‘Bosna elması’ artık Kadıköy’de parlayacak: Edin Dzeko

Fenerbahçe, Inter’le sözleşmesi sona eren Boşnak forvet Edin Dzeko ile anlaşmaya vardı. 37 yaşındaki yıldız, 2 sene boyunca sarı-lacivertli formayı terletecek.

Spor 23 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Dzeko Fenerbahçe'de.

Süper Lig’de geçtiğimiz sezonu Galatasaray’ın ardından ikinci sırada bitiren Fenerbahçe’de 2023-24 sezonu için tek hedef yine şampiyonluk. Ali Koç, başkanlıktaki 6. sezonuna girecek ve eleştiri oklarına kalkan olacak şampiyonluğu yaşamak istiyor. Bu doğrultuda transfer çalışmalarına başlayan Kanarya, Ryan Kent’in ardından bir dünya yıldızına imza attırdı. Inter’le sözleşmesi biten Edin Dzeko, Fenerbahçe’nin yeni forveti oldu.

‘Boşnak elması’ olarak anılan Dzeko, önümüzdeki iki sezon boyunca Fenerbahçe’nin başarısı için ter dökecek. Dzeko, Fenerbahçe’de sezon başı 4.2 milyon Euro kazanacak. Sağlık kontrollerinden geçen ve resmi imzayı atan yıldızı Fenerbahçe, Hande Yener’in “Beni Sev” isimli şarkısıyla duyurdu.

Boşnak, ilk açıklamasında “Muhteşem Fenerbahçe Ailesi’nin bir parçası olduğum için mutlu ve gururluyum. Taraftarlarımıza şunu söylemem gerekiyor, oynayacağımız her maçta ve yapacağımız her antrenmanda elimden gelenin en iyisini yapacağım” sözlerine yer verdi.

Peki 37 yaşındaki dünya yıldızının hikayesi nasıl ve nerede başladı, Kadıköy’e varan yolculukta neler yaşandı?

Dzeko önce sağlık kontrollerinden geçti ardından imzayı attı.

Elmasın doğuşu

17 Mart 1986 tarihinde Saraybosna’da dünyaya gelen Edin Dzeko için çocukluk yılları o kadar da parlak değildi. Savaşla geçen çocukluk yıllarında futbola sarıldı ve şehrinin takımlarından Željezničar’da bir hayalin peşinden koşmaya başladı.

İlk dönemlerde orta saha olarak oynamaya başlayan Dzeko, bu pozisyonda verimli olamayınca forvet bölgesine geçti. Burada kalitesini göstermeye başlayan yıldız, Çekya Ligi ekiplerinden Teplice ile rüştünü ispatlamaya başladı. Ligin en golcü ikinci ismi olduğu 2006-07 sezonunun ardından Wolfsburg teknik direktörü Felix Magath’ın dikkatini çekti. 4 milyon euro bonservis bedeli karşılığında Alman ekibinin yolunu tuttu.

1.93 boyundaki oyuncu vücut kontrolü ve hava topu hakimiyetiyle Bundesliga’da fark yaratmaya başladı. 2008-09 sezonunda Grafite’yle yaptıkları işbirliği Wolfsburg’a tarihindeki ilk şampiyonluğu getirdi. O sezonun ilk yarısında 5 gol atan Dzeko, ikinci yarıda rakip ağlara tam 21 gol bırakarak zaferde büyük rol oynadı. 2009 yılında ülkesinin Belçika’yla oynadığı karşılaşmada attığı gol sonrası spiker “Bosna elması” tabiri akıllara kazındı. 23 yaşında lakabını aldı ve parlamaya devam etti.

Fenerbahçe’de kombine fiyatları açıklandı: En ucuzu 3 bin 250 TLFenerbahçe’de kombine fiyatları açıklandı: En ucuzu 3 bin 250 TL

Winner kral

Dzeko, Wolfsburg formasıyla 2009-10 sezonunu ligde attığı 22 golle gol kralı olarak tamamladı. 2010-11 sezonu ortasında takımına 37 milyon Euro kazandırarak Manchester City’nin yolunu tuttu. 2009, 2010 ve 2011’de ülkesinde yılın futbolcusu seçildi. City’de Premier Lig şampiyonluğu için savaşan takımına katkı yapan Dzeko, 14 gol ve 5 asistle oynadığı 2011-12 sezonunun son maçında Queens Park Rangers’a karşı 90+2. dakikada skoru 2-2 yapan golü atıp zafer ateşini yakmış, Agüero 90+4’te şampiyonluk golünü ağlara yollamıştı. Öte yandan sezon başında Tottenham deplasmanında rakip ağlara tam 4 gol bıraktığı maç adeta rüştünü ispatladığı karşılaşma oldu.

Dzeko. Manchester City formasıyla Premier Lig’de iki şampiyonluk yaşadı.

2012-13 sezonunda 14 gol 5 asistlik katkısı istikrarlı şekilde sürdü. 2013-14 sezonunda Mancini’nin ayrılması sonrası süreleri bir nebze artan Dzeko, ligde 31 maçta 16 gol ve 8 asistle oynadı. City, Dzeko’nun 5 maçta 6 gol 2 asist yaptığı FA Cup’ta zafere uzandı. Oyuncunun süreleri Pellegrini yönetiminde 2014-15 sezonuyla beraber giderek azaldı. 2015 yazında İngiltere macerası Roma’ya transferiyle beraber sonlandı. Dzeko daha sonra bu ayrılığın sebebini kenarda oturmak istememesi ve ilk 11’de süre almak istemesi olarak açıkladı.

