Fenerbahçe, puanı Manchester United avcısı golcüsüyle kurtardı

Fenerbahçe, 1-0 yenik duruma düştüğü maçta Manchester United'la 1-1 berabere kaldı. Sarı-lacivertlilerin golü iki sezon önce Sevilla formasıyla İngilizlerin filesini iki defa havalandıran Youssef En-Nesyri'den geldi.

Spor 25 Ekim 2024
Fenerbahçe'ye beraberliği getiren gol En-Nesyri'den geldi.

UEFA Avrupa Ligi’nin üçüncü haftasında İngiliz devi Manchester United’ı konuk eden Fenerbahçe’de teknik direktör Jose Mourinho, Süper Lig’de son olarak oynadıkları Samsunspor maçı 11’inde ikisi zorunlu olmak üzere toplam dört değişikliğe gitti. Portekizli teknik adam Samsun’daki maçta forma verdiği Jayden Oosterwolde’yi sakatlığı, Filip Kostic’i ise UEFA listesinde olmaması nedeniyle oynatamadı. 61 yaşındaki tecrübeli çalıştırıcı, Rodrigo Becao ile Edin Dzeko’yu ise kulübeye çekti. Mourinho, Manchester United karşısında Bright Osayi-Samuel, Çağlar Söyüncü, Allan Saint-Maximin ve Youssef En-Nesyri’yi ilk 11’de değerlendirdi. Fenerbahçe’de İrfan Can Eğribayat, Ertuğrul Çetin, Samet Akaydın, İsmail Yüksek, Mert Hakan Yandaş, Edin Dzeko, İrfan Can Kahveci, Cenk Tosun, Zeki Dursun, Rodrigo Becao, Şükür Toğrak ve Yusuf Akçiçek kulübede forma bekledi. Mourinho, Fred ve Amrabat üçlüsü eski takımlarına karşı sahaya çıkarken Manchester United’ın yedek file bekçisi Altay Bayındır’a karşılaşma öncesi çiçek verildi ve taraftarlar milli kaleci lehine tezahüratta bulundu.

Karşılaşmaya Fenerbahçe etkili girdi. Yedinci dakikada soldan kullanılan korner atışında topun başına gelen Szymanski kale sahası içine ortaladı. Manchester United savunmasının uzaklaştırmak istediği meşin yuvarlak ceza sahası çizgisi üzerinde Fred’in önünde kaldı. Brezilyalının gelişine sert şutunda top yandan dışarı çıktı. 15’inci dakikada Manchester United ilk tehlikesini geliştirdi. Sol kanatta topla buluşan Garnacho kale sahası içine hareketlenen Mazraoui’ye pasını aktardı. Bu futbolcunun dokunduğu meşin yuvarlağı Zirkzee geriden atağa katılan Eriksen’e aktardı. Eriksen, ceza yayı üzerinden sert bir vuruşla topu Livakovic’in sağından ağlara yolları. ManU’nun maçtaki ilk isabetli şutu golle sonuçlandı.

22’nci dakikada İngilizler yine etkili geldi. Eriksen’in pasında sağ kanatta topla buluşan Rashford, çaprazdan ceza sahasına girip iki rakibini ekarte etti. Bu futbolcunun uzak köşeye gönderdiği plase vuruşta meşin yuvarlak direğin dibinden auta gitti. Hemen bir dakika sonra sarı-lacivertliler pozisyon yakaladı. Fred’in uzun pasında soldan ceza sahasına giren Szymanski’nin kale sahasına çevirdiği ortada kaleci Onana’nın sektirdiği top boşta kaldı. Bu pozisyonda Tadic bekletmeden vuruşunu yaptı ancak Ugarte kayarak müdahalesinde sırtıyla gole engel oldu.

