Çocuğun cinsel istismarından hapis yatmış biri Olimpiyatlar’da yarışabilir mi? Hollanda evet diyor

12 yaşında bir kız çocuğuyla cinsel birliktelik yaşadığı için ceza alan eski hükümlü Steven van de Velde Hollanda'yı Paris Olimpiyatları'nda temsil etmeye hazırlanırken tepkiler sürüyor.

Popüler 26 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Steven van de Velde az sayıda sporcunun sahip olduğu Olimpiyat Oyunları'na katılma şansını elde etti.

Steven van de Velde binlerce insanın önüne çıkıp kariyeri boyunca arzuladığı şeyi gerçeğe dönüştürecek. Olimpiyat Oyunlarında plaj voleybolu branşında Hollanda’yı temsil edecek.

Ancak onu Paris Olimpiyatları’na katılan binlerce sporcudan ayıran bir şey var. 29 yaşındaki sporcu nitelikli cinsel istismar suçundan 2016’da hüküm giydi.

Van de Velde bir süredir uluslararası voleybol turnuvalarına katılıyor. Ancak Hollanda Olimpiyat takımına seçilmesi tepkilere neden oldu ve karanlık geçmişini yeniden gündeme getirdi.

2014’te İngiltere’deki olayda mağdur çocuk 12 yaşındaydı. O dönem 19 yaşında olan Van de Velde kız çocuğunu Facebook’tan bulmuştu. Bir süre internet üzerinden konuşmaya devam ettiler. 2 Ağustos 2014’te ucuz uçak biletiyle Amsterdam’dan Londra’ya gitti. Oradan da kızın yaşadığı Milton Keynes kasabasına…

Çocukla içki içti, ilişkiye girdi. Otelde oda tutamadıkları için otelin merdiveninin altına serdikleri kutuda yattılar. Korunmadıkları için mağdur kıza ertesi gün hapı almasını söyledi. Yakalanmasını sağlayacak olan da buydu. Aile planlaması kliniği çocuğun yaşı nedeniyle durumu ailesine ve polise bildirdi.

Memleketine döndüğünde kariyeri uçuşa geçmeye başlıyordu. 2015’te ulusal bir şampiyonada birinci geldi. Bir sonraki sene Rio de Janeiro’daki yaz Olimpiyatları’nda Hollanda takımında olacaktı. Derken hakkında Avrupa çapında yakalama emri çıktı. Ocak 2016’da İngiltere’ye teslim edildi. Çıkarıldığı mahkemede yapılan suçlamaları kabul etti. Avukatı müvekkilinin saldırgan biri olmadığını, İngiltere’ye cinsel birliktelik amacıyla gelmediğini, olayın önceden planlı değil anlık bir karar olduğunu savundu. Dava nedeniyle kariyerinden olduğunu ve tecavüzcü olarak damgalandığını öne sürdü. Hollanda’da bunun rıza olmadan cinsel saldırı anlamına geldiğini söyledi.

Mahkemede ayrıca mağdurun Van de Velde’nin tutuklanması nedeniyle suçlu hissettiği ve kendine zarar verdiği söylendi. Hakim çocuğa verilen duygusal zararın çok büyük olduğunu vurgulayarak “Büyüyünce senin düşündüğü gibi iyi bir adam olmadığının ayırdına varacaktır” dedi.

İngiltere’de 12 ay cezaevinden kaldıktan sonra iki ülke arasındaki anlaşma gereği Hollanda’ya iade edildi. Hollanda’da reşit olmayanla cinsel ilişkinin cezası daha az olduğundan cezasından indirim uygulandı ve yalnızca bir ay daha hapis yatıp 2017’nin başında serbest bırakıldı.

O yıldan beri ülkesini uluslararası arenada temsil ediyor. Bugün Van de Velde’nin adı İngiltere’de hâlâ cinsel suçlu olarak kayıtlı. Aynı zamanda Alman plaj voleybolcusu Kim van de Velde ile evli ve iki yaşında bir çocuk babası. Pazar günü de kariyerinin en önemli anı; takım arkadaşı Matthew Immers ile İtalyan takımının karşısına çıkacaklar.

Demiştik ya Olimpiyatlar’a katılan binlerce sporcudan farklı o. Olimpiyat köyünde kalmıyor ve basınla konuşması yasak.

Hollanda Olimpiyat Komitesi de gelen tepkileri göğüslemeye çalışmakla meşgul. Açıklamasında herkesin ikinci bir şansı hak ettiğinden dem vuruyor, Van de Velde’nin cezasını çektiğini ve rehabilitasyon programını tamamladığını vurguluyor. Uzmanların aynı suçu bir daha işleme eğiliminde olmadığı sonucuna vardığını ifade ediyor.

Ancak bu gerekçeler tepkilerin önüne geçmeye yetmiyor. Cinsel suçluların oyunlardan men edilmesini talep eden Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne yönelik dilekçe 81 bine yakın imza topladı.

İngiltere merkezli cinsel saldırı mağdurlarını destekleyen sivil toplum örgütü The Survivors Trust Olimpiyat Oyunları’na katılmasına izin vermenin çocuğun cinsel istismarına karşı şoke edici toleransı daha da güçlendireceğini söylüyor: “Çocuğa tecavüz etmeyi planlamıştı. Bunun için yurtdışına seyahat etti ve şüphesiz mağdurda bir ömür boyu travmaya yol açtı. Toplum olarak bu korkunç suça karşı sıfır tolerans politikasını benimsemeye başlamalıyız.”

Aynı alanda çalışan bir başka kuruluş The Army of Survivors’ın direktörü Julie Ann Rivers-Cochran da tepkisini “Çocuğun cinsel istismarından hüküm giyen bir sporcu hangi ülkede olursa olsun Olimpiyatlar’da yarışma şansıyla ödüllendirilmemeli. Bir çocuğa tecavüzün bahanesi olmaz” diye dile getirdi.

2016’daki hüküm giydiğinde davaya bakan hakim Judge Sheridan “Ülkeni temsil etme umudun artık suya düşmüş bir hayal. İngiltere’de geçirdiğin bu iki gündeki eylemlerin hayatını mahvetti. Eğer buraya gelip bu suçları işlemeseydin alanında lider bir sporcu olabilirdin” demişti.

Sekiz yıl sonra gelinen noktada Van de Velde’nin hayalinin gerçek olmasına sayılı saatler kaldı.

Olimpiyat ateşi futbolla yanmaya başladı: Arjantin-Fas maçında inanılmaz olaylar yaşandıOlimpiyat ateşi futbolla yanmaya başladı: Arjantin-Fas maçında inanılmaz olaylar yaşandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler