Fenerbahçe, Beşiktaş Stadı’nın büyüsünü bozdu

Açıldığı 2016'dan bu yana Süper Lig'de kendi stadında derbi yenilgisi görmeyen Beşiktaş, Fenerbahçe'ye 3-1 yenildi. Sarı lacivertliler Tadic'in ayağından bir de penaltı kaçırdı. Hasan Arat, Beşiktaş başkanlığına derbi yenilgisiyle başladı.

Spor 9 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe, Beşiktaş deplasmanında kazanarak tekrar liderlik koltuğuna oturdu.

Hasan Arat, Beşiktaş Başkanı olarak ilk maçına Fenerbahçe’ye karşı çıktı. Maç öncesi siyah beyazlılarda bunun motivasyonu vardı. Hasan Arat yanına başkan adayı olan Serdal Adalı’yı da almıştı. Bu ikili maç öncesi Ricardo Quaresma ve Atiba Hutchinson’a plaket verdi. Siyah beyazlı taraftlarda derbi öncesi coşku bu anlarda doruğa çıktı.

Beşiktaş’ta Burak Yılmaz’ın ardından göreve getirilen Rıza Çalımbay, 6657 gün yani 18 yıl sonra Beşiktaş’ın başında bir derbide görev yaptı. Tecrübeli teknik direktör son olarak 2005-06 sezonunda iç sahada oynanan Fenerbahçe derbisinde Beşiktaş’ın başında yer almıştı. 18 Eylül 2005 tarihinde oynanan derbide Çalımbay ve öğrencileri sahadan 2-1’lik mağlubiyetle ayrılmıştı.

Başkan Hasan Arat yarıştığı Serdal Adalı’yla beraber taraftarı selamladı.

Bailly ilk 11’e döndü

Rıza Çalımbay, Süper Lig’in 14’üncü haftasında deplasmanda Ankaragücü ile 1-1 berabere kalınan karşılaşmanın 11’inde beş değişiklik yaparak Fenerbahçe derbisinde takımını sahaya sürdü. Colley, Hadziahmetovic, Salih Uçan, Zaynutdinov ve Aboubakar’ın yerine Bailly, Amartey, Chamberlain, Rebic ve Cenk Tosun ilk 11’deydi. Beşiktaş’ta sakatlığı atlatan Eric Bailly, dört maç sonra formasına kavuştu. Beşiktaş’ta takım kaptanı Necip Uysal, Fenerbahçe karşılaşmasında orta sahada görev aldı. Bu sezon sakatlıklar nedeniyle büyük oranda savunmanın göbeğinde görev alan futbolcu, bu kez orta alanda forma giydi.

Fenerbahçeli taraftarlar maç boyu takımlarına destek verdi.

Fenerbahçe taraftarı beş yıl sonra tribünde

Fenerbahçeli taraftarlar, beş yıl aranın ardından Beşiktaş deplasmanında takımlarına destek oldu. Fenerbahçeli taraftarlar, Beşiktaş deplasmanında en son 2018-2019 sezonunun 23’üncü haftasında 25 Şubat 2019 tarihinde takımını desteklemişti.

Djiku derbide ilk 11’de

Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal, ligin 14’üncü haftasında Sivasspor ile oynanan maçın 11’inde tek değişikliğe gitti. Oosterwolde’nin yerine sakatlığını atlatan Alexander Djiku’ya görev verdi. Sakatlığı sona eren Mert Hakan Yandaş ise yedekler arasında yer aldı. Sarı-lacivertli ekipte sakatlıkları bulunan Becao ve Zajc’ın yanı sıra hazır olmayan Serdar Aziz teknik ekip kararıyla Beşiktaş maçında forma giyemedi.

Derbide güç değil sınıf farkı kazandıDerbide güç değil sınıf farkı kazandı

Fenerbahçe golü Edin Dzeko ile buldu

Maçta ilk atak Beşiktaş’tan geldi. 5. dakikada Rebic, Osayi-Samuel’den sıyrılıp kale sahası önüne ortaladı. Gedson Fernandes’in kafasında top üstten auta gitti. Bu pozisyondan sonra üstünlüğü Fenerbahçe ele aldı. 8’de İrfan Can Kahveci’nin ortasında Edin Dzeko’nun kafası arka direği sıyırarak dışarı gitti. 10’da Kanarya öne geçti. Soldan organize gelişen atakta Ferdi Kadıoğlu’nun pasında Dusko Tadic ceza alanı içinde topla buluştu. Onun görerek yerden çıkardığı topu Edin Dzeko, boş kaleye gönderdi.