37’de Fenerbahçe gole çok yaklaştı. Sol kanatta topla buluşan Szymanksi’nin kale sahasına ortasında En-Nesyri’nin kafa vuruşunu kaleci Onana kurtardı. Seken topu kale direği yakınında Tadic, yeniden En-Nesyri’ye ortaladı. Faslı futbolcu bir kez daha kafayla vurdu ancak Onana bu kez topu kornere tokatladı. Kadıköy’de soyunma odasına konuk ekibin tek farklı üstünlüğüyle gidildi.

İkinci devreye Fenerbahçe, ilk yarıdaki etkili futbolunu sürdürerek girdi. 49’uncu dakikada Szymanski’nin soldan yaptığı ortaya altıpas içerisinde iyi yükselen En-Nesyri kafayı vurdu ve Onana’yı mağlup ederek skora denge getirdi.

56’ncı dakikada Fenerbahçe’nin atakları sürerken sağ kanattan ceza sahasına giren Osayi-Samuel topu çektikten sonra yerde kaldı. Hakem Clement Turpin oyunu devam ettirirken sarı-lacivertli oyuncular ve yedek kulübesi uzun süre penaltı itirazında bulundu. Bu esnada Jose Mourinho doğrudan kırmızı kart görerek tribüne gönderildi.

Oyunun hareketlenmesi sonrası uzun topun ardından sağ kanattan savunma arkasına sarkan Casemiro penaltı noktasına çevirdi. Devamında istediği gibi bir vuruş yapamayan Rashford takımını öne geçirme şansından yararlanamadı. 78’inci dakikada Fenerbahçe’de üç oyuncu birden değişti. En-Nesyri, Saint-Maximin ve Tadic kenara gelirken İrfan Can, Dzeko ve İsmail yüksek sahaya dahil oldu. 84’te Garnacho, sol kanattan topla kat edip içeri çekerek yaya yakın bölgeden şutunu çekti, soluna uzanan Livakovic gole izin vermedi. Normal sürenin son dakikasında Mert Hakan ve Szymanski değişti. Mücadeleye oynanmayan süre olarak en az beş dakika eklendi. Uzatma diliminde başka pozisyon olmayınca karşılaşma 1-1 sona erdi.

Böylece Fenerbahçe, Avrupa’daki üst üste ikinci, Manchester United ise üçüncü beraberliğini aldı. Sarı-lacivertliler bir sonraki Avrupa Ligi mesaisinde AZ Alkmaar’a konuk olacak.

Mourinho'dan Süper Lig yorumu: Şampiyonluğu çaldılarMourinho’dan Süper Lig yorumu: Şampiyonluğu çaldılar

Mourinho: Türkiye liginde de United’dan daha alt seviye takımlara karşı böyle oynarsak her maçı kazanırız

Jose Mourinho, maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu. Gördüğü kırmızı karta ilişkin, “Sanırım yapabileceğim en iyi şey Fenerbahçe’den ayrıldıktan sonra UEFA turnuvalarında yer almayan bir kulübe gitmek. Başka da bir şey demek istemiyorum. Teoride bizden üst seviye bir takıma karşı harika oynadık” diyen Portekizli, Samsunspor maçında 2-1 öne geçtikten sonra birçok pozisyon ürettiklerini hatırlatarak şunları söyledi:

“Orada net pozisyonlar kaçırdık. Daha sonrasında beş dakikalık bölümü 10 kişi oynamak durumunda kaldık, bu da maçın gidişatını değiştirdi. Geri çekildik bir kişi eksik olduğumuz için. Son dakikada yediğimiz golü bu ligde sadece Fenerbahçe yer. Bugün çok iyi oynamış olmamız sizler için iyi değil belki de, Türk basını memnun değildir belki ama ben çok memnunum. Türkiye liginde de United’dan daha alt seviye takımlara karşı böyle oynarsak her maçı kazanırız elbette orası doğru”

‘Avrupa’da oynadığımız üç maçta gayet iyi performanslar sergiledik’

