FIVB’den devşirme sınırı geldi

Dünya voleybolunun yönetim organı FIVB, A Milli Takımlar düzeyinde voleybolcu devşirme uygulamasına sınırlama getirdi. Buna göre bundan sonra A milli takımlarında forma giyen sporcular, vatandaşlık aldıkları ülkelerin milli takımlarına alınmayacak.

Spor 16 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Voleybolda devşirmeye sınır geldi.

Uluslararası Voleybol Federasyonu FIVB, A milli takımlar düzeyinde voleybolcu devşirme uygulamasına 15 Eylül 2023 tarihinden geçerli olmak üzere sınırlama getirdi. Buna göre kendi ülkesi A milli takımında forma giymiş herhangi bir voleybolcu vatandaşlık aldığı başka bir ülkenin A milli takımında görev yapamayacak. Başka ülkelerde doğup kural yürürlüğe girmeden önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı alan 5 isim bu kuraldan etkilenmeyecek.

Kuralın ortaya konmasıyla beraber endişe duyulan isimlerden biri elbette Melissa Vargas oldu. Melissa, bu yaz giymeye başladığı Türk Milli Takım formasıyla Milletler Ligi ve Avrupa şampiyonluğu yaşarken iki turnuvanın da en iyi oyuncusu seçildi. Vargas, söz konusu yeni sınırlamadan etkilenmeyecek ve ay-yıldızlı formayı giymeye devam edecek. Küba asıllı sporcu 2018’de Fenerbahçe’ye transfer olmuş, 2021 yılında Türkiye vatandaşlığına geçmişti. Vargas an itibarıyla Japonya’da bulunan ve Olimpiyat Elemeleri’nde mücadele edip 2024 Paris Oyunları’na bilet almaya çalışan milli takım kadrosunda da yer alıyor.

Dört partinin ortak kararı: Ebrar Karakurt ismi sokağa verilmeyecekDört partinin ortak kararı: Ebrar Karakurt ismi sokağa verilmeyecek

Uygulamadan etkilenmeyecek bir diğer kadın sporcu Rumen asıllı Aleksia Karutası. Vakıfbank forması giyen ve Bükreş’te dünyaya gelen Karutasu 2018’de Sultanlar Ligi’ne transfer oldu. 2022’de ise Türk vatandaşlığına geçti. 2003 doğumlu Karutasu “bekleme süresi” dolunca yeni statüden etkilenmeyip Filenin Sultanları adına parkeye çıkabilecek isimlerden bir diğeri.

Benzer durum erkek voleybolunu da etkiliyor. Ancak Bosna Hersek doğumlu olup 2014 yılında Türkiye vatandaşlığına geçen Adis ve Mirza Lagumdzija kardeşler de yeni kuraldan etkilenmeden milli takım forması giymeye devam edecekler. 2017 yılında Türk vatandaşlığına geçen bir diğer Bosna Hersek asıllı voleybolcu Mert Matic de söz konusu kuraldan etkilenmeden milli formayı terletebilecek.

Gizem Örge'nin zaferini bir de babasından dinleyin!Gizem Örge’nin zaferini bir de babasından dinleyin!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.