Fenerbahçe’ye kalede ağrı kesici: İrfan Can Eğribayat

Maribor deplasmanından 3-0'lık galibiyetle dönen Fenerbahçe'de bu sezon ilk kez kaleyi koruyan İrfan Can Eğribayat'ın performansı beğeni topladı. Altay Bayındır'ın form düşüklüğü eleştirilirken kalaye geçen İrfan Can, kurtardığı penaltı haricinde kritik hamlelerle dikkat çekti.

Spor 19 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
İrfan Can Eğribayat Maribor maçındaki performansıyla büyüledi.

İrfan Can Eğribayat, 2022 yazında Fenerbahçe’nin Altay Bayındır arkasına kiraladığı kaleciydi. Ezeli rakip Galatasaray taraftarı olarak bilinmesi ve Göztepe’de düşen performansı sonrası yapılan bu transfer eleştiri topladı. 1998 doğumlu isim yerine, Altay’ı direkt olarak tehdit edebilecek bir isme gidilmesi gerektiği konuşuldu. İzmir ekibinin taraftarıyla da arası son dönemde açılan İrfan, eşinin düşük yaptığı süreç de dahil olmak üzere bir kaleci için taze sayılabilecek genç yaşında birçok badire atlattı. Bu badirelerin üstüne kaledeyken üzerine gelen toplar belki de son derece önemsiz kalıyordu.

Adana doğumlu ve Adanaspor çıkışlı isim, geçen sezonun sonunda kaptan Altay Bayındır’ın yaşadığı düşüş sonrası kaleyi aldı. İrfan Can, 9 senelik kupa hasretinin dindiği Türkiye Kupası finalinde de kalesini gole kapatan file bekçisiydi. Kiralık olarak kadroda bulundurulan oyuncu, Temmuz 2023 itibarıyla sözleşmesindeki opsiyon kullanılarak 1.2 milyon Euro karşılığına kalıcı olarak kadroya eklendi.

Slovenya'da olaylı tur! Fenerbahçe sahada müthiş, tribünde gerginSlovenya’da olaylı tur! Fenerbahçe sahada müthiş, tribünde gergin

Araftaki çözüm

Fenerbahçe’nin son derece hareketli geçirdiği transfer döneminde belki de 2 eksiği kaldı. Birçok yıldızı kadrosuna katan sarı-lacivertliler bir 6 numara ve bir de kaleci eksiğiyle sezonu açmış durumda. Kaleci için yazın başından beri adı geçen isim Hırvatistan Milli Takımı ve Dinamo Zagreb’in vazgeçilmez ismi 28 yaşındaki Dominik Livakovic. Bunun haricinde son günlerde Keylor Navas ve David De Gea isimleri de gündemde.

Taraftar da gelecek kaleci transferini sabırsızlıkla bekliyor. Bu durum, psikolojik açıdan zaten düşmüş olan faal kaleci Altay üzerinde de ayrı bir baskı yaratıyor. Bayındır, geçen sezonki performansından dolayı dahi hem taraftar hem de basın tarafından fazlasıyla eleştiriliyor. Genç isim için “Kaleye gelen ilk top her zaman gol oluyor” yorumu yapılıyor ve Fenerbahçe’nin kaleci transferinde proaktif davranarak artık kaleyi kalıcı olarak emanet edeceği isme gitmesi bekleniyor.

‘Can’ısı ‘Can’ısı…‘Can’ısı ‘Can’ısı…

Her ne kadar 1 numara büyük ihtiyaç olarak görünüyor olsa ve teknik direktör İsmail Kartal, Başkan Ali Koç’un kaleci transferiyle bizzat ilgilendiğini söylese de söz konusu hamle bir türlü gelmedi. Dinamo Zagreb’in dişli pazarlığı sonrası Dominik Livakovic hala Hırvatistan’da. Başkent ekibi oyuncuyu Avrupa kupalarındaki eleme turları bitmeden göndermek istemiyor. Bu durum Fenerbahçe’nin elindeki seçeneği sezon başı açısıdan yalnızca ikiye düşürüyor: Altay Bayındır ve İrcan Can Eğribayat.

Teknik direktör İsmail Kartal’ın söz konusu süreçteki tercihi Ankaragücü’nden ve 2021-22 sezonu sonundan da öğrencisi Altay Bayındır oldu. Ancak Bayındır’ın hem ilk Maribor maçı hem de Gaziantep FK maçlarında kalesinde gördüğü goller tepki çekti. Bu gollerin birinde kaleden çıkıp çıkmama konusunda kararsızlık yaşayan Altay, diğerinde refleks olarak geç reaksiyon verdiği için eleştiri oklarını üzerinde topladı. Taraftarla ilişkisi kopma noktasında olan oyuncunun ismi transfer söylentilerinde de uzun süre geçmiş ancak Fenerbahçe’de kalmıştı. Fakat bu birlikteliğin artık iki tarafa da iyi gelmediği açıktı. İsmail Kartal, Maribor rövanşı öncesi hafta içi taktik idmanlarında İrfan Can Eğribayat’a şans verdi.

Çözüm sonuç getirdi

İsmail Kartal’ın bu hamlesi maç başında açıklanan 11’de de kendini belli etti. İrfan Can Eğribayat kaleyi Altay Bayındır’dan aldı. Söz konusu değişim meyvelerini de verdi. İrfan Can son derece kritik pozisyonlarda eğerli kurtarışlar yaptı. Fenerbahçe, 17. dakikada İrfan Can Kahveci’yle öne geçmiş ve maçı kontrolünde götürürken 31. dakikada ev sahibi penaltı kazandı. 32. dakikada kullanılan penaltıda İrfan Can başarılı oldu ve takımının skoru tutmasını sağladı. İkinci yarıda sol bek Jayden Oosterwolde’nin topu uzaklaştırmak isterken şanssız şekilde rakibine adeta asist niteliğinde pas attığı pozisyonda da kalesinde devleşen İrfan Can bir bakıma boş olan kaleyi bir duvar misali doldurdu ve Maribor’a yine geçit vermedi.

Fenerbahçe maç sonunda 3-0 kazandı. Sarı-lacivertliler iki maçın ardından kalesini gole kapadı. Bu performans yeni transfer gelene kadar belki de kalenin anahtarını İrfan Can Eğribayat’ın eline geçmesini sağladı. Zira İsmail Kartal belli pozisyonlarda rotasyona gitmişti. Bu pozisyonlardan biri de kaleci olarak görülebilirdi. Gelin görün ki İrfan Can Eğribayat’ın söz konusu performansla beraber Altay Bayındır’ın önüne geçtiğini ve Samsunspor maçında da kaleyi korumak için favori isim olacağını belirtmek yanlış olmaz. İsmail Kartal, 1 numara transferini beklerken güveneceği eldiveni buldu ve kaleyi emanet etti. İrfan Can şu an için ağrı kesici etkisi yaptı. Söz konusu etkinin bir gün geçeceği kesin. O gün gelmeden önce Fenerbahçe’nin beklediği kaleci transferi gerçekleşecek mi? Şu an için önemli soru bu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.