Fenerbahçe tur için sahada, rakip Lille

Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi üçüncü ön eleme turu rövanş maçında sahasında Lille ile karşılaşacak. Maçın başlama saati 20.00. İlk mücadeleyi Lille 2-1 kazanmıştı.

Spor 13 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi yolunda Lille karşısında.

Fenerbahçe UEFA Şampiyonlar Ligi 3. eleme turu rövanş maçında bugün Fransa’nın Lille ekibini ağırlayacak. Ülker Stadı’nda oynanacak ve saat 20.00’de başlayacak müsabakayı İspanyol hakem Jose Maria Sanchez yönetecek. Sanchez’in yardımcılıklarını Inigo Prieto ile Juan Lopez Mir yapacak. Maçta dördüncü hakemlik görevini Guillermo Cuadra üstlenecek. Fenerbahçe ilk karşılaşmayı 2-1 kaybetmişti.

Kanarya Lille karşısında iki ve daha farklı her türlü galibiyette adını bir üst tura yazdıracak. Lille’in galibiyeti ve beraberliğinin Fransız ekibini play-off’a taşıyacağı eşleşmede bir farklı Fenerbahçe galibiyeti halinde maç uzayacak. 15’er dakikalık iki uzatma devresinde skorun değişmemesi durumunda turu geçen ekibi seri penaltı atışları belirleyecek. Fenerbahçe 2008-09 sezonundan bu yana uzak olduğu Şampiyonlar Ligi hasretini dindirebilmek için Lille’i altetmek zorunda.

Fenerbahçe kilidi hızla açtı: Allan Saint MaximinFenerbahçe kilidi hızla açtı: Allan Saint Maximin

Tur gelirse rakip belli

Fenerbahçe, Lille’i geçmesi durumunda play-off turunda Slavia Prag-Union Saint-Gilloise eşleşmesinin galibiyle karşılaşacak. Sarı-lacivertliler ilk maçı 20 ya da 21 ağustos, rövanşı ise 27-28 ağustosta yapacak. Kanarya bu rakibini de geçmesi halinde Şampiyonlar Ligi’nde lig aşamasına kalacak. Sarı-lacivertliler Lille’e elenme durumunda yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam edecek. Fenerbahçe’nin UEFA kadrosunda şu isimler yer alıyor:

Dominik Livakovic, İrfan Can Eğribayat, Ertuğrul Çetin, Çağlar Söyüncü, Alexander Djiku, Mert Müldür, Jayden Oosterwolde, Rodrigo Becao, İsmail Yüksek, Ferdi Kadıoğlu, Mert Hakan Yandaş, Miha Zajc, İrfan Can Kahveci, Bartuğ Elmaz, Rade Krunic, Sebastian Szymanski, Oğuz Aydın, Edin Dzeko, Dusan Tadic, Bright Osayi-Samuel, Cenk Tosun, Allan Saint-Maximin ve Youssef En-Nesyri.

Fenerbahçe Avrupa kupalarındaki 274. karşılaşmasına çıkacak. Sarı-lacivertli takım Avrupa kupalarında oynadığı 273 müsabakada 109’ar galibiyet ve mağlubiyet yaşarken 55 maçta sahadan beraberlikle ayrıldı. Kanarya Avrupa kupalarında rakip fileleri 373 kez havalandırırken kalesinde 390 gol gördü. Sarı-lacivertliler Avrupa futbolunun bir numaralı organizasyonunun elemelerinde yarın 38. maçını oynayacak. UEFA Şampiyonlar Ligi elemelerindeki 37 karşılaşmada 14 galibiyet, 11 beraberlik ve 12 yenilgi yaşayan sarı-lacivertli ekip 55 gol attı, kalesinde 45 gole engel olamadı.

Jose Morinho ve Fenerbahçe tek yürek: Çocuklar için hayallerimiz BİRJose Morinho ve Fenerbahçe tek yürek: Çocuklar için hayallerimiz BİR

Kadıköy Avrupa’da hala kale

Fenerbahçe özellikle son yıllarda Kadıköy’deki avantajını yitirdi. Ligde geçen sezon deplasmanda maç kaybetmeyen ve yalnızca dört puan yitiren ekip evinde 11 puan bıraktı. Ancak Avrupa’da durum böyle değil. Avrupa’da 48. sezonunu geçiren sarı-lacivertliler son iki sezonda Ülker Stadı’nda Avrupalı rakiplerine büyük üstünlük kurdu. Kadıköy’de son 15 maçta 13 galibiyet elde eden Fenerbahçe bu süreçte birer beraberlik ve yenilgi yaşadı. Sarı-lacivertliler 15 maçta rakip fileleri 41 kez havalandırarak maç başına 2,7’lik gol ortalaması yakaladı. 15 maçta kalesinde sadece 11 gol gördü. Kanarya taraftarı önünde Avrupa kupalarında oynadığı 135 maçta 71 galibiyet elde etti. Sarı-lacivertliler 13 Eylül 1959’da Macaristan’ın Csepel takımıyla yaptığı ve 1-1 sona eren ilk Avrupa kupası maçından bu yana iç sahadaki 135 maçta 71 galibiyetin yanı sıra 28 beraberlik ve 36 yenilgi yaşadı. İç saha maçlarında rakip fileleri 199 kez havalandıran Fenerbahçe kalesindeki 128 gole engel olamadı.

