Dağ fare doğurdu… Kadıköy’de tatsız tuzsuz golsüz derbi

Süper Lig'in zirvesinde yer alan Fenerbahçe - Galatasaray maçında faul rekoru kırıldı. İki takım pozisyona girmekte zorlandı. Maç başladığı gibi golsüz bitti.

Spor 24 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe ve Galatasaray kritik derbide golsüz berabere kaldı.

Sezonun ilk 17 haftalık kısmını 43’er puanla zirvede geçiren iki takım Kadıköy’de karşılaştı. Tarihi başlangıçlar yapan, şampiyonluk yolunda büyük çekişme yaşayan Fenerbahçe ve Galatasaray, Ülker Stadyumu Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi’nde kozlarını paylaştı. Fenerbahçe’de Fred’in yokluğunda İrfan Can Kahveci 8 numarada başlıyor, kanatta ise Cengiz Ünder yer alıyordu. Galatasaray’da Davinson Sanchez’in eksikliğinde savunma merkezi Victor Nelsson’a emanetti. Zaha yedekler arasında Mertens 10 numarada, Kerem kanattaydı.

Maç karşılıklı faullerle ve temposuz başladı. Daha çok topa sahip olan taraf Galatasaray’dı. İki ekip de birbirine karşı temkinli oynadı. İlk 15 dakikada 10 faul çalındı. Yer yer gerginliklerin arttığı oyun sürekli durmaya devam etti. Galatasaray rakibine nazaran daha fazla rakip yarı alanda boy gösterdi, daha fazla duran top kazandı. Ancak bu duran toplardan sonuç çıkmadı. Kerem Demirbay’ın ceza alanı önünden şutu hariç tehlikeli bir pozisyon olmadı. Toplam 20 faulün çalındığı devrenin sonuna yalnızca 1 dakika ilave edildi. Galatasaray 3, Fenerbahçe 1 şutla 45 dakikayı tamamladı.

'Faul'atün 'faul'atün 'faul'ün vezninde bir derbi…‘Faul’atün ‘faul’atün ‘faul’ün vezninde bir derbi…

İsmail Kartal ikinci yarıya İsmail Yüksek – Cengiz değişikliğiyle girdi. İrfan Can bu değişiklik sonrası sağ kanada döndü. Galatasaray’da Hakim Ziyech etkili oldu, takım arkadaşı Kerem’i pozisyona soktu ancak gol gelmedi. Fenerbahçe ilk tehlikesini 60. dakikada yarattı. Sebastian Szymanski’nin ceza alanı çizgisi üstünden vurduğu şut direğin yanından dışarı gitti. 70. dakikada maçta ilk isabetli şut Hakim Ziyech’in ayağından geldi. Güçsüz vuruşta top Dominik Livakovic’in ellerinde kaldı. 71. dakikada Fenerbahçe Joshua King’le gole yaklaştı ancak sarı-lacivertliler yine kaleyi bulamadı.

Maçın kalan bölümünde herhangi tehlikeli bir pozisyon yaşanmadı ve Fenerbahçe ile Galatasaray Kadıköy’de 0-0 berabere kaldı. Bu sonuçla iki ekip de 44 puana yükseldiler, Fenerbahçe 2023 yılını zirvede tamamladı. Karşılaşma boyunca Fenerbahçe’den 19 ve Galatasaray’dan 26 olmak üzere toplam 45 faul çalındı, bu sayı sezonun en yüksek sayısı olarak kayıtlara geçti. Galatasaray maç boyunca 0.42, Fenerbahçe 0.32 gol beklentisi üretebildi.

Bundan da kötü derbi olmaz ki!Bundan da kötü derbi olmaz ki!

Golsüz derbiden ayrıntılar

Fenerbahçe maç boyunca Galatasaray kalesine isabetli şut gönderemezken Galatasaray karşı kaleyi bir kez bulabildi. Bu sonuçla sarı-lacivertliler son 3 Galatasaray maçında kaleyi bulamamış oldu. Karşılaşmada sarı kart gören futbolculardan İrfan Can Kahveci İstanbulspor deplasmanında; Sacha Boey ve Lucas Torreira Konyaspor maçında cezalı duruma düştüler. Daha önceki derbilerde sahne alan ve takımını galibiyete götüren Mauro Icardi ise ilk kez derbi maçını gol atamadan tamamladı. Derbi boyunca top yalnızca 43 dakika 8 saniye oyunda kaldı. Lig ortalaması 54 dakika 11 saniye. Bu karşılaşma Samsunspor – Konyaspor (41.13) maçının ardından bu sezon topun oyunda en az kaldığı ikinci maç oldu. Fenerbahçe, Süper Lig’de 1981’den bu yana ilk kez üst üste üç Galatasaray maçında gol atamadı. 

