Fenerbahçe’nin iki yabancısından duble: Alex’ten sonra ilk

2010-11 sezonunda Alex de Souza Fenerbahçe formasıyla Süper Lig'de 10 gol 10 asist barajlarını aşmıştı. O tarihten bu yana bunu başaran olmamıştı. 2023-24 sezonunda hem Dusan Tadic hem Sebastian Szymanski iki alanda çift haneye çıktı.

Spor 28 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Alex'ten sonra ilk, hem Tadic hem Szymanski duble yaptı.

Fenerbahçe Süper Lig’de 2023-24 sezonunu 99 puanla ikinci sırada tamamladı. Sezon boyunca ya lider olan ya da ikinci sırada Galatasaray’ı takip eden Kanarya şampiyonluğu ezeli rakibine kaptırdı. Sezonu kupasız kapatan ancak kulüp tarihinin birçok rekorunu kıran takım 99 gol attı. Bu gollere en fazla katkı veren iki isim Polonyalı Sebastian Szymanski ve Sırp Dusan Tadic oldu. İkili sezon başında transfer oldukları takımın Süper Lig hedefi için mücadele etti.

Dusan Tadic temmuz ayı ortasında bir gece yarısı operasyonuyla kadroya dahil edildi. Oyuncunun adı Beşiktaş’la da anılmıştı. Ancak Fenerbahçe Ajax’la yollarını ayıran yıldız futbolcunun transferini sportif direktör Mario Branco önderliğinde tamamladı. Oyuncu farkını gelir gelmez hissettirdi. Tüm kulvarlarda Kanarya’nın en çok forma giyen oyuncularından oldu. İstikrarlı futbolcu Süper Lig’deki 38 maçın tamamında forma giydi. Bu maçlarda 10 gol ve 14 asist yaptı. Sayısız kilit pas verdi, takım arkadaşlarının değerlendiremediği birçok pozisyon hazırladı. Diğer kulvarlarda yaptığı katkıyla 16 gol ve 16 asist gördü. Böylece Alex de Souza’nın ardından Fenerbahçe için Süper Lig’de iki istatistikte de duble yapma başarısı gösteren oyunculardan biri oldu.

Fenerbahçe'den sezona alkışlarla vedaFenerbahçe’den sezona alkışlarla veda

Fenerbahçe’de vereceği katkı merak edilen isimlerden biri Sebastian Szymanski’ydi. Geçen sezonu Feyenoord’da geçiren ve takımın Eredivise şampiyonluğuna büyük katkı yapan Polonyalı bonservisi Rus ekibi Dinamo Moskova’da olduğu için Avrupa’nın önde gelen takımları tarafından transfer edilemedi. Çünkü 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi sonrası başlayan savaş nedeniyle Rus takımlarına ambargo uygulanıyordu ve onlara bonservis ödenerek transfer yapılamıyordu. Fenerbahçe bu durumu fırsata çevirdi. İsmail Kartal’ın direktifi doğrultusunda Real Madrid’e transfer olan Arda Güler yerine Szymanski kadroya dahil edildi. 25 yaşındaki oyuncu 9.75 milyon euro’ya transfer olduğu takımda yüksek perdeden giriş yaptı. Hem Avrupa kupalarında hem ligde skorer yönünü gösterdi. Ancak ligin ikinci yarısında düşüş yaşadı. Arkasında oynayan Fred ve İsmail Yüksek’in de sakatlıklarla oynayamadığı süreçte performansı düştü. Yine de takım presinde belirleyici ve tempo artıran dinamizm katan oyuncu olarak vazgeçilmez parçalardandı. Ligde 37 maçta forma giydi. Bu maçlarda 10 gol atıp 12 asist yaptı. Alex de Souza ardından iki istatistikte duble yapan ikinci oyuncu o oldu.

Szymanski ve Tadic skor anlamında iki yönlü olarak bu denli katkı sağlayan nadir oyunculardan ikisiydi. Alex de Souza’nın 33 maçta 28 gol 16 asist yapıp takımını Süper Lig şampiyonluğuna taşıdığı sezonun ardından ilk kez iki futbolcu bu denli büyük katkı sağladı. Ancak iki futbolcunun toplam 20 gol 26 asist yapıp toplamda 46 gole etki etmesi Alex’in tek başına 44 gole etki ettiği sezonda ne kadar olağanüstü bir işe imza attığını ortaya çıkardı.

Beckett’a selam olsun: Gene yenildi ama daha iyi yenildiBeckett’a selam olsun: Gene yenildi ama daha iyi yenildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.