Düşler Tiyatrosu’nda sahne Zaha’nın… Hani o beğenmediğiniz futbolcu var ya!

Gaalatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nde 'Düşler Tiyatrosu' Old Trafford'da Manchester United ile yaptığı maçta Wilfred Zaha harikalar yarattı. 30 yaşındaki futbolcu, kabus gibi günler geçirdiği eski takımına acı çektirdi.

Spor 4 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Zaha'nın golden sonra yaşadığı sevinç görülmeye değerdi.

Yaz transfer döneminin en önemli isimli biri uzun süre Fenerbahçe’nin gündeminde kaldıktan sonra Galatasaray’a imza atan Fildişili Wilfried Zaha’ydı. Crystal Palace efsanesinin Türkiye günleri pek iyi başlamadı. 30 yaşındaki futbolcu, geçen sezondan kalan sakatlığının etkisiyle forma şansı bulamadı. Hocası Okan Buruk, onu tam hazır olmadan sahaya sürmeyeceğini söylüyordu.

Galatasaray bir yandan lig bir yandan Avrupa maçlarına çıkarken Zaha antrenmanlarına devam ediyordu. En sonunda Okan Buruk’tan beklenen haberi aldı. Önce 2-2 biten Kopenhag maçında ikinci yarıda oyuna girip asistini yaptı. Ankaragücü karşılaşmasındaysa ilk 11’deydi. Çok etkili bir oyun ortaya koydu. Harika bir gol atarak takımının galibiyetinde büyük pay sahibi oldu. Sırada Şampiyonlar Ligi maçı vardı. Rakip Manchester United’dı.

Avrupa fatihi 30 yıl sonra Manchester'i yine fethetti!Avrupa fatihi 30 yıl sonra Manchester’i yine fethetti!

 

Sarı kırmızılılar için hayati öneme sahip olan maçın Wilfred Zaha için başka bir anlamı vardı. Fildişili oyuncu 10 yıl önce Kırmızı Şeytanlar’da forma giymiş ve hayatıyla kariyerini tamamen değiştiren olayların içinde kalmıştı. Okan Buruk ile katıldığı basın toplantısında Zaha’ya sorulan soruyla eski defterler açıldı. Peki 10 yıl önce ne olmuştu?

10 Kasım 2012’de 20. yaşını kutlayan Zaha, harika bir doğum günü sürprizi yaşadı. O dönem Championship’te olan Crystal Palace’ın harika çocuğu, Peterborough United’ı 2-1 yendikleri maçta asist yapmış, müthiş bir performans sergilemişti. Peterborough’un teknik direktörü Darren Ferguson, maç sonunda telefona sarıldı, babası Manchester United’ın efsane ismi Alex Ferguson’u aradı. Oğul Ferguson’a göre Zaha, Kırmızı Şeytanlar’ın tam aradığı futbolcuydu. Zaha, Manchester United’ın radarına girdi. Ferguson’un yardımcılarından Rene Meulensteen, onun için şu raporu verdi: “Değişik bir temposu var. Bire birlerdeki becerisi iyi. Manchester United oyuncusu olması için gereken her şey var.”

Otelde gizli anlaşma

Çok geçmeden Manchester United’ın transferden sorumlu yöneticileri, Zaha’yı bir otele çağırıp görüşmek istedi. Otele gittiğinde onu İngiltere futbolunun efsanesi, ‘sir’ ünvanı almış Bobby Charlton karşıladı. El sıkıştılar… Ama Manchester United’ın bir şartı vardı: Bu anlaşma gizli kalmalıydı.

Zaha’nın Manchester United macerası kısa sürdü.

13 milyon euro’ya Manchester United’a imza attı

Kırmızı Şeytanlar, 2013 yılının kış transfer döneminde 13 milyon euro karşılığında Zaha’yı renklerine bağladı. Anlaşmaya göre sezon sonuna kadar Crystal Palace’ta kiralık olarak forma giyecekti. Günler su gibi akıp geçti.

Alex Ferguson emekli oldu

Sezon bittiğinde Zaha artık Manchester United futbolcusuydu. Bir üst kademeye geçmişti. Alex Ferguson ve Bobby Charlton’la görüşen Zaha, yeni takımında oynamak için çok heyecanlıydı. Bu süreçte 20 yaşındaki futbolcunun bütün kariyerini değiştirecek bir olay yaşandı. Onu kadrosunda görmek isteyen Alex Ferguson emeklilik kararı aldı. Yerine Everton’da başarılı işlere imza atan David Moyes getirildi. Zaha için kabus dolu günler başlamıştı.

Zaha’nın Moyes ile yıldızı hiç barışmadı.

Ian Halloway: Moyes’in gelişiyle hikaye farklı yazıldı

O dönem Crystal Palace’ın başında bulunan teknik direktör Ian Halloway, yaşananları şöyle yorumluyordu: “Alex Ferguson’un emekli olması onun için öldürücü darbe oldu Zaha, Ferguson’un istediği yeteneklere sahipti. Aynı Cristiano Ronaldo’nun ilk dönemi gibi… Ferguson ona sabır gösterir, kanatlarının altına alırdı. Ancak David Moyes’in United’a gelişiyle hikaye farklı yazıldı.”

Manchester’da yalnız bir futbolcu

Zaha, United formasıyla ilk resmi maçına ağustosta oynanan Community Shield’i kazandıkları Wigan Athletic karşısında, ilk 11’de çıktı. 60. dakikada oyundan alındı. 29 Ekim’deki Norwich City karşılaşmasına kadar forma yüzü görmedi. Saha içi gibi dışında da işler yolunda gitmiyordu. Basında teknik direktör David Moyes’in kızı Lauren’la birlikte olduğuna dair asılsız haberler çıkıyordu. Bu haberlerin yalan olduğunu söylüyordu ama onu dinleyen yoktu. Takımda da yalnızdı, arkadaşı bulunmuyordu. O dönemki kaptan Rio Ferdinand, daha sonra  günah çıkaracaktı: “Zaha meselesi yanlış yönetildi. United büyüklüğünde bir kulübe alışması için ona yardımcı olunması gerekiyordu.”

