Cristiano Ronaldo EURO 2024’te de rekor peşinde

Portekiz formasıyla EURO 2024'te forma giymeye hazırlanan Cristiano Ronaldo, Avrupa Futbol Şampiyonası tarihinde sahip olduğu pek çok rekora yenilerini eklemeyi hedefliyor.

Spor 12 Haziran 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Cristiano Ronaldo EURO 2024'te rekorlarına rekor ekleme peşinde.

39 yaşındaki yaşayan futbol efsanesi Cristiano Ronaldo inanması güç kariyerinin son milli takım turnuvası olması çok muhtemel gözüken EURO 2024’te ülkesi Portekiz’i yeniden Avrupa şampiyonu yapmaya çalışacak. Ronaldo’nun muhteşem kariyerinde çok özel anlara sahne olan Avrupa Futbol Şampiyonalarında bir çok bireysel rekor da Portekizli süper yıldızın elinde bulunuyor. CR7’nin mevcut durumda sahip olduğu rekorlara ek olarak kırması muhtemel rekorlar da bulunuyor. İşte şampiyona öncesi son hazırlık maçında İrlanda filelerini iki kez havalandırıp hayranlarına hala çok formda olduğunu gösteren Ronaldo’nun EURO’lar tarihinde yaptıkları…

Ronaldo’nun elinde tuttuğu rekorlar

Avrupa Şampiyonaları tarihinin en golcü oyuncusu

Cristiano Ronaldo  Avrupa Şampiyonası sahnesine ilk kez 2004 yılında kendi ülkesinde çıktı. 19 yaşındayken milli takım formasını EURO 2004’te giyen Ronaldo bu sezonki turnuvada sahaya çıkması halinde altıncı kez şampiyonada boy göstermiş olacak. Ronaldo 12 Haziran 2004’te ülkesinin o turnuvada şampiyonluğa uzanan Yunanistan’a karşı 2-1 kaybettiği maçta ilk kez bu turnuvada yer almıştı. Kariyerinde 14 Avrupa Şampiyonası golü bulunan Portekizli, 2004’te iki, 2008’de bir, 2012 ve 2016’da üçer ve 2021’de beş gol atmayı başardı. Bir önceki turnuvanın ilk maçında Macaristan’a iki gol birden atan Ronaldo turnuva tarihinde dokuz golü bulunan Fransız efsane Michel Platini’yi yakalamıştı. Platini dokuz golünün tamamını Fransa’nın şampiyon olduğu EURO 84’te atmıştı.

İngiltere’den Alan Shearer ve Fransız Antoine Griezmann ise yedişer golle tüm zamanların gol krallığı listesinde üçüncü sırayı paylaşıyor. İngiltere’den Wayne Rooney, Fransa’dan Thierry Henry ve Hollanda’dan Ruud van Nistelrooy gibi sekiz oyuncu altı golde bulunuyor. Belçika’dan Romelu Lukaku ve İspanya’dan Alvaro Morata ise Almanya’da şimdiye kadar atıkları altı golün üstüne çıkmayı hedefleyecek. Ronaldo ayrıca birden fazla Avrupa Şampiyonası’nda üç veya daha fazla gol atan tek oyuncu olma ayrıcalığını da elinde bulunduruyor.

Avrupa Şampiyonaları tarihinde en çok maça çıkan oyuncu

Cristiano Ronaldo takımının 2016 finalinde Fransa’ya karşı kazandığı zaferde sakatlanıp kenara gelmiş, devamında teknik direktör Fernando Santos’la birlikte takım arkadaşlarına direktifler vererek şampiyonluğun kazanılmasını sağlamıştı. Finaldeki sakatlığına karşın 2004’ten beri şampiyonalarda boy gösteren Ronaldo 2008’de Türkiye’nin de bulunduğu grubun son maçında durum formaliteye dönmüşken İsviçre’ye karşı dinlendirildiği karşılaşma hariç hiç maç kaçırmadı. Sonuçta Ronaldo toplam 25 maçla şampiyona tarihinin en çok maçta boy gösteren oyuncusu konumunda. Bu rekorda onu takip eden iki isim de yine Portekizli; 19’ar maça çıkan Joao Moutinho ve Pepe.

Ronaldo ayrıca turnuva tarihinde açık farkla en çok şut denemesinde bulunan oyuncu. 1980’den bu yana, hiçbir oyuncu Ronaldo’dan daha fazla gol denemesinde bulunmadı. Ronaldo’nun 137 denemesi, Thierry Henry’nin yakaladığı 52 sayısının çok önünde. Fransız yıldız Zinedine Zidane ve Hollandalı Dennis Bergkamp ise 48’er şutla üçüncülüğü paylaşıyor.

