaletsizliklerin katlanarak arttığı süreçlerden geçiyoruz. Buna da her geçen gün, her hafta, her sezon hep beraber tanık oluyoruz. Fenerbahçemize reva görülen bu sistematik kötülüğe rağmen; sahip olduğu benliğin güçlü bir yansıması olarak her fırsatta ülke değerlerimize olan saygımızı, milli değerlerimize olan bağlılığımızı, vatanımıza duyduğumuz aidiyeti vurguladık, bu bilinçten hiçbir zaman şaşmadık. Tüm haksızlıklara karşı dik durmaya, tüm yapılanlara rağmen ülkemize hizmet etmeye, sporun her branşında zirveye oynayan, Türkiyemizi temsil eden sporcular yetiştirmeye, bayrağımızı ulusal ve uluslararası alanda gururla taşıyan gençleri geliştirmeye, altyapılarımızda yüzlerce çocuğumuza yuva olmaya devam ettik. Bugün geldiğimiz nokta itibarıyla; Fenerbahçemiz bunları yaparken Fenerbahçe’ye yapılan haksızlıkların, durmaksızın, katlanarak devam etmesi, milyonlarca taraftarı olan Kulübümüzün, camiasına dönerek yaşananları kendi içinde sorgulaması zorunluluğunu artık zaruret haline gelmiştir. İşte burada milyonları temsil eden kongre üyelerimize çok önemli bir görev düşmektedir. Fenerbahçemizin tarihinde bir mihenk taşı olarak gördüğüm bu toplantıyı sizlerin katılımı, desteği, ilgisi ve katmadeğeri olmadan istediğimiz şekilde yapamayız. 2 Nisan 2024 Salı günü saat 17.00’de Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nde gerçekleştireceğimiz Olağanüstü Genel Kurul Toplantımız tüm bu sebeplerle tarihi bir kimlik taşımaktadır. Tüzüğümüzün 24. Maddesi 2.bendi gereğince, ilk toplantıda nitelikli çoğunluk sağlanmaz ise toplantımız her zaman olduğu gibi bir hafta sonraya ertelenmek zorunda kalacaktır. Ancak Fenerbahçe öyle günlerden geçmektedir ki bu günün bir ikincisi olmamalı, olmayacaktır. 2 Nisan’da Fenerbahçeliyim diyen herkesin omuzlarında taşıdığı sorumlulukla bu toplantıda yerini alacağından hiçbir şüphem yok. Bir asrı aşkın onurlu bir tarihe sahip olan Fenerbahçe Spor Kulübü’nün 37. Başkanı olarak, Siz değerli kongre üyelerimizden taşıdığınız sorumluluğun bilinciyle Olağanüstü Genel Kurulumuzun ilk tarihi olan 2 Nisan gününde salt çoğunluğu sağlamanızı ve kulübümüze destek olmanızı önemle rica ederim. ‘Fenerbahçe sokakta oynasın, biz kaldırımda destekleriz’ diyenlerin omuz omuza duruşunu, Fenerbahçe için bu kritik dönemde bir kez daha en güçlü şekilde ortaya koyacağımıza, haykıracağımıza inancım tamdır. Saygı ve Sevgilerimle, 2 Nisan’da görüşmek üzere…”

Ertuğrul Doğan: Kulüpler için deniz bitti

Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan ‘Kulüplerin gelirleri yarı yarıya düştü’ dedi.