‘Kazanamıyorsan kaybetmeyeceksin’

Maç değerlendirmesi yapan İsmail Kartal “İlk devre daha ofansif oyuncuyla erken bir gol atıp maçı lehimize çevirmeyi planladık. İlk devre baktık ki Galatasaray’ın orta alanda etkinliğini gördük. İkinci yarı oraya İsmail’i aldık ve dinamizm kattık. Önde baskı yaptık, kazandığımız toplarla rakibi oynatmadık. Üçüncü bölgeye geçişlerle gol bulmayı hedefledik. Rakibe daha yakın oynadık. Topu birazcık daha oynamaya çalıştık, topun bizde kalmasını sağladık. Kanatlardan iyi ataklar geliştirdik. Birkaç pozisyon vardı. Gol olabilecek pozisyonlar vardı. Doğru tercihler yapamadık. Çok iyi mücadele ettik. İki takım da bugün iyi mücadele etti. Kazanamadık. Kazanamıyorsan kaybetmeyeceksin. Sonuçta lideriz.” dedi. Kartal sözlerine “Bu bir lig maçı. Uzun soluklu maraton. Daha çok maç var. Süper Kupa sadece tek maç ve bitecek. Oradaki maçta stratejiler farklı olacak. Fred’in aramıza dönmesi pozitif etki yaratacak. Tek maç üzerine planımız olacak.” diyerek devam etti.

İsmail Kartal daha sonra basın toplantısında İrcan Can Kahveci’nin orta sahada olması tercihiyle ilgili “Fred olmayınca oraya en yatkın oyuncu İrfan. Bu benim tercihimdi. Sordum, ‘Yapabilirim hocam’ dedi. İlk yarıda erken bir golle maçı koparmak istedik. Orada yumuşak kalınca İsmail’i aldık ve oyun üstünlüğünü de aldık.” dedi.

Fenerbahçe’de İsmail Kartal kaybetmemenin önemine dikkat çekti.

‘Penaltımız verilmedi’

Karşılaşma ardından değerlendirmelerde bulunan Okan Buruk ise “İlk yarı çok net bir penaltı pozisyonu demeyeceğim, penaltı vardı. Yumruk vardı. Boks ringlerinde olacak şekilde! Yumruk atıldı. Bunu biz uzak bir açıdan gördük aslında. Yayıncıyı da eleştireceğim. Bu görüntüyü net olarak çekememek, dünyanın seyrettiği bir derbi. Kamera sayısının azlığını yayıncı da düşünmeli. İnsanlar pozisyonu net göremedi. Bu kadar önemli maçta bunu göstermemek… Bu penaltıyı vermemek. VAR hakemine de TFF gerekli şeyi yapacaktır. Bunu görememek, verememek üzücü. Hakeme bağlamak istemiyorum. Biz de full yeterli bir oyun ortaya koymadık. İlk yarı net penaltı var. Sacha Boey’in kartında da rakibin darbesi var. Yumruk sallayan oyuncu aynı kartı görüyor. Komik bunlar. Dediğim gibi çok doyuramadık insanları futbola. Teknik adam olarak özür diliyorum. Burada kazanmak çok önemliydi. İki takım da kaybetmemenin değerli olduğunu düşündü.” dedi.

Buruk beş gün sonra Süper Kupa maçının oynanacak olmasını “Bu yapılan program çok saçma. Üst üste iki derbi maç çok saçma. Ligin en çok yıpranan iki takımının dinleneceği yerde, 29 Aralık’ta bir daha maç oynayacak. Çok saçma. İki takım da kabul edip gidip orada oynayacağız. Beklenti nasıl olur, havası nasıl olur, bilmiyorum. Kupayı kazanmak için elimizden geleni yapacağız. En iyi şekilde hazırlanacağız.” diye değerlendirdi. Buruk daha çok Galatasaray’ın hakim olduğu bir oyun oynandığını da belirtti. Deneyimli isim Süper Kupa maçında Fred’in dönecek olmasıyla ilgili “Tabii ki Fred önemli bir oyuncu. Fenerbahçe için oyun içinde önemli rolü olan bir oyuncu. Bizim için değişen bir şey olmayacak. Galatasaray’ın oyun planı hep dominant olmak. Fenerbahçe için çok şey değişiyor, özellikle pas bağlantısı anlamında.” dedi. Buruk Davinson Sanchez’le alakalı “Davinson bugün oynayacak durumda değildi. Birkaç gün içinde durumuna bakacağız.” dedi.

Okan Buruk maçta penaltılarının verilmediğini belirtti ve yayıncıya sitem etti.

