Devlet, Trabzonspor’un peşinde: 354 milyon TL’yi ver!

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Trabzonspor'un Papara ile yaptığı 1.4 milyarlık sponsorluk anlaşmasından 354 milyon lira pay istedi. Bordo Mavili camia isyanda.

Spor 4 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Trabzonspor'un kullandığı statın mülkiyeti Spor Genel Müdürlüğü'ne ait.

Trabzonspor, Spor Genel Müdürlüğü ile karşı karşıya geldi. Trabzonspor Kulübü’nün stat isim sponsorluğu nedeniyle Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü yüzde 25 pay talebinde bulundu. Trabzonspor’un kullandığı statın mülkiyeti Spor Genel Müdürlüğü’ne ait. Yönetmeliklere göre müdürlük kendisine ait tesislere bir sponsor adı verildiğinde toplam tutarın yüzde 25’ini alma hakkına sahip bulunuyor.

Tesis yönetmeliği ne diyor?

Spor Genel Müdürlüğü Tesislere Ad Verme Yönetmeliği’nin 8. maddesinin (c) fıkrası şöyle diyor: “Elde edilen reklam ve/veya sponsorluk gelirinin %25’inin Genel Müdürlüğün bütçesine gelir kaydedilmesi şartıyla, isim değişikliğine muvafakat verilebilir.”

Avrupa fatihi 30 yıl sonra Manchester'i yine fethetti!Avrupa fatihi 30 yıl sonra Manchester’i yine fethetti!

Paranın bir kısmı amatör spora

Yine yönetmeliğe göre bu yüzde 25’lik payın 3/5’i Genel Müdürlük, 2/5’i ise tesisin bulunduğu gençlik ve spor il müdürlüğünce amatör spor dallarının gelişmesi için harcanıyor.

Papara anlaşması 8 Ağustos’ta açıklandı

Trabzonspor, 8 Ağustos 2023’te Papara Elektronik Para A.Ş. ile stadyum isim sponsorluğu, reklam ve diğer iletişim haklarını kapsayan anlaşma yaptığını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdi.

Borsa Ligi'nde eylülün lideri Trabzonspor olduBorsa Ligi’nde eylülün lideri Trabzonspor oldu

1.4 milyarın 354 milyonu devlete

Trabzonspor, 5 yıllık olan sözleşmeyle kulübün yıllık 236 milyon TL + KDV olmak üzere toplamda KDV dahil 1.416.000.000 lira alacağı açıklandı. Yıllık bedelin her sezon öncesi Haziran ayında açıklanacak olan yıllık tüfe değişim oranında arttırılacağı da vurgulandı. Buna göre Spor Genel Müdürlüğü, bu anlaşmadan yüzde 25’lik payına karşılık gelen 354 milyon lirayı Trabzonspor’dan talep etti.

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’dan da isteniyor

Aslında bu talep sürpriz değil. Spor Genel Müdürlüğü, mülkiyetine sahip olduğu tüm statlara alınan sponsorluk ve reklamlardan yasa gereği yüzde 25’lik payını istiyor. Benzer talepler Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray için de söz konusu oldu. Fakat kulüpler fiilen bu ödemeleri genelde yapmadılar.

Icardi'ye 'dur' diyen kaleci! Trabzonspor onu beğenmediIcardi’ye ‘dur’ diyen kaleci! Trabzonspor onu beğenmedi

Sürmen: İlk bizde deneyecekler

Trabzonspor Divan Kurulu Başkanı Ali Sürmen de Spor Genel Müdürlüğü’nün talebini doğrulayarak, “Evet böyle bir yönetmelik var ancak daha önce hiç uygulanmamıştı. İlk uygulamayı bizde deneyecekler” dedi. Spor Genel Müdürlüğü’nün fiilen Trabzonspor’dan 354 milyon lirayı alıp almayacağını zaman gösterecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.