Zaha ayranı önce süt, sonra yoğurt sandıZaha ayranı önce süt, sonra yoğurt sandı

‘Kaybolmuş bir çocuk gibi’

Fildişili oyuncu, 2014 Noel’inde Crystal Palace’tan tanıdığı eski hocası olan Doguie Freedman’in evine konuk oldu. Freedman, o sırada Bolton Wanderers’ın başındaydı ve Manchester yakınlarında yaşadığı için eski oyuncusunun bir arkadaşa ihtiyacı olabileceğini fark etmişti. Zaha,  hindisini yedikten sonra Freedman’ın çocuklarıyla oynadı. Gece bittiğinde Manchester’daki yalnız yaşamına geri döndü. Doguie Freedman, “Onun farklı bir yönünü gördüm. Kaybolmuş bir çocuk gibiydi. Bugünlere Crystal Palace ve ailesinin desteğiyle gelmişti ama Manchester United’da ona güven duyulmuyordu” diyordu.

Zaha’ya Galler yolu

Zaha ilk yarı boyunca 4 maçta 167 dakika Manchester forması giyebildi. Kabusu yaşayan futbolcunun kiralanmasına karar verildi. Manchester United ile iyi ilişkileri bulunan eski oyuncuları Ole Gunnar Solskjaer’in çalıştırdığı Premier Lig’in dibine demir atmış Cardiff City’ye gönderildi. Zaha, Galler’de de mutlu değildi. Takım küme düşerken Cardiff’te 13 karşılaşmaya çıktı, sadece bir asist yapabildi.

Galatasaray'ın ilk İngiltere seferinde sponsor Eric Clapton'dı!Galatasaray’ın ilk İngiltere seferinde sponsor Eric Clapton’dı!

Moyes’in yerine Luis Van Gaal geldi

Sezon bitip Manchester’a döndüğünde belalısı David Moyes gitmiş onun yerine Luis Van Gaal takımın başına geçmişti. Hollandalı teknik direktörün üçlü sisteminde Zaha kanatta oynamak için yetersizdi. Forvette ise büyük rekabet vardı. Futbolcunun Kırmızı Şeytanlar’la bağı kopmuştu. Kentte ev yerine otelde kalıyordu. Bunun doğru bir karar olduğu bir idman çıkışı belgelendi. Hollandalı çalıştırıcı, onu kadro dışı bıraktığını söyleyip kulüp bulmasını istedi. Fildişi Sahilli oyuncu, yıllar sonra yaptığı açıklamalarda bu gelişmeyle rahatladığını söylüyordu: “Van Gaal bana kariyerimde yeni bir sayfa açmama izin verdiği için mutluydum. İnsanlar bana Manchester United’a geldiğim için pişman olup olmadığımı soruyor. Değilim. Bu bir öğrenme dönemiydi benim için. Zihinsel olarak daha güçlendim. Bazı harika oyuncularla, harika insanlarla tanıştım ve oraya gittiğim için mutluyum.”

Zaha, Manchester United sonrası 9 sezon Crystal Palace forması giydi.

Kendisi gibi kadro dışı bırakılan Shinji Kagawa ile takımdan ayrı çalışan Zaha’ya eski takımı Crystal Palace talip oldu. 9 yıl formasını giyeceği Londra takımının teklifini kabul etti. Altyapısından çıktığı Palace’ın kaptanlığını üstlendi. Dokuz sezonda 315 maça çıktı, 72 gol atarken 30 asist yaptı.

Tarihin en güzel tekerrürüTarihin en güzel tekerrürü

Düşler Tiyatrosu ‘Old Trafford’da yapılacak Manchester United – Galatasaray Şampiyonlar Ligi maçı öncesi Zaha’ya 10 yıl öncesi soruldu. 30 yaşındaki futbolcu, “Manchester United’da belli bir dönem geçirdim. O dönemde ya bitecektim ya da kendimi yeniden bulacaktım. Kesinlikle kariyerimi bitirmeyecektim. Oradan sonra yaptığım her şey kariyerimi yükseltti. Orada bitmesine izin vermemeliydim. İstediğim bir şey vardı ve onun için mücadele ettim” dedi. Ama yalnız bırakıldığı eski takımına bir iğnelemede bulunmaktan kendini alıkoyamadı: “Maçlarda ruhumla oynuyorum. Bana gelen sevgiyi her zaman yansıtırım.”

Wilfred Zaha, “Sevildiğimde karşılık veririm” demişti,  golden sonra sarı kırmızılı tribünlere koştu.

Eski takımına karşı yaptığı maçlarda ekstra motivasyonla sahaya çıkmadığını belirten Zaha, Düşler Tiyatrosu’nda Crystal Palace formasını giydiği 10 maçta iki gol atıp bir asist yaptı. Ama Manchester United’a ve taraftarlarına hiçbir saygısızlıkta bulunmadı.  Şampiyonlar Ligi maçında Galatasaray 1-0 yenik durumdayken sahneye çıktı. Onu bir türlü durdurumadılar. Beraberlik golünü ağlara yolladı. Maç 3-2 Cim Bom’un galibiyetiyle bittiğinde bunun Zaha için ayrı bir anlamı vardı. 10 yıllık hesap kapatılmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.