Trabzonspor Kulübü Başkanı Ertuğrul Doğan Trabzonspor Dergisindeki yazısında ekonomik istikrar ve sportif başarı konularında asla taviz vermeyeceklerini söyledi. En büyük hayalinin borçsuz ve kendi kaynaklarıyla sürekli büyüyen, gelişen ve başarıdan başarıya koşan bir Trabzonspor olduğunu dile getiren Doğan “Elbette yılların getirdiği sorunları bugünden yarına çözmek mümkün değil. Bizler, çözüm ve başarmak için buradayız” diye konuştu. Kulüplerin yaşadığı ekonomik sorunlara değinen Doğan şöyle dedi: “Çünkü artık deniz bitti! Kulüplerin gelirleri yarı yarıya düştü. Başta pandemi dönemi, ardından dövizde yaşanan aşırı yükselme borçların kat be kat artmasına yol açtı. Buradan çıkışın yolu yeni gelir kaynakları için proje üretmek, doğru transfer politikası ve sponsorluklardır. Ne forma ne mağazalarımızdaki ürün, ne de kombine ve bilet satışları yaraya merhem oluyor artık. Bu güzide kulübün başkanı olarak en büyük hayalim, borçsuz ve kendi kaynaklarıyla sürekli büyüyen, gelişen ve başarıdan başarıya koşan bir Trabzonspor’dur. Bu hayalin peşinde giderken bugüne kadar önemli adımlar attık. Devamını da getirmek zorundayız.”

Ekonomik başarı olmadan sportif başarının yakalanamayacağına vurgu yapan Doğan “Ülkemizde sportif başarı sürekli gerilerken kulüplerin borçları da artmıştır. Yani başarı yok ama borçlar artıyor! İşte bu ters orantı herkesi uçurumun kenarına getirmiştir. Biz, bugün, buradan dönmenin mücadelesini veriyoruz. Evet sıkıntılı olacak ama inanıyorum ki olacak ve düzlüğe çıkacağız. Sportif başarı için üretmek zorundayız. Amacımız tek başına altyapımızdan A Takıma çıkacak oyuncu sayısını artırmak değildir. Bu sayıyı artırırken kaliteyi de yükseltmek durumundayız. Daha büyük hatalar yapmamak için gelecek vaat eden gençlerimizi geliştirmeliyiz. Yukarıda da bahsettiğim gibi doğru transfer politikası uygulamalıyız. Elbette yılların getirdiği sorunları bugünden yarına çözmek mümkün değil. Bizler, çözüm ve başarmak için buradayız. Trabzonspor’umuzu hak ettiği günlere kavuşturmanın en büyük idealimiz olduğunu bilinmesini isterim” dedi.

Beşiktaş’ta Al-Musrati’den müjdeli haber

Al Musrati antrenmanlara başladı.

Beşiktaş’ın ara transfer döneminde 12 milyon Euro bedelle kadroya dahil ettiği Al-Musrati, sakatlığı sebebiyle Antalyaspor maçında görev alamamıştı. Libyalı orta saha iki haftalık tedavinin ardından takıma geri döndü. 27 yaşındaki futbolcu milli aranın ardından oynanacak Başakşehir maçında 11’deki yerini alacak. Bu sezon devre arasında Beşiktaş’a transfer olan Al-Musrati takımla altı resmi maça çıkarken bu karşılaşmalarda henüz skor katkısı sağlamadı.

Milli kayakçılar Yunanistan’da iki madalya aldı

Yunanistan’da alp disiplininde düzenlenen Uluslararası FIS Kupası’na 15 ülkeden 55 kayakçı piste çıktı. Milli sporculardan Ceren Reyhan Yıldırım kupada altın madalyanın sahibi olurken Sıla Kara gümüş madalya elde etti. Ada Hasırcı ise organizasyonu dördüncü sırada tamamladı.