Onay’dan Buruk’a cevap

Yayıncı kuruluştan Güntekin Onay maç sonu programında Okan Buruk’a yanıt vererek “Maçı çeken yönetmenimiz Türk değil. Taraf olması söz konusu değil. En temiz ve en açık görüntüyü ekrana getirmek en doğrusudur. 26 kamera var. Hepsi eşzamanlı olarak Riva’daki VAR merkezine görüntüleri gönderiyor. En iyi görüntü ekrana yansıtılmamış olabilir. Oyun o an devam ediyor. Maçın telaşıyla aceleye gelmiş olabilir. Yönetmen arkadaşımız en net pozisyonu maç başladığı için ekrana getirmemiş olabilir. Sonrasında en doğru görüntüyü ekrana getirebilirdi. Ekrana getirmediğin zaman ‘neden getirmedin’ diyorlar, getirince ‘neden gözüne sokuyorsun’ diyorlar. Herkeste bir art niyet var. 26 tane kamera var ve bu kameralar TFF’nin izniyle hep aynı yerlere koyuluyor. En net, en temiz görüntü hangisiyse Trio programında yayınlanacaktır.” dedi.

Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, basın toplantısında Okan Buruk’un penaltı iddialarına yanıt verdi. Kartal “Rakip takımın hocası, ‘Penaltımız verilmedi’ diyor ama ona bakarsanız Boey’un da atılması lazımdı. Biz baktık penaltıyla hiçbir alakası yok. Sacha Boey’in atılması lazım. Niye atılmadı! Torreira’nın ikinci sarıdan atılması lazım, atılmadı! Daha maç başlarken bizim oyuncularımıza kolayca kartlar gösterilirken, rakip oyunculara öyle kartlar gösterilmedi. Hakemlerin biraz daha oyunu oynatması lazım ama Galatasaraylı oyuncuların da sürekli kendini yere atması, topun oyunda kalma süresini düşürdü” dedi.

‘Fred bizim için önemli’

Karşılaşmada cezalı Fred’in pozisyonunda başlayan İrfan Can Kahveci “Fred çok kaliteli ve çok tecrübeli. Hem savunma hücum hem hücum savunma geçişlerinde çok etkili. Eksikliğini hissettik. Yerini doldurmaya çalıştım ama onun kadar olmadı. Fred bizim için önemli. 5 gün sonraki maçta var, o maçı inşallah kazanacağız.” dedi.

Maçı değerlendiren Galatasaray kaptanı Muslera ise “Hem Livakovic hem benim için sakin bir maç geçti. Çok iyi savunma yapıldı. Çok kapalı bir futboldu. Böyle şeyler olabiliyor ve sonuçta 0-0 ortaya çıkıyor.” dedi.

Kerem Demirbay atmosferin güzelliğine dikkat çekerek “Atmosfer olarak kesinlikle kariyerimde en müthiş bir atmosfer, en güçlü bir atmosfer iki tarafta. Güzel bir maçtı.” açıklamasını yaptı.

Kerem Demirbay atmosfere hayran kaldı.

‘TFF bu işi araştırsın’

Galatasaray Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Eray Yazgan 22. dakikada Alexander Djiku ve Mauro Icardi’nin içinde olduğu penaltı pozisyonuyla ilgili “26 kamera var, çok zor bir açı gibi pozisyonu göstermedi arkadaşlar. Penaltı ve kırmızı kart olduğunu biz gördük. Hakem neden göremedi bilemiyorum. Ankaragücü-Fenerbahçe, Fenerbahçe-Karagümrük maçlarında da göremedi. Bir de VAR var, ne gelirse ona bakıyor. TFF gidip beIN Medya’ya sorsun. Maç sonu ne hikmetse şapkadan tavşan çıkarır gibi pozisyon çıkardılar. Bu görüntüler VAR’a gönderilmiş mi? TFF yetkilileri sorsun, 26 kameranın kaç tanesinden görüntü gitmiş VAR’a? Çok bariz pozisyon. Hakem görmedi, VAR ne gördü? Muhatabımız beIN Medya değil. TFF, beIN Medya’yı sorgulasın. Bu işte kasıt var, kötü niyet var. Başvurumuzu yapacağız. Türkiye’nin en büyük problemi yayıncı kuruluş. Art niyetli davranıyorlar. Bizi bir birbirimize düşürüyorlar. Okan Buruk’un sözlerine İsmail Kartal cevap vermek zorunda hissediyor kendini doğal olarak. Dilerim ki TFF bu işi sorgular, gerekli cezaları verir. Bu durumda kendi hakemleri tartışılıyor. İnsan utanır, bir dünya derbisi diyoruz. Bu işin takipçisi olacağız. Bu insanlar bizi birbirimize düşürüyorlar.” dedi.

Fenerbahçe, Galatasaray’ın yaptığı bu paylaşıma “Kale direğine çarpan oyuncu üzerinden mağduriyet yaratmaya çalışmak” yazılı paylaşımla yanıt verdi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.