Fransa’da bir yanda başörtüsü bir yanda homofobik tezahürat tartışması

Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera, Paris'te yapılacak 2024 olimpiyat Oyunları'nda Fransız sporcuların başörtüsü takamayacağını söyledi, PSG- Marsilya maçındaki homofobik tezühürat hakkında da konuşan Oudea-Castera, ev sahibi takımdan şikayetçi olmasını istedi.

Spor 25 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera, iki gündür yaptığı açıklamalarla gündemi değiştiriyor.

Fransa, bir yandan sporculara uygulanan başörtüsü yasağını bir yandan Paris Saint Germain – Marsilya maçında yapılan homofobik tezahüratı konuşuyor. Tartışmaların odağındaysa Fransa Spor Bakanı Amelie Oudea Castera bulunuyor. Castera, Paris’te 26 Temmuz-11 Ağustos 2024’te düzenlenecek Olimpiyat Oyunları’na katılan Fransız ekiplerindeki sporcuların başörtüsü takamayacağını söyledi. France 3 kanalına konuşan bakan, “Sporda katı bir laiklik rejiminin uygulanmasından yanayız. Bu, din propagandasının her türlüsünü yasaklıyor ve kamu hizmetinin mutlak tarafsızlığını gerektiriyor. Fransız sporcular bu yüzden başörtüsü takmayacak” dedi.

Fransa'da tansiyon daha da yükselecek: Yüksek mahkeme abaya yasağını onayladıFransa’da tansiyon daha da yükselecek: Yüksek mahkeme abaya yasağını onayladı

Fransa’da Danıştay başörtüsü yasağını onayladı

Les Hijabeuses (Başörtülüler) olarak bilinen futbolculardan oluşan topluluk, Fransa Futbol Federasyonunun (FFF) 2016’dan bu yana başörtüsüne izin vermemesi nedeniyle bu yasağın iptali için Danıştay’a başvurdu. FFF’nin iç tüzüğündeki ilk madde, futbolcuların dini aidiyetlerini gösteren kıyafet veya simgeleri maçlarda taşımasını yasaklıyor. Danıştay, 29 Haziran’da, kadın futbolcuların FFF’nin maçlarında başörtüsü takma yasağını onaylamıştı.

Turnuvada başörtüsü takmayan İranlı satranç oyuncusuna İspanya vatandaşlığı verildiTurnuvada başörtüsü takmayan İranlı satranç oyuncusuna İspanya vatandaşlığı verildi

PSG – Marsilya maçında homofobik tezahürat

Başörtüsü ile ilgili tartışmalar sürerken Paris Saint Germain – Marsilya maçında yapılan homofobik tezahürat gündemi bir kez daha değiştirdi. Sosyal medyasından açıklama yapan Castera, PSG’den homofobik tezahürat yapan taraftarlar hakkında işlel yapılması için yasal başvuru yapmasını istedi. Fransız bakan şunları yazdı: “Tribünlerimizde bu tür nefret dolu ve homofobik tezahüratlara sağır kalmak düşünülemez. Bu tezahüratlar kutlamayı mahvetti. Bu tezahüratların acilen stadyumlarımızdan sökülüp atılması gerekiyor. PSG’yi faillerin tespit edilmesi ve adalete teslim edilerek stadyumlardan uzaklaştırılmaları için şikayette bulunmaya davet ediyorum.”

Paris takımı, kendi sahasında oynanan karşılaşmayı 4-0 kazanmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.