Beşiktaş’tan federasyona seçim çağrısı, Meler ve Gençerler tepkisi
Galatasaray Divan Kurulu'nda gündem 6 Şubat depremi ve sarı kırmızılıların Bankalar Birliği ile yaptığı anlaşmaydı. Başkan Dursun Özbek, 'Yapılandırma koşulları varken borçlanma yasağı mevcut' diyerek anlaşmadan çıkmak zorunda olduklarını anlattı.
Galatasaray’ın şubat ayı divan kurulu toplantısı, Aykutalp Derkan başkanlığında Ali Sami Yen Spor Kompleksi Özhan Canaydın Konferans Salonu’nda yapıldı. Toplantıya, başkan Dursun Özbek, yönetim ve divan kurulu üyeleri katıldı.
Galatasaray Divan Kurulu Başkanı Aykutalp Derkan, toplantının başında yaptığı konuşmada üyelerden diğer takımlarının isminin vermemesini sadece ‘rakip kulüp” demelerini istedi. Derkan, “Galatasaray Divan Kurulu’nda sadece Galatasaray konuşulur. Bu gelenekseldir. Spordaki diğer paydaşlardan bahsederken, isim ve kuruluş zikretmeden rakip kulüp demenin yararlı olacağını düşünüyorum, rica ediyorum. Bu bir sansür değildir. Ama gerçekten Galatasaray Spor Kulübü Divan Kurulu’nun özelliğidir” dedi. Uyarının ardından söz alan üyeler, Fenerbahçe ismini telaffuz etmezken, ‘Karşı yaka’ veya ‘Rakip kulüp’ ifadelerini kullandı.
Toplantının ana gündeminde geçen yıl 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremler yer aldı. Felaketin ilk anlarından sonra hızla organize olan ve bölgede faaliyetlerde bulunan sarı-kırmızılı kulüp, doğal afetlerde görev alması için GS Arama Kurtarma Ekibi’ni kurdu. Hem kurulan ekipte yer alacak hem de AKUT ile yapılan iş birliği çerçevesinde yetiştirilecek eğitmen adaylarına beratları düzenlenen törenle verildi. Çalışmayla ilgili bilgi veren AKUT İkinci Başkanı ve kulüp üyesi Saydun Gökşin, “İlk aşamada 3 bin kişiye ilk müdahale eğitimi vereceğiz. Bununla 3 bin kişilik bir afet ordumuz olacak. Bugün bir şeye karar verip, yarın unutan bir ekip değiliz. Galatasaray, afetlere müdahale gücünü oluşturmak için ilk adımı attı. Bundan dolayı başkanımız ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum” dedi.
Geçen bir yılda sürekli deprem bölgesine gittiklerini belirten Başkan Özbek ise şöyle konuştu: “İlk andan itibaren acil yardım çalışması, geçici ve kalıcı konutlar yapıldı. Bana göre büyük afete uğramış bölge insanının beklentisi, bizlerin sürekli bölgede, onlarla irtibatta olması. Yaptığımız ziyaretlerde kullanılan ifadeler, bu dokunuşların çok önemli olduğu hissini uyandırdı. ölgeden elimizi çekmemenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda felaketler, erdemleri sergileme zamanıdır. Biz de ülkemizin en organize sivil toplum kuruluşu olduğumuzun bilinci içinde gücümüzü ve kaynaklarımızı harekete geçirdik. Yalnızca bu felaketin yaralarını sarmak için değil gelecekle ilgili de kalıcı ve sürdürülebilir adımlar attık. 15 Şubat 2023’te bu salonda deprem gündemiyle toplandığımızda acil durum müdahale ekibi kurma sözü vermiştik. Şu anda bu teşkilatlanmaya ilişkin ilk ve en önemli aşama tamamlandı.”