Beşiktaş eşitliği penaltıdan yakaladı

Atak geliştirmekte zorlanan Beşiktaş, Cenk Tosun’un bireysel çabasıyla 21’de penaltı kazandı. Djiku’ya yaptığı presle topu kapan Cenk Tosun, ceza alanı içinde Samet Akaydin tarafından düşürüldü. Hakem Atilla Karaoğlan penaltı noktasını gösterdi. Topun başına geçen Chamberlain, sert bir vuruşla skoru 1-1’e getirdi.

Samet Akaydin Konyaspor’a karşı forma giyemeyecek.

Samet Akaydın Konyaspor maçında cezalı

Penaltı pozisyonundan sonra sarı kart gören Samet Akaydın cezalı duruma düştü. Futbolcu, Konyaspor mücadelesinde forma giyemeyecek.

İrfan Can Kahveci direğe takıldı

Fenerbahçe 1-1’den sonra da üstün oyununu sürdürdü. 37’de Onur Bulut’un savunmadan uzaklaştırmak istediği top Ferdi Kadıoğlu’nda kaldı. Bu futbolcunun ön direğe yaptığı ortada İrfan Can Kahveci’nin gelişine vuruşu, üst direğe çarparak oyun alanına geri döndü. 45+7. dakikada Szymanski’nin pasında sağ tarafta topla buluşan İrfan Can Kahveci, ceza sahasına girer girmez sert vurdu ancak kaleci Mert Günok bu pozisyonda gole izin vermedi. Müsabakanın ilk yarısı 1-1’lik eşitlikle sonuçlandı.

Gedson Fernades maçı tamamlayamadı.

Beşiktaş’ta sakatlıklar sürdü

Fenerbahçe’ye karşı sakatlıklar yüzünden eksik bir kadroyla çıkan Kartal maç içinde de şansızlıklar yaşadı. Djiku ile girdiği mücadele sonrasında sakatlık yaşayan Gedson Fernandes, saha kenarında bir süre tedavi gördükten sonra yeniden oyuna dahil oldu. Bir süre kendini deneyen Gedson, 38’inci dakikada kendini bir kez daha yere bıraktı. Portekizli orta saha oyuncusunun yerine 39’uncu dakikada Salih Uçan oyuna dahil oldu. İlk yarının uzatma dakikalarında yerde kalan Umut Meraş da oyuna devam edemedi. O da yerini ikinci yarının başında Tayfur Bingöl’e bıraktı.

Beşiktaş'ta yönetimden ilk icraat: Yeni GörevlendirmelerBeşiktaş’ta yönetimden ilk icraat: Yeni Görevlendirmeler

İkinci yarıda Fenerbahçe üstünlüğü

İkinci yarıda oyunun üstünlüğünü tamamen Fenerbahçe ele aldı. 46’da Ferdi Kadıoğlu’nun ceza sahasına gönderdiği ortada boşta kalan topa penaltı noktası üzerinden Fred vurdu. Meşin yuvarlak direğin dibinden auta gitti.

Tadic Fenerbahçe’yi tekrar öne geçirdi

60’da Fenerbahçe Bailly’nin Szymanski’ye yaptığı hareket sonrasında VAR müdahalesiyle penaltı kazandı. 63’te topun başına geçen Tadic, topu ve kaleciyi farklı köşelere göndererek Kanarya’yı 2-1 öne geçirdi: 1-2.

Mert Günok Beşiktaş’ta ayakta kalan nadir oyuncularındandı.

Mert Günok devleşti

Fenerbahçe’nin atakları 2-1’den sonra da sürdü. 65.’te Crespo, İrfan Can Kahveci’ye pasını aktardı. Bu futbolcu sağdan ceza sahasına girip vuruşunu yaptı ancak Mert Günok topu kornere tokatladı. 70’te korner atışını İrfan Can Kahveci kullandı. Ceza sahası içinde yükselen Djiku’nun kafa vuruşunda müsait pozisyondaki Tadic topu ıska geçti, meşin yuvarlak direğin dibinden auta çıktı. 73’te İrfan Can Kahveci’nin pasıyla sağdan ceza sahasına giren Dzeko, kale sahasına hareketlenen Szymanski’ye yerden gönderdi. Bu futbolcu kayarak vurmak istedi ancak meşin yuvarlağı ıska geçti.

Futbol tarihi yazan 11'ler! Beşiktaş - FenerbahçeFutbol tarihi yazan 11’ler! Beşiktaş – Fenerbahçe

Tayfur Bingöl’ün kırmızı kartı VAR’dan döndü

75’te Beşiktaş ceza sahası önünde topla buluşan Szymanski, Tayfur Bingöl’ün müdahalesiyle yerde kaldı. Hakem Atilla Karaoğlan bu pozisyonda Tayfur Bingöl’e direkt kırmızı kart gösterdi. Ancak VAR uyarısı sonrasında pozisyonu yeniden izleyen Karaoğlan, kırmızı kartı iptal ederek sarı karta çevirdi.

