Fenerbahçe Saras’la başka: Itoudis’ten sonra neler değişti?

Fenerbahçe Erkek Basketbol takımı EuroLeague'de sezona 6 galibiyet 7 yenilgiyle başladıktan sonra Dimitris Itoudis'le yollarını ayırdı ve Sarunas Jasikevicius'u göreve getirdi. Bu hamle ardından Sarı Kanarya 4'te 4 yaptı.

Spor 30 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Sarunas Jasikevicius'un dokunuşları Fenerbahçe'nin yükselişiyle direkt ilintili.

Fenerbahçe, EuroLeague’de sezona hızlı bir başlangıç yaptı. Evinde seri galibiyetler alan takım 6 maçta 5 galibiyetle taraftarını mutlu etti. Ancak daha sonra işler sarpa sardı. Sakatlıkların etkisi zorlu fikstürde daha derinden hissedildi. Takım Belgrad seyahatinden çift maç haftasında iki mağlubiyetle döndü. İçeride mağlubiyetsiz giden Real Madrid Yam Madar’ın mucizevi basketiyle mağlup edilince bir umut ışığı yandı. Ancak bu ışık da İspanya turunda alınan üst üste mağlubiyetlerle söndü. Kanarya Süper Lig’de de önce Beşiktaş’a ardından Anadolu Efes’e deplasmanda boyun eğince ayrılık kaçınılmaz senaryo oldu.

Yunan Koç Dimitris Itoudis’le yollar 1.5 senenin ardından ayrıldı. Bu, Zeljko Obradovic’in gidişi sonrası şubedeki üçüncü koç ayrılığıydı. Manzara amansız bir istikrarsızlık timsaliydi. Yeni koçun kim olacağı konusunda iddialar saatler içinde havada uçuştu. Ancak Itoudis’in gidişinin hemen bir gün sonrasında 2010-11 sezonunda kulüpte basketbolcu olarak yer almış, oyunculuk kariyerinde kıta basketboluna damga vurmuş, koçluk döneminde son olarak Barcelona’da çalışmış Sarunas Jasikevicius ön plana çıktı.

Dört dörtlük Fenerbahçe... Son kurban EfesDört dörtlük Fenerbahçe… Son kurban Efes

Saras, 3 kez dörtlü final gördüğü Barcelona’da şampiyonluk kazanamaması nedeniyle şüpheyle karşılanıyordu. Ancak kulübün eski oyuncusu olmasından kaynaklı olumlu bir hava vardı. Öte yandan koçluk becerisi ve basketbol bilgisi tartışılmazdı.

Koç kazanılan ilk Monaco maçına çıkıldığında takımla yalnızca bir idmana çıkmıştı ve galibiyet ardından mütevazı şekilde Dimitris Itoudis’e payeyi verdi. Ancak daha sonra oynanan maçlarda Fenerbahçe’de Itoudis döneminden sonra bariz değişikliklerin olduğu aşikardı.

Öncelikle oyuncularla arasındaki ilişkilerin koptuğu söylenen Itoudis’in aksine Saras yönetiminde daha enerjik bir oyun ve daha kararlı bir mücadele ortaya konuyordu. Takımı yeni yeni tanıyan koçun ilk hamlelerinden biri Sertaç Şanlı’nın dakikalarını artırmak oldu. Barcelona kariyeri ardından Fenerbahçe’de yıldıza dönüşen Nigel Hayes Davis’in yeni rolü değişmedi ve takımdaki değeri aynı kaldı. Öte yandan ilk maçlarda sezon öncesi ve sezon ortasında adı defalarca takımdan ayrılacağıyla alakalı söylentilere karışan Nick Calathes formunu yakaladı.

Calathes Saras’ın gelişinden sonra EuroLeague’de çıktığı dört maçta 19 ribaunt alıp 30 asist yaptı. Calathes bu karşılaşmalarda yalnızca 5 top kaybetti ve 6 asist/top kaybı oranı yakalayarak olağanüstü bir performansa imza attı. Nick, son olarak takımının Anadolu Efes’i mağlup ettiği maçta çok kritik 3 sayılık atışları sayıya çevirirken 17 sayı ve 8 asistle çok iyi bir performansa imza attı.

Barcelona döneminde beraber çalışan Jasikevicius ve Calathes birlikteliği Fenerbahçe’ye iyi yansıdı.

Pek çok oyuncunun performansı yukarı doğru seyrederken Fenerbahçe’nin oyunu da maç içi reaksiyon anlamında gelişim gösterdi. Itoudis döneminde maça iyi başlangıçlar yapıp soyunma odası dönüşlerinde rakibine teslim olan Kanarya için işler tersine döndü. Fenerbahçe’nin Saras’ın gelişi sonrası EuroLeague’de çıktığı ilk 4 maçta ilk yarı ve ikinci yarıda potasında gördüğü sayılar şöyle:

Monaco: 45-29

Zalgiris Kaunas 48-30

Alba Berlin 47-35

Anadolu Efes 52-32

Söz konusu ayrıntı, Fenerbahçe’nin soyunma odasından nasıl bir mantaliteyle döndüğünü kanıtlar nitelikte. Bu ve benzeri değişiklikler kısa vadede kendini hissettiriyor. Fenerbahçe için fikstür de hem Saras’ın hem sarı-lacivertlilerin yanında. Öyle ki Kanarya önümüzdeki dört maçı kağıt üstünde sahasında oynayacak.

Litvanya kararı

Az önceki cümleyi kağıt üstünde diyerek bitirmemin sebebi EuroLeague’in tartışmalı kararı. Lig yönetimi Fenerbahçe’nin 19. haftada evinde Maccabi Tel-Aviv’le İstanbul’da oynayacağı maçı güvenlik endişesi gerekçesiyle Litvanya’ya aldı. Maç statü olarak Fenerbahçe’nin evinde olacak ancak Ataşehir’de 13 bin Fenerbahçe taraftarı önünde olmayacak.

Fenerbahçe - Maccabi maçına güvenlik engeli: Litvanya'ya alındıFenerbahçe – Maccabi maçına güvenlik engeli: Litvanya’ya alındı

Bu karar fikstür avantajına ufak bir engel olarak çıksa da ben Fenerbahçe’nin bu maçta da arkasına aldığı rüzgarla birlikte ikili averajı alıp Maccabi’yi yeneceğini düşünüyorum. Saras için pota altı savunması, kısaların topa baskısıyla aşılmış görünüyor ancak uzun sezonda kısaların bu denli özverili savunmalarına devam etmeleri de iyimser bir beklenti. Uzun vadede buna çözüm bulunması belki de bir uzun takviyesi yapılması gerekiyor. Fakat ne olursa olsun şu açıkça belli oluyor: Real Madrid dışında neredeyse her takımın defolarla dolu olduğu EuroLeague’de Fenerbahçe yeni koçuyla potansiyelini ortaya koyuyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.