Fenerbahçe ‘Final’, Galatasaray ‘Tamam’ dedi
Fenerbahçe Genel Kurulu'nda yönetim kuruluna stadın isminin Atatürk olması konusunda oy birliğiyle yetki verildi. Başkanlık süresi 12 yıl ile sınırlandı. İstifa eden üyelere geri dönme yolu kapandı.
Fenerbahçe Kulübü Olağanüstü Tüzük Tadili Genel Kurulu, Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda yapıldı. Kongreye; Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, yönetim kurulu üyeleri, Yüksek Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar, Yüksek Divan Kurulu’nin eski Başkanı Vefa Küçük, Fenerbahçe Teknik Direktörü İsmail Kartal’la ailesi ve çok sayıda üye katıldı.
40 bin 404 kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu olağanüstü genel kurul, saat 10.30’da başlaması gerekirken 4041 kişilik yeterli çoğunluğun sağlanmasının ardından yarım saat gecikmeli olarak başladı. İlerleyen saatlerde kongreye katılan üyelerin sayısı 8000’ni aştı.
Fenerbahçe’nin hukuktan sorumlu yönetim kurulu üyesi Fethi Pekin, stat isminin ‘Atatürk Stadyumu’ olarak değiştirilmesi için yetki isteneceğini açıklamasının ardından üyeler ayakta alkışlayarak “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” şeklinde tezahüratta bulundu.
Tüzüğün oylanmasından sonra kürsüye gelen Ali Koç, bir konuşma yaptı. Fenerbahçe Başkanı özetle şunları söyledi: “Stadımızın isminde ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk imzası taşıması uzun zamandır bize gelen bir öneriydi. Bugün ‘Şükrü Saraçoğlu’ ismi ne olacak soruları geldi. İlk işimiz Saracoğlu ailesiyle görüşmek oldu. Bize ‘bu konuda ne gerekiyorsa yapın’ dediler.” Şükrü Saraçoğlu ismi, Fenerbahçe dünyasında bir yerde mutlaka yaşatılacak. Sayın Murat Ülker’i de ziyaret ettik. Ona da niyetimizi anlattık, sıcak yaklaştı. Muhtelif görüşler oldu, stadımıza nasıl sponsor olacak soruları oldu. İçiniz rahat olsun, biz her şeyi düşündük. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında, Atasına sıkı sıkıya bağlı olan; Atasının sempatisini ve övgüsünü kazanmış Fenerbahçe’nin mabedinin Atatürk ismini taşımasının uygun olacağını düşünerek sizlerin onayına getirdik. Büyük kulüplerden birisinde Atatürk ismi olacak ise bu en çok bize yakışır. Sizlerden onay aldığımız takdirde, gerekli yasal süreçler başlatılacak. Devletimizin kapısını çalacağız. Onların bizi anlayışla karşılayacağına dair zerre şüphem yok. İnşallah yanılmıyorumdur.”
Daha sonra kürsüye Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar geldi. Dündar, yaptığı konuşmada “9 Eylül gibi tarihi bir günde, mabedimiz olan stadyumumuzun adının bundan böyle ilelebet Fenerbahçe Atatürk Stadyumu olarak değişmesi ve tescili konusunda başkanımız ve yönetim kurulumuza gereken yetkiyi tek fire olmaksızın, oybirliğiyle vereceğimizden en ufak bir kuşku duymuyorum. Fenerbahçe Atatürk Stadyumu şimdiden hepimize hayırlığı uğurlu olsun.Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti, yaşasın Fenerbahçe” dedi.
Vefa Küçük daha sonra oylama yaptırdı. Oy birliğiyle yönetime Fenerbahçe Stadı’nın ismini Atatürk yapması için yetki verildi.