“Penaltı atışlarına çalıştık”

Mourinho “Lille başkanının ne dediğini umursamıyorum, adını bile bilmiyorum. Meunier tecrübeli bir oyuncu saygı duyuyorum söylediklerine ama benim için ne söylediği önemli değil. Portekiz’de ‘Meyve veren ağaç taşlanır’ denir. Çok kupanız olduğunda eleştirilmeniz normal. Gazeteciler için de aynı şey geçerli, beni eleştirirseniz ünlü olursunuz. Şampiyonlar Ligi’nin yeni formatının elemeler ile bir ilgisi yok. Ben her zaman ülke puanı yüksek ülkelerde çalıştım. Böyle ülkelerde direkt Şampiyonlar Ligi’ne katılıyorsunuz. Bu durum aslında tüm Türk takımlarının Avrupa maçlarında aldığı sonuçların karşılığı. Bu sadece Fenerbahçe’nin sorunu değil. Mesela İtalya’da Roma 2 yılda 2 kez Avrupa finali oynadı, Inter 1 kez, Atalanta 1 kez. Türkiye’de ikinci bitiren takımın Şampiyonlar Ligi’ne kalması için 6 maç yapması gerekiyor, bu zor ama deneyeceğiz” dedi.

Jose Mourinho: Okan Buruk dört metre sahaya girince sarı kart görmüyor, ben bir metre girmeden görüyorumJose Mourinho: Okan Buruk dört metre sahaya girince sarı kart görmüyor, ben bir metre girmeden görüyorum

Her senaryoyu göz önünde bulundurduklarını belirten Portekizli “Penaltı atışlarına çalıştık. Benzer özelliklere sahip oyuncularımın olduğu yerlerde rotasyon yapıyorum. Mesela yarın Mert Müldür ve Çağlar oynayacak. İyi imkanlarımız olan pozisyonlarda rotasyon yapabiliyoruz maça göre” dedi. Ferdi Kadıoğlu’nun olası transferi hakkında da konuşan deneyimli isim “Söylentilere çok takılırsanız başınız belada olur. Ferdi’nin takımda kalmasını istiyorum ama bu benim üzerimde bir konu. Ferdi harika bir profesyonel, çok iyi bir çocuk. Her gün antrenmanlarda çok çalışıyor. Umarım bizimle kalır” dedi.

Sakatlığı bulunan Fred hakkında “Şu anda yeni gelebilecek bir oyuncuyu ya da Fred’i düşünmüyorum. Şu anda düşündüğüm tek şey yarın oynayacak oyuncularım. Takımı en iyi şekilde maça hazırlamayı düşünüyorum. 48 saat önce bir maç yaptık ama Lille yapmadı. Şu an elimde olan İsmail, Krunic, Szymanski, Zajc, Mert Hakan gibi isimlere odaklanmak istiyorum” diyen Mourinho maçla ilgili “Eğer 7 gol atıyorsak, 6 gol yemek bana uyar. Ancak gol atamıyorsak ve gol de yemiyorsak eleniriz. Sayılarla ilgili bir pragmatizm ortaya çıkıyor. Sakin olmalıyız, maçın keyfini çıkarmalıyız. Yarın bütün stadyum arkamızda olacak” dedi.

Lille’de dört eksik

Lille Yardımcı Antrenörü Dimitri Farbos Nabil Bentaleb, Akim Zedadka, Ayyoub Bouaddi ve Samuel Umtiti Fenerbahçe maçında forma giyemeyeceğini belirtti. Öte yandan Ismaily sakatlıktan döndü.

Eski Trabzonsporlu Thomas Meunier de tur için tahminini söyledi. Fenerbahçe’nin Dusan Tadic, Youssef En-Nesyri gibi tecrübeli futbolculara sahip olduğunu söyleyen Meunier “Jose Mourinho oraya imza atmışssa kulüple bir şeyler kazanabileceğini bildiği içindir. Ama bizden güçlü bulmuyorum. Tur şansımızın yüzde 1000 olduğuna inanıyorum” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.