Elde kaldı üç: Millilerde stoper problemi

Avrupa Futbol Şampiyonası F Grubu ikinci maçında Türkiye, Portekiz'e 3-0 mağlup oldu. Abdülkerim Bardakcı'nın sarı kart görüp Çekya maçı için cezalı duruma düştüğü karşılaşmada Samet Akaydin sakatlığı sebebiyle 90 dakikayı tamamlayamadı.

Spor 23 Haziran 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Türkiye'de Çekya maçı öncesi stoper sorunu yaşanıyor.

A Milli Takım 3-1’lik Gürcistan galibiyetiyle başladığı Avrupa Futbol Şampiyonası’na 3-0’lık Portekiz yenilgisiyle devam etti. Portekiz’e yenilmek beklenmedik bir şey değildi fakat alınan yenilginin şekli eleştirildi. Silik bir futbol sergileyen milliler yapılan bireysel hataların etkisiyle rakibi karşısında etkisiz kaldı. Tecrübeli Portekiz takımı bu hataları acımasızca cezalandırdı ve ilk maçta elde edilen artı iki averajı da eksiye çevirdi.

L’Equipe en kötü notu Samet Akaydin’a verdi. Gazetedeki en sert yorumlardan biri Abdülkerim’le ilgili yapıldı ve Nafi Alpay şöyle çevirdi: “Abdülkerim Bardakçı’ya gelince, Cristiano Ronaldo maçın başında onu yere serdi ve Galatasaray’ın Sean Paul tarzı örgülü saçlı savunma oyuncusunun zor bir maç geçireceği hemen belli oldu. Sık sık geç kalan, bazı pozisyonlarda Beckenbauer gibi davranıp çok ileri çıkarak gereksiz riskler alan Bardakcı rakibin hızına sürekli şaşkınlıkla karşılık verdi.”

Stoperler geçer not alamadı.

Ancak maçın ardından millilerin Avrupa Şampiyonası yolculuğu konusunda endişe verici bir durum daha oluştu. Abdülkerim Bardakcı karşılaşmada gördüğü sarı kartla ikinci maçında bu karlaı ikinci kez cezalandırıldı ve grubun üçüncü karşılaşmasında cezalı duruma düştü. Kendi kalesine attığı şanssız golle gündeme gelen Samet Akaydin ise sakatlığının ardından oyuna devam edemedi ve yerini Merih Demiral’a bıraktı.

Samet yerine Merih oyuna dahil oldu.

Samet’in kritik Çekya mücadelesine yetişip yetişmeyeceği net değil. Karşılaşma 26 Haziran Çarşamba akşamı saat 22.00’de oynanacak. Bu maçla Türkiye’nin gruptan çıkıp çıkmayacağı belli olacak. Milli takıma karşılaşmada beraberlik yetecek. Ancak mağlubiyet halinde Portekiz’in Gürcistan’a yenilmemesi gerekecek, ayrıca Türkiye’nin en iyi dört üçüncü arasında yer alabilmesi için averajının yeterli olması gerekecek.

Bu kritik maçta Abdülkerim forma giyemeyecek. Vincenzo Montella’nın güvendiği savunma ikilisi böylece bozulacak. Daha kötüsü Montella’nın güvendiği iki oyuncunun birden forma giyememe ihtimali var. Sakatlıklarla fazlasıyla boğuşan millilerde Samet’in durumu da henüz net değil. Oyuncu eğer forma giyemezse savunmada alternatif sayısı üçe düşüyor: Merih Demiral, Ahmetcan Kaplan, Kaan Ayhan.

Portekiz karşısında Merih oyuna girdikten sonra fena bir görüntü ortaya koymadı. Ancak genel anlamda 90 dakikayı ne kadar etkili oynayabilir. belirsiz. Öte yandan Ahmetcan’ın da böyle bir turnuvadaki tecrübesi tartışılır, oyuncu her ne kadar Ajax gibi önemli bir takımda hatırı sayılır süre almış olsa da Avrupa Şampiyonası grup aşamasının karar maçında bir anda sahaya çıkması onu nasıl etkiler bilinmez. Kaan Ayhan konusunda da fiziksel bir soru işareti var.

Samet-Abdülkerim ikilisi sahada olduğunda milliler 1.90 ve 1.85 boylarında iki stoperle mücadele ediyor. Merih ve Kaan da sırasıyla aynı boydalar. Fakat Kaan’ın hava topu hakimiyetini Abdülkerim’le kıyasladığımızda aynı sonuca varmak ne kadar mümkün tartışılır. Peki Çekya’ya karşı hava topu hakimiyeti neden bu kadar önemli?

Millilerin Portekiz yenilgisi Avrupa basınında: En aptalca golMillilerin Portekiz yenilgisi Avrupa basınında: En aptalca gol

Moyes’a kulak vermek lazım

İngiliz teknik direktör David Moyes BBC’de Çekya-Gürcistan maçı hakkındaki beklentisini sunarken Çeklerin uzun toplarını ön plana çıkardı. Boy ortalaması olarak turnuvanın en uzun takımlarından biri olan Çeklerin bu özelliklerini kullanmak için uzun ve yüksek top oynayacaklarına dikkat çekti. Öyle ki Çek milli takımı taç atışlarını bile sağ kanat bekleri Coufal sayesinde duran top gibi kullanabiliyor. Dolayısıyla hava hakimiyeti yüksek stoperlerle sahada olmak daha mantıklı. Bundan yola çıkarak yalnızca stoper hattı değil, sağ bekte de Mert Müldür’ün iyileşmesi ve daha atletik olduğu Zeki’den formayı alması milliler için elzem görünüyor.

Çeklerde Patrick Schick sakatlanarak oyundan çıkmak zorunda kalmıştı. Ancak oyunda olduğu bölümde büyük tehlikeler yarattı, hatta golü attı. Onun olmadığı senaryo millilerin savunmada bu kadar eksiği varken elbette A Milli Takım’ın işine gelir ancak yetişebildiği senaryoda daha önce beraber oynama pratiği bu kadar az olan bir savunma hattıyla sahada yer almak sorun yaratabilir. Bir puanın dahi yettiği maçın sonu hüsrana dönüşebilir.

Çekler yaş ortalaması Türkiye’den genç tek takım. Ancak liderleri çok tecrübeli (Soucek) ve Gürcistan maçında Gürcü kaleci Mamardashvili’nin tarihi performansı olmasa sahadan üç puanla ayrılmaları işten bile olmayacaktı. Samet’in sakatlığı ve Abdülkerim’in kart cezasıyla -her ne kadar bu ikili eleştirilse de- oyun pratiği açısından Çekya kadar oturmuş bir düzene karşı sahada olamayacak olmaları kafalardaki soru işaretlerini artırıyor…

Klasik kimliğimize döndük: Zafer sonrası hüsran…Klasik kimliğimize döndük: Zafer sonrası hüsran…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.