Ultra maratonda hile: Rekortmen atlet koşmak yerine arabayla ‘yarışmış’

İskoç uzun mesafe koşucusu Joasia Zakrzewski’nin, Manchester – Liverpool arasında koşulan ultra maratonda yaklaşık 4 kilometrelik mesafeyi arabayla kat ettiği anlaşıldı. 47 yaşındaki sporcu yarıştan men edildi.

Spor 22 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Joasia Zakrzewski, araca bindiği anlaşılınca diskalifiye edildi.

İskoç ultra maraton koşucusu Joasia Zakrzewski, bu ay içinde İngiltere’de koşulan yaklaşık 81 kilometre uzunluğundaki maratonu 7.5 saatin altında bitirerek üçüncü olmuştu. Ancak daha sonra Zakrzewski’nin tüm yarışı koşmadığı ortaya çıktı. Olayın anlaşılmasının ardından İskoçyalı diskalifiye edildi. 7 Nisan’da Manchester’dan Liverpool’a doğru koşulan Ultra maratonun yaklaşık 4 kilometrelik kısmını arabasıyla geçtiği belirlenen atlete disiplin soruşturması açıldı.

Yarış direktörü Wayne Drinkwater konuyla ilgili şunları söyledi: “Söz konusu olay incelendi ve pist tarama sistemimiz GPX tarafından veriler alındı ayrıca etkinlik ekibimiz ve söz konusu katılımcının da ifadeleri alındı; bunların ışığında yarış sırasında taşıt kullanarak kendisine avantaj sağlayan koşucunun diskalifiye edildiğini doğruluyoruz.”

Kalbi ‘sol’da atan bir takımın hikâyesi: ‘Dinamo Mesken’Kalbi ‘sol’da atan bir takımın hikâyesi: ‘Dinamo Mesken’

1 mili 2 dakikanın altında geçmesi ele verdi

Organizatörler tarafından yapılan incelemede Zakrzewski’nin 1 millik mesafeyi 1 dakika 40 saniyede kat ettiği tespit edildi. Sporcu, yaklaşık 2.5 mil uzunluğunda bir mesafeyi araçla geçtikten sonra yeniden koşarak yarışa devam etti. İskoç sporcunun diskalifiye edilmesinin ardından dördüncü olan Mel Sykes yarışı üçüncü sırada bitirdi. Zakrzewski son olarak Tayvan’daki 48 saat yarışında 255 mil mesafe kat etmiş ve dünya rekoru kırmıştı. Şubat ayında kırılan rekor mart ayında tazelenmişti ancak Zakrzewski adını rekortmen isimler arasına yazdırmıştı.

Görseldeki isim Zakrzewski’nin diskalifiyesinin ardından yarışı 3. bitiren Mel Sykes!

Zakrzewski ise şu savunmayı yaptı: “Ayağımın ağrıdığını hissettim ve yarışın yarısında kenardaki arkadaşımı işaret ettim. Arabayla beni bir sonraki kontrol noktasına götürdüler. Orada görevlilere çekilmek istediğimi söyledim ancak onlar bana bırakırsan kendinden nefret edersin dediler. Ben de rekabetçi olmayan şekilde yarışmaya devam ettim” dedi. Üçüncü sırayı aldıktan kutlama yapan Zakrzewski,“hasta hissettiği, sağlıklı düşünemediği ve yorgun hissettiği” için böyle davrandığını iddia etti.

İskoç sporcu hareketlerinin bilerek olmadığını ve iletişimsizlikten kaynaklandığını belirterek normalde yarışı üçüncü bitirmesi gereken Sykes’tan da özür diledi. Yarış direktörü Drinkwater ise “Yarış sonunda yarışmacılardan birinden uyarı almadan önce Zakrzewski’nin araç kullandığını bilmiyorduk. Eğer bir arkadaşımız dahi bunu görmüş olsaydı o anda diskalifiye edilirdi” dedi. Maratonda araç kullanma tarihte ilk kez olan bir şey değil. Rosie Ruiz 1980 Boston Maratonu’nda 16 mili araçla kat etmişti. Emily Clark ise tam 6 etkinlikte bu şekilde hile yapmış son olarak 2019 Portland Yarı Maratonu’nda bisiklet kullanarak ikinci sırayı almıştı.

Mike Batiste’in gönlü eski hocası Obradovic’ten yanaMike Batiste’in gönlü eski hocası Obradovic’ten yana

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.