Galatasaray Genel Sekreteri Eray Yazgan, deprem bölgesinde yaptıklarıyla ilgili bilgi verdi. Yazgan, “Galatasaray, tarihi boyunca bu tür zorlu süreçlerde kendine yakışanı yapan, aklını, yüreğini ve tüm enerjisini ülkesi için harcamaya hazır insanların camiası olarak bir spor kulübünden çok daha fazlası olduğunu gösterdi. Son bir yıldır ana faaliyetimiz olan spordaki odağımızı kaybetmeden yüksek planlama ve koordinasyon kabiliyetlerimizle insan gücümüzü ortaya koyduk” diye konuştu.
Yaklaşık 4,5 saat süren toplantıda söz alan üyelerden bazıları, sarı-kırmızılı kulübün yönetimini amatör şubelerde sportif başarı yakalanamadığı gerekçesiyle eleştirdi. Eski yöneticilerden Okan Böke, Dursun Özbek’in Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile imzalanan yapılandırma anlaşmasından çıkmasının yanlış olduğunu söyledi. Bir önceki dönemde sözleşmeyi imzalayan yöneticilerden olduğunu aktaran Böke, krediyi kapatmak için bulunacak maddi kaynağın farklı şekilde değerlendirilerek elde edilecek faiz gelirinin ödenecek faizden daha fazla olacağını iddia etti.
Bunun üzerine söz alan başkan Dursun Özbek, “Sevgili Okan’ın kullandığı ifadelere hayret ettim. Her seferinde, ‘O gün ben de olsaydım bu anlaşmayı yapardım’ dedim. Anlaşmanın o günkü şartlarla ilgili kimsenin bir şey dediği yok. Kimse üzerine bir şey alınmamalı. Eleştirmiyoruz. Bu bir ihtiyaçtı. Anlaşmayı yapan kişi, Galatasaray’ın bütün assetlerinin ipotekli olduğunu bilmiyor. Yapılandırmanın gereği olarak neyimiz var neyimiz yok hepsi ipotekli. Bu anlaşmadan sadece faizden dolayı çıkmak istemiyoruz. Yapılandırma koşulları varken borçlanma yasağı mevcut. Bir kredi veya gayrimenkul alacak olsanız önce TBB’ye rapor vereceksiniz. Bağımsızlığımızı kazanmak için çıkmak istiyoruz” diye konuştu.
Kulüplerin elde ettiği gelirleri TBB’den bağımsız değerlendiremeyeceğini aktaran Özbek, şöyle konuştu: “Bir yerden bulduğun para önce bankanın blokeli hesaplarına giriyor. Para düştükçe tahsil etmediği faizleri, ana paraları süpürüyor. Bu parayı kullanma lüksün yok. Camiama seçildikten sonra mali bağımsızlık sözü verdim. Bunu kazanmamız lazım. Mali yapı bozuk olabilir ama yönetim çabasıyla bunu kapatabilir. Ancak geçmişle yarışa girmem. Bu kulübü yöneten başkanlar ile yönetimler, özverili, Galatasaray’ı en iyi şekilde yönetmek için seçilmiş ve gereğini de yapmışlardır. Dönem mukayesesi yapmam. Ne yapıyorsak Galatasaray için yapıyoruz. Benden önceki yönetimler de Galatasaray için yaptı. Artık biz, sevgi iklimi içinde, barışık, birbiriyle kavga etmeyen ama tartışan, en iyi sonucu bulan kurum olarak yolumuza devam edelim. Buna ihtiyacımız var. Yaptığımız projelerin akamete uğramaması için bu iklimden çıkmamamız lazım.”
Teknik direktörü Fatih Terim’in eşi Fulya Terim, divan kurulu üyeliğine hak kazandı. Sarı-kırmızılı kulüp üyeliğinde 25. yılını dolduran Fulya Terim’e, şubat ayı olağan divan kurulu toplantısında divan kurulu beratı verildi. Terim adına beratı divan üyesi Ali Gücüm aldı.