Fenerbahçe’nin ‘zafer’ gecesi! Balkanlar’dan gelen üç puan

Fenerbahçe 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın kutlandığı gecede Alanyaspor'u 3-0 mağlup etti. Sırp Tadic'in iki ve Boşnak Dzeko'nun golleriyle sonuca giden Kanarya'da Hırvat kaleci Livakovic kritik kurtarışı ve asistiyle dikkat çekti.

Spor 30 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fenerbahçe'nin kaptanı Dzeko sekisinci resmi maçta sekinci kez fileleri havalandırdı.

Göztepe beraberliğinden sonra Rizespor’u deplasmanda 5-0 yenerek güven tazeleyen Jose Mourinho yönetimindeki Fenerbahçe, Alanyaspor’u konuk etti. Akdeniz ekibinin başında Kadıköy’de çıktığı maçlarda hiç yenilgi almamış Fatih Tekke vardı.

Mourinho, geçen hafta farka giden 11’ini bozmadı. Kalede Livakovic defansta Mert Müldür Çağlar Söyüncü ,Djiku, Oosterwolde, orta sahada İsmail Yüksek, Fred, Szymanski ileri üçlüde Maximin, Tadic ve Dzeko Kadıköy’de sahaya çıkan isimlerdi. Sarı lacivertli kadroda tek eksik sakatlığı süren Bright Samuel Osayi’ydi. Fenerbahçe’nin takım kaptanlarından Mert Hakan Yandaş da dört maçlık cezasının ardından kadrodaydı. Samet Akaydın, Luan Peres, Rade Krunic, Ryan Kent ve Miha Zajc teknik heyet tercihiyle yedek kulübesinde değildi.

Fenerbahçe’nin transfer görüşmelerinde bulunduğu Sofyan Amrabat, Alanyaspor müsabakasında tribünde yer aldı. Alanyaspor’da ise geçen sezon Fenerbahçe forması giyen Serdar Dursun ilk 11’deydi.

Fenerbahçe Kulübü, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı karşılaşma öncesinde coşkuyla kutladı. Her iki kale arkası tribünde dev Türk bayrakları, Fenerium tribününde de Atatürk bayrağı açılırken, taraftarlar marşlarla zafer coşkusu yaşadı.


Sarı-lacivertli oyuncular sahaya ısınmaya, ‘Bir Milletin Kurtuluş ve Varoluş Zaferinin 102. Yıl Dönümü Kutlu Olsun’ yazılı pankartla çıktı. Ayrıca Fenerium tribününün altında eski Türk devletlerinin bayrakları yer aldı. Seremoni öncesinde her iki takım sahaya Atatürk’ün ‘Büyük Zaferler Yalnızca Büyük Milletler Tarafından Kazanılabilir!’ sözünü yazan pankartı taşıdı.

Fenerbahçe taraftarı Daum’u unutmadı.

Fenerbahçe taraftarı, Alanyaspor karşılaşması öncesinde Christoph Daum’u da unutmadı. Onun için yapılan pankart tribünlerde yer aldı.

Ülker Stadı’nda ilk yarıya hızlı giren ev sahibi oldu. 8’de Alanyaspor kalecisi Ertuğrul Taşkıran’ın yerden pasında araya giren Fred, meşin yuvarlağı ceza sahası içi sağ çaprazındaki Dzeko’yla buluşturdu. Bu futbolcunun yerden vuruşunda Ertuğrul topu kontrol etti. 9’da sağ kanatta topla buluşan Mert Müldür, ceza sahası içine hareketlenen Tadic’e ortaladı. Bu futbolcunun kale sahası dışı sağ çaprazından kafayla vuruşunda Ertuğrul Taşkıran başarılıydı. 10’da Tadic’in pasında topla buluşan Dzeko, ceza sahası dışındaki Szymanski’ye pasını aktardı. Bu futbolcunun uzaktan sert şutunda, meşin yuvarlak az farkla yandan dışarı çıktı. İkinci yarının ortalarından itibaren Alanyaspor Fenerbahçe’nin baskısını biraz kırmayıbaşardı. Ancak 43’te sahneye Dusan Tadic çıktı. Sırp futbolcunun pasında ceza sahası içi sağ çaprazında topla buluşan Dzeko, kale sahası önüne hareketlenen Tadic’i gördü. Bu futbolcunun düzeltip vuruşunda meşin yuvarlak köşeden filelere gitti. 45+1’de Mert’in sağdan ortasında arka direkteki Saint-Maximin topla buluştu. Bu futbolcunun sert ortasında savunmaya çarpan top direkten kornere çıktı.Maçın ilk yarısı Fenerbahçe’nin 1-0’lık üstünlüğüyle bitti.