Tadic penaltı kaçırdı

90+1. dakikada Fenerbahçe bir penaltı daha kazandı. VAR uyarısı sonrasında hakem Atilla Karaoğlan, Szymanski’nin ceza sahası içinde yaptığı ortada Bailly’nin elle oynadığını belirterek penaltı noktasını gösterdi. 90+2. dakikada topun başına geçen Tadic’in vuruşunda Mert Günok gole izin vermedi. Dönen topu Fred tamamladı ancak Mert bu pozisyonda da başarılıydı.

Szymanski’den harika gol

Fenerbahçe, 90+6. dakikada farkı ikiye çıkardı. Batshuayi’nin pasında ceza sahası içinde topla buluşan İsmail Yüksek, ceza yayı üzerindeki Szymanski’ye pasını aktardı. Bu futbolcu gelişine harika vurdu. Birçok pozisyonda başarılı olan Mert Günok bu vuruşu çıkaramadı. Mücadele sarı-lacivertli takımın 3-1’lik üstünlüğüyle sonuçlandı.

Fenerbahçe, Beşiktaş’ı 7 maç sonra mağlup etti

Maçtan sonra Fenerbahçeli futbolcular galibiyeti taraftarıyla kutladı. Bu sonuçla ligde puanını 40’a yükselten sarı-lacivertliler, liderliği Galatasaray’dan devraldı. Siyah-beyazlılar ile oynadığı son 7 lig maçında 4 beraberlik ve 3 mağlubiyet yaşayan sarı-lacivertliler, 7 maçın ardından galip gelmeyi başardı.

Beşiktaş yenilenen stadında yine Fenerbahçe’ye kaybetti

11 Nisan 2016 yılında açılışı yapılan yeni stadında Beşiktaş, ezeli rakipleri Fenerbahçe ve Galatasaray’a karşı tek yenilgisini Türkiye Kupası’nda 5 Şubat 2017’de oynanan maçta sarı lacivertlilere karşı 1-0 ile almıştı. Süper Lig’de de Kartal, ilk yenilgisini yine Fenerbahçe’den aldı. Tüpraş Stadı’nda ligdeki yedi maçın beşi berabere bitmiş ikisini Kartal kazanmıştı.

Ligde ilk deplasman golünü penaltıdan yedi

Fenerbahçe, bu sezon ligde deplasmanlarda ilk kez kalesini gole kapatamadı. Beşiktaş derbisi öncesinde ligde sırasıyla Samsunspor, Ankaragücü, Alanyaspor, Kasımpaşa, Pendikspor ve Adana Demirspor deplasmanlarına çıkan sarı-lacivertliler, söz konusu altı müsabakada da kalesinde gol görmedi.
Fenerbahçe, 24. dakikada Alex Oxlade-Chamberlain’in penaltıdan attığı golle bu sezon deplasmanda ilk kez gol yemiş oldu.

Dzeko, ilk Beşiktaş maçında ağları sarsmayı başardı.

Dzeko gol sayısını 14 yaptı

Fenerbahçe’nin santrforu Edin Dzeko, sarı-lacivertli formayla gollerine devam etti. Lige gol yollarında çok etkili bir başlangıç yapan 37 yaşındaki oyuncu, Trabzonspor, Adana Demirspor ve Fatih Karagümrük maçlarında gol atamamıştı. Söz konusu maçların ardından geçen hafta Sivasspor filelerini havalandıran Dzeko, Beşiktaş derbisinde de takımını 10. dakikada öne geçiren golü kaydetti. Boşnak futbolcu, üst üste ikinci maçını da boş geçmezken, ligdeki gol sayısını da 14’e yükselterek zirveye kuruldu.

Beşiktaş Rıza Çalımbay yönetiminde ligde ilk yenilgisini yaşadı

Beşiktaş, bu sezon teknik direktör Rıza Çalımbay yönetiminde ligde ilk mağlubiyetini Fenerbahçe karşısında yaşadı. Siyah-beyazlı ekip, Çalımbay yönetiminde çıktığı dört maçın ikisini kazanan siyah-beyazlılar, birinde berabere kaldı, birinden de yenilgiyle ayrıldı.

Alex-Oxlade Chamberlain maçtan sonra sahada yıkıldı.

Chamberlain Galatasaray’dan sonra Fenerbahçe’ye de gol attı

Alex-Oxlade Chamberlain, 24. dakikada kullandığı penaltı vuruşunu golle sonuçlandırdı ve gol sayısını dörde çıkardı. İngiliz futbolcu, Galatasaray derbisinin yanı sıra Kayserispor ile Ankaragücü maçlarında da birer kez fileleri havalandırmıştı. Alex-Oxlade Chamberlain, Mario Gomez’in (2015-2016) ardından siyah-beyazlı takımdaki ilk sezonunda hem Galatasaray hem de Fenerbahçe derbisinde gol sevinci yaşayan ilk oyuncu oldu.

