CAS Rizespor davasında ‘net ücreti’ tanımladı

Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) eski Rizesporlu Yanick Bolasie ile ilgili kararını verdi. CAS verdiği kararla sözleşmelerdeki net ücret belirsizliğini çözdü.

Spor 5 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Rizespor CAS'ta Bolasie'yi yendi.

An itibarıyla kariyerini Swansea’de sürdüren ve daha önce iki sezon Rizespor’da oynayan Yanick Bolasie ve Süper Lig ekibi davalık oldu. Takımıyla üç senelik sözleşme imzalayan futbolcunun senelik alacağı kontratta ‘net’ olarak yazıyordu. Yüzde 20’lik stopajı Rizespor ödedi. Fakat Kongolu oyuncu gelir vergisi olarak 1 milyon 700 bin lira, geç beyanname verdiği için de yaklaşık 100 bin lira cezaya çarptırıldı. Oyuncu sözleşmede ‘net’ ibaresi olduğu için cezayı kulüpten tahsil etmek istedi.

Rizespor oyuncunun bu isteğine “Türk Gelir Vergisi Kanunu’na göre bireyler elde ettikleri gelirlerden doğan vergiyi kendileri ödemekle yükümlüdür. Futbol kulüpleri yalnızca için stopaj vergisi öder” diyerek karşı çıktı. Vergi dairesi de Rizespor lehine görüş belirtince Bolasie soluğu FIFA Uyuşmazlık Çözüm Dairesi’nde aldı.

Kongolu Bolasie buradaki davayı da kaybetti ve son çare olarak CAS’a gitti. CAS da sözleşmede net olarak belirtilen kısmın bankaya yatmasını yeterli buldu ve Rizespor’u haklı gördü. Sonuç olarak emsal teşkil edebilecek bu kararla kulüplerin futbolcuların maaşlarındaki vergileri ödemesi futbolcunun elde ettiği “gelir” olarak değerlendirilecek. Dolayısıyla bu “gelir” de vergilendirilecek. Sonuç olarak enteresan bir sarmal ortaya çıkacak.

Yusuf Demir Galatasaray'a ihtarname çektiği iddiasını yalanladıYusuf Demir Galatasaray’a ihtarname çektiği iddiasını yalanladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.