Düşmez kalkmaz bir TadiçDüşmez kalkmaz bir Tadiç

İkinci yarıda Alanyaspor ilk yarıya göre daha cesur başladı. konuk takım rakip kalede etkili olmaya çalışsa da çok pozisyon üretemedi. 64’te Alanyaspor etkili geldi. Hadergjonaj’ın savunmadan gönderdiği uzun topa hareketlenen Cordova, Oosterwolde’yi geçip ceza sahası içinden aşırtma bir vuruş denedi ancak kalesini erken terk eden Livakovic gole izin vermedi.

Bu topun dönüşünde Fenerbahçe ikinci golü buldu. 65’te Alanyaspor forvetine geçit vermeyen Livakovic bekletmeden uzun oynadı. Rakip savunmanın arkasına sarkan Tadic, kalecinin önde olduğunu görerek aşırtma vuruşla topu ağlara gönderdi. Alanyaspor şoku atlatamadan üçüncü kez kalesinde golü gördü. 67’de Fred’in pasıyla ceza sahasına giren İrfan Can Kahveci, penaltı noktası üzerindeki Dzeko’yu buldu. Boşnak futbolcunun bekletmeden vuruşunda top filelere gitti.

75’te sarı lacivertliler dördüncü gole yaklaştı. Sol kanatta topla buluşan Tadic, kale sahasına hareketlenen En-Nesyri’ye ortaladı. Bu futbolcunun kafa vuruşunda Ertuğrul Taşkıran’ın kurtardığı top üst direğe çarparak oyun alanına geri döndü. 86’da sol kanatta topla buluşan Christian son çizgiye inip ceza sahasına hareketlenen Lopes’e pasını aktardı. Bu futbolcunun bekletmeden yaptığı sert vuruşta meşin yuvarlak az farklı üstten dışarı çıktı. 90+5. dakikada En-Nesyri’nin kayarak pasında sol kanatta topla buluşan Mert Hakan Yandaş ceza sahası önüne gelip plase bir vuruş yaptı, meşin yuvarlak yan direğe çarparak oyun alanına geri döndü. Maçta üç topu direkten dönen Kanarya, 5-0’lık Rizespor galibiyetinden sonra Alanyaspor’u da 3-0 yenmeyi başardı.

Fenerbahçe'ye Avrupa Ligi'nde tanıdık rakiplerFenerbahçe’ye Avrupa Ligi’nde tanıdık rakipler

Tadic ilk gollerini attı

Bu galibiyetle dört maç sonunda puanını 10’a yükselten Fenerbahçe, maç fazlasıyla liderliğini sürdürdü. Kanarya, Süper Lig’de teknik direktör Fatih Tekke’ye karşı sahasında ilk kez galip geldi.  Fenerbahçe’nin Sırp oyuncusu Dusan Tadic, bu sezon ilk gollerini Alanyaspor karşısında attı. Teknik direktör Jose Mourinho’nun vazgeçmediği isimlerden olan ve tüm maçlarda forma giyen 35 yaşındaki futbolcu, bu sezon oynadıkları sekiz resmi maçta şu ana dek üç asist yapmıştı.

Kaptan Dzeko Süper Lig’de üçüncü haftayı da boş geçmedi.

Dzeko’nun sekiz maçta sekiz gol

Fenerbahçe’nin takım kaptanı Edin Dzeko, gollerini sürdürdü. Sarı-lacivertlilerin bu sezon tüm maçlarında forma giyen 38 yaşındaki yıldız oyuncu, sekizinci resmi maçında sekinznci gole ulaştı. Ligde sarı-lacivertlilerin tüm maçlarında gol sevinci yaşayan Dzeko, 73. dakikada yerini Youssef En-Nesyri’ye bıraktı.

Livakovic önce kurtardı sonra asist yaptı

Fenerbahçe’nin Hırvat kalecisi Dominik Livakovic, Alanyaspor karşısında etkili bir performansa imza attı. Kalesinde güven veren tecrübeli eldiven, 64. dakikada maç 1-0 iken karşı karşıya bir pozisyonu kurtardı. Atağın devamında uzun oynayan Livakovic, etkili pasıyla takım arkadaşı Dusan Tadic’i golle buluşturdu.

Büyükler çıldırdı: Transferde Fenerbahçe ve Galatasaray'da hareketli saatlerBüyükler çıldırdı: Transferde Fenerbahçe ve Galatasaray’da hareketli saatler

Djiku tamamlayamadı

Fenerbahçe’nin stoperi Alexander Djiku, 59. dakikada kendini yere bıraktı. Ganalı oyuncu sahada yapılan tedavinin ardından oyuna devam edemedi. 30 yaşındaki stoper, 61. dakikada yerini Rodrigo Becao’ya bıraktı.

