Avustralya tarih yazdı… İngiltere tam gaz
Dünyanın en büyük sumo turnuvası 34 yıl önce ilk kez Japonya dışında, İngiltere'de düzenlendi. Şimdi 30 yıl sonra bir kez daha Japon güreşçiler Londra'ya gidiyor.
Sumo güreşi Londra’ya geliyor. Büyük Sumo Turnuvası için dünyanın en iyi sumo güreşçilerinden bazıları 15 Ekim 2025’te İngiltere’ye gidecek. Royal Albert Hall’de beş gün sürmesi beklenen bu etkinlik, 1991’den bu yana İngiltere’de sumoyla ilgili düzenlenen ilk aktivite olacak.
Yaklaşık 34 yıl önce yine aynı yerde bu sumo turnuvası düzenlenmişti. O zaman bu türden bir turnuva ilk kez Japonya dışında düzenlenmişti. Hem İngiltere hem de Japonya’daki organizatörler, seyircilerin 30 yıl öncesi kadar, belki de daha coşkulu olmasını bekliyor.
Japonya Sumo Birliği Başkanı ve 1991’deki turnuvanın şampiyonu Nobuyoşi Hakkaku, dün Londra’daki basın toplantısında “1991’de seyirciler sumo izleyecekleri için pek bir heyecanlıydı” diyerek o günleri hatırlattı. 1991’deki turnuvada başarılı olma konusunda üstünde bir baskı hissettiğini söyleyen Nobuyoşi, en çok gerildiği konunun ise turnuva sonu yaptığı İngilizce konuşma olduğunu söyledi.
30 yıl önce sumo turnuvasının Japonya dışında düzenlenmesi olağanüstü bir durum olsa da artık değil. Son yıllarda ABD dahil birçok ülkede sumo turnuvaları düzenlendi. Tabii bunların bazılarının organizasyonu Japonya Sumo Birliği’ne ait değildi ve çoğunda en iyi sumo güreşçileri yer almadı.
Sumo Japonya’nın milli sporu olmasının yanı sıra güç, beceri ve disipline dayalı, dini kökleri de olan eski bir gelenek. Kuralları da oldukça basit. İki güreşçi kille kaplanmış bir ringde güreşiyor. Amaçları rakiplerini ringin dışına itmek ya da ayak tabanları dışında vücutlarının herhangi bir kısmıyla yere temas etmelerini sağlamak. Organizatörler önümüzdeki ayları modern İngiliz izleyicilere sumo geleneklerini öğreterek geçirecekler. Bir de tabii etkinliğin detayları varı, mesela ring doğru miktarda kili Royal Albert Hall’a nasıl taşıyacaklar? Bu gibi sorunları çözmeleri lazım.
Ekim ayındaki turnuvaya Japonya’dan tamamı erkek 40’tan fazla güreşçi katılacak. Kadınların sumo güreşçisi olmasına izin verilse de profesyonel yarışmalara katılmaları yasak. Sumo biraz önce de dediğimiz gibi dini kökenleri olan bir spor. Şinto inancına göre kadınlar regl dönemi gibi biyolojik süreçlerden geçtiği için “kirli” olarak görülüyor. Bu nedenle Şinto inancına göre kutsal alan kabul edilen sumo ringine girmeleri yasak. Kadınların da artık yarışmasına izin verme vaktinin gelip gelmediği sorusuna Japon organizatörler yanıt vermiyor.
Etkinliğin sponsorluğunu üstlenen Askonas Holt’un CEO’su Donagh Collins ise “Bizim işimiz yüzlerce yıllık mirası korumak. Ancak sporu bugünün dünyasına taşımak için yapmamız gereken işler var” dedi.
Sumo güreşinin gelenekleri değişmemiş olsa da yarışçılar arasında değişim var. 1990’lardan itibaren Japon güreşçilerin yanı sıra Hawaii ve Moğolistan dahil birçok yerden gelen güreşçiler bu spor dalını domine etmeye başladı.