Dallas Maverics’ten 36 sayı fark

NBA’de Dallas Mavericks, deplasmanda Sacramento Kings’i 132-96 yenerek play-off iddiasını sürdürdü. Mavericks, üst üste beş, sezonun da 43. galibiyetini aldı. Batı Konferansı’nda 6. sıraya yerleşen Mavericks’te Luka Doncic 28 sayı ve 11 ribaunt, P. J. Washington ise 14 sayı ve 13 ribaunt ile double-double yaptı. Kings’te De’Aaron Fox 18 sayı, 5 ribaunt ve 3 asist, Keegan Murray de 17 sayı ve 3 ribaunt ile mücadele etti. Batı Konferansı’nda play-in potasında yer alan Los Angeles Lakers, deplasmanda Milwaukee Bucks’ı 128-124 yenerek üst üste dördüncü kez kazandı. Lakers’ta Anthony Davis 34 sayı ve 23 ribaunt, D’Angelo Russell 29 sayı ve 12 asistle double-double, Austin Reaves ise 29 sayı, 14 ribaunt ve 10 asistle triple-double yaptı. Bucks’ta 29 sayı, 21 ribaunt ve 11 asistle triple-double yapan Giannis Antetokounmpo ile 27 sayı, 5 ribaunt ve 8 asistle oynayan Damian Lillard mağlubiyeti önleyemedi. Diğer maçlarda alınan sonuçlar şöyle…

Miami Heat-Golden State Warriors: 92-113

New Orleans Pelicans-Oklahoma City Thunder: 112-119

İbrahim Üzülmez: Fenerbahçe’nin ligden çekilmesi Türk futboluna katkı sağlamaz

Pendikspor Teknik Direktörü İbrahim Üzülmez, ligde rekabetin yükbelmesi gerektiğini söyledi.

Pendikspor Teknik Direktörü İbrahim Üzülmez “Bu lig Fenerbahçe’siyle, Galatasaray’ıyla, Beşiktaş’ıyla güzel diyorsak bunlardan ziyade kafa yapımızı değiştirmemiz gerekiyor. Fanatizmden çıkmalıyız. Fenerbahçe’nin ligden çekilmesi Türk futboluna katkı sağlamaz. Sayın başkanın sağlıklı bir karar alacağını düşünüyorum” dedi. Türk futbolunda yakın dönemde maddi olarak daralmalar olacağını düşündüğünün belirten İbrahim Üzülmez şunları söyledi: “Fenerbahçe ve Galatasaray bu sezonki kadrolarına bakınca muazzam bütçelerle muazzam oyuncularla iyi kadrolar kurdular. Sıralamaya bakınca da iki takım da bir şekilde bunun sonuçlarını aldı. Başa baş bir şekilde gidiyorlar. Üçüncü olan takımla 20-30 puanlık fark var. Son yıllarda bu kadar farkın olduğu bir dönem hatırlamıyorum. Bu devam ederse bundan sonraki süreçte bu sürer. Bu makasın daralması için yetkililerin daha fazla kafa yorması gerekiyor. Rekabetin olmadığı yerde seyir keyfi olmaz. Rekabetin olmadığı yerde reyting de olmaz. Bu iki takımın yanına Beşiktaş, Trabzonspor ve herhangi Anadolu takımı geldiği zaman maddi ve manevi anlamda getiriler olacaktır. Hak edenin şampiyon olduğu bir lig olmasını diliyorum. Kendi aralarında maç da oynanacak. İnşallah o maç da Fair-Play çerçevesinde geçsin. Hak eden takım kazansın.”

Beşiktaşlı Oxlade-Chamberlain sakatlığını atlattı

Alex Oxlade-Chamberlain’den Beşiktaş’a iyi haber geldi.

Süper Lig’in 31’inci haftasında 4 Nisan Perşembe günü Başakşehir ile karşılaşacak Beşiktaş’da Alex Oxlade-Chamberlain sevinci yaşandı. Siyah-beyazlılardan yapılan açıklamada İngiliz futbolcunun bireysel çalışmalara başladığı bildirildi. Beşiktaş’ın 17’nci haftada Alanyaspor’a 21 Aralık 2023’te 3-1 mağlup olduğu maçtan beri formasından uzak kalan Chamberlain, sol uyluk arka adalesinden yaşadığı sakatlık nedeniyle ameliyat edilmişti. Sezon başında siyah-beyazlılara katılan orta saha oyuncusu, bu sezon ligde çıktığı 14 maçta dört gol atıp bir de asist yaptı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.