Manchester United’a karşı gösterdikleri performansı devam ettirmeyi amaçladıklarını aktaran Mourinho, “Böyle oynamaya devam edeceğimizi umuyorum, umuyoruz. Bizler bunun için çalışıyoruz. Avrupa’da oynadığımız üç maçta gayet iyi performanslar sergiledik. Böyle oynamak istiyoruz. Türkiye ligindeki takımlardan çok daha iyi bir rakibe karşı oynadık. Bu durum oyunculara şu duyguyu veriyor. Bizler doğru yoldayız, doğru yöne gidiyoruz. Bundan daha iyisini yapabiliriz. Türkiye Ligi’nde böyle iyi oyuncular yok. Bugünkü oyunu baz alarak kullanmamız gerekiyor. Pazar günü hedefimiz puanlar almak, bu şekilde güçlü şekilde devam etmek istiyoruz” dedi.

Rakip takımın kalecisini öven Mourinho, “Onana iki harika kurtarış yaptı. Maç içindeki en iyi dönemimizdi. İyi başlangıç yaptık ve kendisi harika kurtarışlar yaptı. Önemli anlardı. Bizim kalecimizin maç içinde önemli bir şey yapmasına gerek kalmadı. Bugünkü sonuçtan mutlu değilim. Ben İngiliz basınını iyi tanırım. Yarın Manchester United iyi oynamadı diyecekler ama neden? Çünkü rakipleri çok iyiydi. Oyuncularımın tebrik hak ettiğini düşünüyorum” dedi.

‘Cenk Tosun için üzgünüm’

Takım olarak iyi performans gösterdiklerinin altını çizen Mourinho, “Takım çok iyi oynadı, En-Nesyri de onlara ayak uydurdu. O da takımın bir parçasıydı. Kendisi geliyor. Burada şu fırsatı değerlendirmek istiyorum. Cenk Tosun için üzgünüm. Kendisi harika çalışıyor ve ona hak ettiği dakikaları veremiyorum. Onun gibi çalışan diğer oyunculara da forma şansı veremediğim için üzülüyorum ama mutlaka zamanları gelecek.” şeklinde görüş belirtti.

‘Maçtan önce sorsalardı beraberlik iyi derdim ama şimdi mutsuzum’

Manchester United’ın önemli bir puan aldığını anlatan Mourinho, sözlerini şöyle tamamladı:
“Sizlerin ne düşündüğünüzü tahmin edebiliyorum. Onların üç puanı var. Bu sekiz maç formatında iki maç daha kazanırlarsa dokuz puan edecek. Beş maçta çok daha fazlasını alırlar diye düşünüyorum. Buradan aldıkları bir puan onlar için pozitif. Bugün bizim gibi zor bir takıma karşı oynadılar. Onların ne yaptığını bugün anlıyorum. Doğru tahmin ettiğimi düşünüyorum. Bir puan aldıkları için mutlulardır. Maçtan önce sorsalardı beraberlik iyi derdim ama şimdi mutsuzum. Çünkü takım olarak iyi bir mücadele sergiledik, onlar adına bir puanın iyi olduğunu düşünüyorum.”


Beşiktaş’ın Olimpik Lyon’u deplasmanda 1-0 mağlup ettiği gecede 14 ayrı maç daha oynandı. Alınan sonuçlar ve üçüncü haftanın ardından oluşan puan durumu şöyle:

Frankfurt-Riga, 1-0
Roma-Dinamo Kiev, 1-0
Midtjylland-Union SG, 1-0
Karabağ-Ajax, 0-3
Maccabi Tel Aviv-Real Sociedad, 1-2
PAOK-Viktoria Plzen, 2-2
Ferencvaros-Nice, 1-0
Tottenham-AZ Alkmaar, 1-0
Anderlecht-Ludogorets, 2-0
Ahtletic Bilbao-Slavia Prag, 1-0
Malmö-Olympiakos, 0-1
Porto-Hoffenheim, 2-0
Twente-Lazio, 0-2
Glasgow Rangers- FCSB, 4-0

Görsel: beIN Sports

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.