Türkiye’nin gurur finali: Kadınlarda dünyanın en büyüğü Eczacıbaşı

FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonası final maçında Vakıfbank'ı 19-25, 25-23, 25-23, 23-25 ve 15-9'luk setlerle mağlup eden Eczacıbaşı şampiyon oldu.

Spor 17 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Dünyanın en büyüğü Eczacıbaşı.

Bu yıl, dünyada kadın voleybolunun en büyüğü Eczacıbaşı. FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonası final maçında Vakıfbank ile Eczacıbaşı Çin’de karşı karşıya geldi. Müthiş bir mücadeleye sahne olan maçı Eczacıbaşı 3-2 kazandı. İki takım geçen yıl da CEV Şampiyonlar Ligi finalini oynamışlardı. Kısacası Türkiye’den çıkan bu iki takım dünya kadın voleybolunu domine ediyor.

Toplam beşinci şampiyonluğu için sahada olan VakıfBank üçüncü şampiyonluk için mücadele eden Eczacıbaşı’nı ilk sette 25-19’la geçti. İkinci sette de bir ara 18-13 üstünlük yakalayan Vakıf’a reaksiyon veren Eczacıbaşı 25-23’le ikinci seti hanesine yazdırıp maça denge getirdi. Üçüncü sette de Eczacıbaşı kaldığı yerden devam etti. İkinci setteki kadar dramatik farkların oluşmadığı bölümde Eczacı 25-23’le avantajı eline aldı.

 

Son derece kritik dördüncü sette bir önceki bölümü 8 sayıyla domine eden Tijana Boskovic’i durduran VakıfBank Gabi, Ogbogu ve Jordan Thompson gibi yıldızlarının etkili oyunuyla karşılaşmayı beşinci sete taşımayı başardı. Tijana Boskovic beşinci sete fırtına gibi girdi. Bir ace ve dört smaçla beş sayı üreterek takımını 11-7 öne geçirdi. Giovanni Guidetti’nin bu noktada aldığı mola işe yaramadı. Kaplanlar moladan iyi dönen taraf oldu ve beşinci seti 15-9 maçı 3-2 kazanarak mutlu sona uzandı.

Eczacıbaşı bu sonuçla tarihinin üçüncü dünya şampiyonluğuna uzandı. Boskovic maçı 27 sayıyla tamamlarken Hande Baladın 20 sayıyla etkili oldu. VakıfBank 2011 ve 2022’nin ardından 2023’te de finalde rakibine mağlup olarak gümüş madalya aldı. VakıfBank’ın dört kez ile zirvede yer aldığı organizasyonda Fenerbahçe bir şampiyonluk yaşarken Eczacıbaşı elde ettiği bu zaferle üçüncü kez şampiyonluğa ulaştı, böylelikle Türk takımları sekizinci kez zirveye çıktı. Ayrıca Türk takımları 2010’dan sonra dünya ve Avrupa kupalarında 25. şampiyonluğuna ulaştı.

Rüya takıma Türk takımları damgası

Turnuvanın en iyi smaçörü Vakıfbank’ın Brezilyalı yıldızı Gabi Guimaraes oldu. Rüya takıma giren bir diğer smaçör genç Çinli Li Yingying oldu. Zehra Güneş en iyi orta oyuncu oldu ve rüya takıma girdi. Rüya takıma seçilen bir diğer orta oyuncu Eczacıbaşı’nın orta oyuncusu Jovana Stevanovic oldu. En iyi libero Vakıfbank’tan Ayça Aykaç olurken en iyi pasör şampiyondan Elif Şahin seçildi. En iyi pasör çaprazı ise şampiyonlukta büyük payı olan Tijana Boskovic oldu. Boskovic rüya takım seçiminin ardından turnuvanın en değerli oyuncusu seçildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.