Jose Mourinho: Türkiye’de bir tek Galatasaray kart görmüyor

Mücadele sonrasında Teknik Direktör Jose Mourinho, “Ben de herkes gibi bugünü saygıyla kutluyorum. Türk halkının 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyorum. Bizler, Türk olmayanlar da saygıyla kutluyoruz. Galibiyeti hak ettik. İkinci yarının ilk 15 dakikası hoşuma gitmedi. İlk yarıdaki baskıyı sürdüremeyeceğimizi biliyordum. Topu tutmayı seven bir takıma karşı bu düşüşü yaşarsanız onlara hayatta kalma şansı veriyorsunuz ama ikinci golü atınca maçı bitirdik” dedi.

Fenerbahçe hocası ikinci yarıdaki 15 dakikalık oyundan memnun olmadığını söyledi.

Kendisinin nasıl biri olduğu Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un bildiğini ve bu yüzden Amrabat konusunda maç öncesi kendisine bilgi verilmediğini belirten Portekizli teknik direktör şöyle konuştu: “Bu takımın taktiksel futbol kültüründe geliştiğini gösteriyor. Başakşehir maçında rakibimizi izlemiştim. Oyun kurmayı, topu tutmayı ne kadar sevdiğini gördüm. Hafta boyunca bu baskıya çalıştık. Savunma hattında adam adama oynadık. İlk yarıda daha fazla gol atamamış olmak üzücü, maç ilk yarıda bitirebilirdik. Umarım bu sezon 50’den fazla maç oynarız. Böyle olmasını istiyorum. Uzun sezonlarda sakatlıklar, kart cezaları oluyor. Türkiye’de sadece Galatasaray kart görmüyor. Bir önceki maçımız hakem kararları açısından kritik bir maçtı. Keyifle söylüyorum ki bugün sahada iyi bir hakem vardı.”

Fatin Tekke, Kadıköy’de üç kez berabere kaldıktan sonra ilk yenilgisini aldı.

Fatih Tekke ilk kez Kadıköy’de kaybetti

Sarı-lacivertliler, Fatih Tekke’nin teknik direktörlüğünü yaptığı ekiplerle daha önce evinde üç kez karşılaşmış ve tüm müsabakalar beraberlikle sonuçlanmıştı. Fenerbahçe, 2014-2015 sezonunda Fatih Tekke yönetimindeki Erciyesspor ile 1-1, 2022-2023 sezonunda İstanbulspor ile 3-3 ve geçtiğimiz sezon Alanyaspor ile 2-2 berabere kalmıştı. Sarı-lacivertliler, Fatih Tekke’yi misafir ettiği bir lig maçında ilk kez eli boş gönderdi. Maçı değerlendiren Fatih Tekke, oyunun iki bölümden oluştuğunu belirtti. Risk alarak oyun kurmaya çalıştıklarını vurgulayan Alanyaspor hocası, “İlk yarı 3-0 mağlup duruma düşmüş olsak buna kızmazdım. Risk alarak geriden oyun kurmaya çalışan bir takımdık. Kaptırdığımız toplarda gol yiyebilirdik. Ön alan baskısına başladık, kırdılar ve değiştirdik. Olumlu tarafı şu, oyuncularımın bizim ceza sahasında bu cesareti göstermeleri çok önemliydi. Fenerbahçe’yi tebrik ederim” dedi. İkinci yarıya daha iyi başladıklarını aktaran Tekke, konuşmasına şöyle devam etti: “İkinci yarının başında her şey güzel giderken istediğimiz alanları, pozisyonları bulmaya başlamıştık. Ciddi pozisyonlar var gol olsa kenardan galip gelebilir miyiz diye düşünürken maç 2-0 oldu. Genel hatlarıyla takımımın oynamak istediği bir hafta boyunca neyle karşılaşabilirizin analizini doğru yaptığımızı düşünüyorum. Başarılı olduk diyemem ama birkaç oyun şeklini oynamaya çalışan bir Alanya vardı. Biz oyunu çirkinleştirmeye ve ikinci topa oynayabilirdik ama bu tür ambiyanslarda karşılığını bulabileceğiniz bir şey değil. Benim ısrarım oynama üzerineydi. Performans olarak takımın yarısından çoğu çok iyi değildi. Fenerbahçe’ye burada yenilmek doğal bir şey.”

Fatih Tekke, Trabzonspor’da çalışmak isteyip istemeyeceğine yönelik soruya ise “Trabzonluyum, Trabzonsporluyum. Bir gün yuvaya dönmek ne zaman olur bilmiyorum. Şu an sıcak gündem bundan sonrasına bakacağız göreceğiz” yanıtını verdi.

Trabzonspor'da Abdullah Avcı gidiyor, Şenol Güneş ve Fatih Tekke sesleriTrabzonspor’da Abdullah Avcı gidiyor, Şenol Güneş ve Fatih Tekke sesleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.