Fenerbahçe’nin başında İsmail Kartal, Beşiktaş’a karşı hiç maç kaybetmedi.

İsmail Kartal: Her zaman oynamak istediğimiz oyun bu

Fenerbahçe’nin başında Beşiktaş’a rakip olduğu dört Süper Lig maçını da kaybetmeyen İsmail Kartal üç galibiyet, bir beraberlik aldı. Aykut Kocaman’dan sonra Beşiktaş’a karşı üç galibiyet gören ikinci teknik direktör olan Kartal, mücadele şunları söyledi: “Galibiyetimizden dolayı bütün futbolcuları ve taraftarı tebrik ediyorum. Bizim her zaman oynamak istediğimiz oyun bu. Oyuncularım maç başından sonuna kadar oyunu domine etti. Sakatların da aramıza dönmesiyle güzel bir gece geçirdik. Burada 3 puan için geldik. Hak ederek kazandığımız için mutluyum. Beşiktaş’a da başarılar dilerim. Bizim sezon başından beri oynadığımız net bir futbol var. Ama bazen elinizde olmayan nedenler olabiliyor. Biz de bazen zorlanıyoruz. Sonuçta biz bu ligin tekrar lideri durumundayız. Biz bu oyunumuzu geliştirebilmek için her hafta çalışıyoruz. Daha iyisini nasıl yapabiliriz diye bunların üzerine yoğunlaşıyoruz. 3 puanla yolumuza devam ediyoruz.”

2023'ün en fazla yorulanları belli oldu: Listede iki Fenerbahçeli2023’ün en fazla yorulanları belli oldu: Listede iki Fenerbahçeli

Djiku ve Fred’i riske etmemek için çıkardıklarını belirten Kartal, “Djiku ile maçtan önce konuştuk, ’60 dakika falan oynayabilirim’ dedi. Djiku ve Fred’i riske etmemek için çıkardık. Aramıza katılacak oyuncular da var. Daha iyi çalışarak sezon sonuna kadar en iyisini yapmaya devam edeceğiz. Normalde izin vermiyordum ama yarın izinliler. Bana izin yok ama” dedi.

Fenerbahçe kaptanı Edin Dzeko ise “Çok iyi bir oyun sergiledik. Çok iyi bir maç oldu. Takım çok iyi oynadı. İkili mücadelelerde çok iyiydik. Kendi hatamızdan bir penaltı golü yedik ama durmadık. Kazanacağımızı biliyorduk. Çünkü çok iyi bir takımız. Keşke Sebastian attığı golden önce ona yaptığım asisti de değerlendirseydi ama zor golleri daha iyi atıyor. Bizde çok fazla gol atan oyuncular var. Umarım Fred de gol atar. Bugün çok pozisyona girdi” diye konuştu.

Beşiktaş Teknik Direktörü Rıza Çalımbay oyuncularını eleştirdi.

Rıza Çalımbay: Lider oyuncuların kendilerine çeki düzen vermesi gerekiyor

Beşiktaş Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, maçtan sonra yaptığı açıklamada futbolcularını eleştirdi. Çalımbay şöyle konuştu: “Her şeyden önce maça iyi başladık. Sonraları gittikçe bizimkiler hata yapmaya başladı. Hepsi kapasitesinin altında oynadı. Bir sürü pas hataları yaptık. Üzücü bir maç. Mükemmel bir taraftar gelmiş, bizim için önemli bir maç. Beklentinin çok altında oynadık. Bu kadarını beklemiyorduk. Eksik yönler çoktu, bunları bitirmek kolay değil. Gedson ve Umut’un çıkması çok büyük dezavantaj oldu. İstediğimizi yapamadık. Bu böyle olmaz. Bunun düzelmesi gerekiyor. Bazı lider oyuncuların kendilerine çeki düzen vermesi gerekiyor. Bunları yaparsak yeniden iyi noktaya geliriz. Oynadıkları oyun bu değil, daha iyi seviyeye çıkabilirler.”

Beşiktaş hocası, “Zaman lazım. Oyuncularla çok çalışmak lazım. 1 ay bile olmadı. Sezon başı bir şey yakalayabilseydik daha farklı olurdu. Maalesef aniden geldiğimiz için elimizden geldiğince daha iyisini yapmaya çalışıyoruz. Dördüncü maçım, ilk kez yenildik. Bazı şeyleri düzeltmemiz lazım. İnşallah iyi yerlere geleceğiz” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.