Ronaldo’nun Euro 2024’te kırabileceği rekorlar

Cristiano Ronaldo muhteşem kariyerine ve inanılması güç başarılarına karşın henüz tüm rekorların sahibi değil. İstatistiklerin sistematik şekilde tutulmaya başlandığı 1980 yılı milat alındığında şampiyona tarihinin en çok gol pozisyonu yaratma rekoru Ronaldo’nun selefi Luis Figo’ya ait. Figo kariyerini Avrupa Şampiyonalarında 42 gol fırsatı yaratarak noktaladı, Ronaldo için ise bu sayı 41. Ayrıca Mesut Özil 40, Çek Cumhuriyeti’nden Karel Poborsky 39 ve Zidane 38 fırsat yarattı. Ronaldo’nun EURO 2024’te bu rekoru da eline geçirmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Ronaldo’nun kırması muhtemel bir diğer rekor ise asistlerle alakalı. Eski Manchester United kanat oyuncusu Poborsky şimdiye kadar yaptığı altı asist sonucu Ronaldo ile rekoru paylaşıyor, ancak Manchester City ve Belçika orta saha oyuncusu Kevin de Bruyne de beş asistle Almanya’da bu sayıyı artırmayı hedefleyecek.

39 yaşında hala rekor peşinde koşan Ronaldo buna karşın Portekiz kadrosunun en yaşlı ismi değil. Bu unvan Atlantik kıyısındaki ülkenin deneyimli stoperi Pepe’ye ait. Bir dönem Beşiktaş formasını da terleten Pepe tam 41 yaşında. Pepe turnuvayı gol atamadan tamamladığı takdirde Ronaldo fileleri havalandırmayı başarabilirse en yaşlı golcü unvanını da eline geçirecek. Mevcut rekor EURO 2008’te Polonya’ya karşı 38 yaş, 257 günlükken ülkesi Avusturya adına skor üreten Ivica Vastic’e ait.

Türkiye, Çekya ve Gürcistan’ın bulunduğu F Grubu’ndan çıkıp şampiyonluk hedefleyecek olan Portekiz eğer bu başarıya ulaşabilirse Cristiano Ronaldo da 2008 ve 2012’te İspanya formasıyla bu başarıya ulaşan Iker Casillas’ın ardından zafere kaptanlık eden ikinci oyuncu olacak.

Ronaldo pandemi sebebiyle 2021’de oynanmak durumunda kalınan turnuvada attığı beş golle bir şampiyonada beş ya da daha fazla gol atma başarısı gösteren dokuz isimden biri. Cristiano, EURO 84’te dokuz gol atan Platini ve EURO 2016’da attığı altı golle yıldızlaşan bir diğer Fransız Antoine Griezmann’ın ardından tek turnuvada en çok verim üreten isim.

Kariyerinde çıktığı 206 milli maçta 128 gol bulan Ronaldo’nun gruptaki rakiplerinden Türkiye ve Gürcistan’a karşı henüz golü yok, Çekya’ya karşı ise iki golü var. Milli takım kariyerinde 47 farklı ülkenin filelerini havalandıran Ronaldo’nun Portekiz’in turnuvadaki gidişatına göre bu sayıyı 50’ye yükseltme ihtimali de bulunuyor.

Geleceği ne olacak?

Kariyerini Suudi Arabistan ekiplerinden Al-Nassr’da sürdüren beş kez Ballon d’Or kazananı futbolcu toplamda 850 gol barajını aşmış durumda. Futbol tarihinin gördüğü en büyük isimlerden biri olan Ronaldo’nun kariyerini ne kadar süre daha devam ettirebileceği merak konusu. Kanada, Meksika ve ABD ortaklığında düzenlenecek 2026 Dünya Kupası’nda 41 yaşında olacak Ronaldo’nun ‘Yeni Dünya’da sahne alıp alamayacağı bilinmiyor. Bir sonraki Avrupa Şampiyonası olan EURO 2028 ise Ronaldo’nun Manchester United formasıyla dünya sahnesine çıktığı Birleşik Krallık ve İrlanda ortaklığında düzenlenecek. Futbolun yaşayan efsanesinin 2028 yılında hala yeşil sahalarda olup olmayacağı belirsiz ancak ne olursa olsun bu olağandışı kariyerin Avrupa Şampiyonaları rekorlarını kırmak oldukça güç olacak.

Ronaldo, yıllık 260 milyon dolar geliriyle en çok kazanan sporcu olmayı kimseye kaptırmıyorRonaldo, yıllık 260 milyon dolar geliriyle en çok kazanan sporcu olmayı kimseye kaptırmıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.