Fenerbahçe Kulübü Olağanüstü Tüzük Tadili Genel Kurulu’nda divan başkanlığı görevine Vefa Küçük, oy birliği ile seçildi. Fethi Pekin, Yüksek Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar’a bu konuda teşekkür ederken, salonda yer alan üyeler alkışladı. Vefa Küçük, yaptığı açıklamada, “Sizlerin oyları ile olağanüstü tüzük tadili kongresini yönetmek üzere arkadaşlarımla birlikte görev aldık. Bizi onurlandırdınız. Hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.
Konrede Fenerbahçe tüzüğünde yapılan bazı önemli değişiklikler şöyle…
İstifa eden üyelere geri dönme yolu kapandı: İstifa eden üyenin yeniden üyelik işlemlerini yerine getirerek üye olabilmesine izin veren maddeye kongrede tepki gösterildi. Ardından Fethi Pekin, söz alarak bu maddenin mevcut haliyle kalması yönünde yönetim kurulunun karar değiştirdiğini söyledi. Oy çokluğuyla madde kabul edildi.
Başkanlık süresine kısıtlama geldi: Fenerbahçe tüzüğündeki “Başkan, 10 yıllık kulüp üyeleri arasından 3 yıl için genel kurul tarafından doğrudan doğruya gizli oyla seçilir” maddesinde değişikliğe gidildi. Yeni yapılan değişiklikte ise 38’inci maddede yer alan “Kulüp başkanı en az 10 yıllık kulüp üyeleri arasından 3 yıl için genel kurul tarafından gizli oyla seçilir. Aynı kulüp başkanı kesintisiz en fazla 4 dönem, diğer bir deyişle 12 yıl için seçilebilir. Kulüp başkanı aynı göreve ancak 1 tam dönem geçtikten sonra aday olabilir” maddesi, üyelerin oylarında sunuldu. Oy çokluğu ile değişiklik kabul edildi.
Yüksek Divan Kurulu üyeliği süresi 25 yılda kaldı: 45’inci maddede yer alan “Üyeliğe kabul tarihinden üyelikte 25 yılını tamamlamış üyeler ile Kulüp Başkanlığı ve Yönetim Kurulu asıl üyeliği yapmış olanlar, aidat borcu olmamak ve yazılı müracaatta bulunmak kaydıyla Yüksek Divan Kurulu üyeliğine hak kazanırlar” maddesi en çok tartışılan maddelerden biri oldu. Başkan Ali Koç, konuyla ilgili şunları söyledi: “Yüksek Divan Kurulu (YDK) üyesi olmanın süresi ile ilgili lehte ve aleyhte talepler vardı. 22 yıla çekelim de diyenler oldu. 35 de diyenler var. Şu an hali hazırda 4 bin 776 YDK üyemiz var. Bunu 20 yıl olarak değerlendirirsek 4 bin 458 kişi daha YDK üyesi oluyor ve yani rakam 9 bin 300’lere geliyor. 15 yıla çekilirse ekleme rakamı 7 bin 200 oluyor. 25 kalsın görüşü bize daha fazla geldiği için buna dokunmadık. Bundan sonraki YDK toplantılarını da burada yapıyor olacağız. Şahsi düşüncem 25 yılda kalması. İndirilecek ise kesinlikle 20’nin altında olmaması gerekiyor. 15 kesinlikle olmaz. Gerekiyorsa olduğu gibi kalmalı.”
Mevcut sürenin düşürülmesi oylandı ve kabul edilmedi. Vefa Küçük’ün uyarısının ardından salonda yer alan üyeler, ıslıklı tepki gösterdi. Küçük, “Biz önümüze geleni oyluyoruz. Sizin talepleriniz yönetim kurulu tarafından kabul edildi. Bir kavram kargaşası var. Sayın yönetim, 25 senede devam mı edelim düşürelim mi?” dedi. Ardından Ali Koç tekrar kürsüye gelerek, “Bazen liderseniz istenmeyen kararlar da vermek zorundasınız. Dolayısıyla biz aynı yerde duracağız” diye konuştu.