Bir sonraki durak İtalya

City’ye 2 Premier Lig, 1 FA Cup, 1 Lig Kupası ve 1 Community Shield zaferiyle veda eden Dzeko’nun yeni durağı İtalya’nın başkenti Roma’ydı. İlk sezonunda uzun süre sonra ilk defa mücadele ettiği ligde çift haneli gol barajını geçemedi ve 8 golde kaldı. Ancak 2016-17 küllerinden doğduğu sezon oldu. İtalya Ligi’ni 29 golle gol kralı olarak tamamladı. Bunun yanında ürettiği 12 asistle 40 gol katkısının üzerine çıktı. Aynı sezon Avrupa Ligi’nde attığı 8 gol burada da gol kralı olmasını sağladı. Sezonu toplamda 51 maçta 39 gol ve 14 asistle bitirerek bireysel açıdan kariyer zirvesini gördü. Ulaştığı 39 gol, hala Roma tarihinin en yüksek sayısı olarak tarihteki yerini koruyor.

Dzeko, Roma tarihine geçmiş bir golcü.

2017-18 sezonu Dzeko’nun kendisini Şampiyonlar Ligi’nde tekrar tekrar kanıtladığı sezon olacaktı. Roma’nın Barcelona’yı çeyrek finalde 4-1’in rövanşında 3-0’la efsanevi şekilde elediği ve yarı finale kadar çıktığı sezonda Edin, 12 maçta 8 gol ve 5 asistle takımına katkı sağladı. Roma, Liverpool’a 2-5 ve 4-2’lik skorlarla elendi.

2018-19 sezonu yine ligde tek hanelerde kalınan bir sezon oldu ancak düzenli olarak forma giydiği bir süreçte daha 40 maçı geride bıraktı. Sezonun büyük bölümünde sahaya kaptanlık pazubandıyla çıktığı 2019-20’de ise toplam 43 maçta gösterdiği 19 gol ve 14 asistlik performans hala en üst seviyede verimli olabileceğini kanıtıydı.

2020-21 sezonu ise o dönem 35 yaşında olan oyuncu için yine bir geri adım oldu. Takım Avrupa Ligi’nde yarı finale kadar giderken Dzeko, sezonun ikinci yarısında birçok lig maçında kenardan oyuna dahil oldu. Sezon sonunda ayrılık vakti gelmişti.

Inter’de bir lider

2020-21 şampiyonu Inter, Romelu Lukaku’nun Chelsea’ye transferi sonrası Belçikalının yerini doldurmak için Edin Dzeko’yu transfer etti. Boşnak isim, uzun yıllarını geçirdiği Roma’dan ülkenin kuzeyine İtalya şampiyonluğu hedefiyle geldi. Ancak ilk sezonda şampiyonluk Milan’a kaptırıldı. Buna rağmen Dzeko, 6 sezondur hasretle beklediği yerel kupaya İtalya Kupası zaferiyle uzandı. Hakan Çalhanoğlu’nun takım arkadaşı, Inter’deki ilk sezonunu 49 maçta 17 gol ve 10 asistle bitirdi.

Büyük kısmını 37 yaşında olarak geçirdiği ev Romelu Lukaku’nun kadroya döndüğü 2022-23 sezonuysa Dzeko’nun forma istikrarından bir şey götürmedi. Oyuncu, toplamda 52 forma giydiği ve 14 gol, 5 asist yaptığı sezonu takımıyla Şampiyonlar Ligi’ne yükselerek ve İtalya Kupası’nı kazanarak tamamladı. Edin’in Inter macerası, Manchester City engeline takıldıklarından ötürü Şampiyonlar Ligi şampiyonluğuyla bitmedi belki ancak 37 yaşındaki dünya yıldızı, final maçında ilk 11’de tercih edilen forvetti.

Dzeko, Inter’le son maçına Şampiyonlar Ligi finalinde çıktı.

Avrupa’nın beş büyük liginin en az üçünde birden 50 gol barajını aşan yalnızca iki oyuncudan biri olan (diğeri Cristiano Ronaldo) Edin Dzeko, artık Fenerbahçe’nin başarısı için ter dökecek. Ülkesi Bosna Hersek’in ilk Unesco elçisi olan ve savaşın ortasında doğduktan sonra imza attığı destansı kariyerle ilham verici bir hikayeye sahip Dzeko, kulüp kariyerinde çıktığı tam 738 maçta 323 gol atıp 145 asist yaparken yalnızca iki kez kırmızı kart gördü. Edin, kaptanı olduğu milli takımıyla ise 129 karşılaşmada forma giydi ve tam 64 gol kaydetti. Bosna’nın elması bu şaşaalı yolculuğun belki de son durağında, Kadıköy’de 9 numaralı formasıyla Fenerbahçe için gollerine devam etmeye ve takımının şampiyonluk hasretini dindirmeye çalışacak.

Edin Dzeko, Fenerbahçe’de 9 numaralı formayı terletecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.