Fransa’daki basketbol sevgisi sınırları aştı

Paris Olimpiyat Oyunları'nda erkek basketbol grup müsabakaları geride kalırken Lille'deki taraftar ilgisi dikkat çekiciydi. Öyle ki ev sahibi Fransa karşılaşmalarına en fazla taraftar gelen dördüncü ülke olabildi.

Spor 5 Ağustos 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Basketbolda grup maçları Lille seyircisini salona döktü.

Paris Olimpiyat Oyunları heyecanı 26 Temmuz’daki açılıştan bu yana tüm hızıyla sürüyor. Birçok farklı branşta alanlar, stadyumlar ve salonlar dolup taşıyor. Atletizm başladığı günden beri Stade de France’ta boş koltuk görünmüyor. Mete Gazoz, Ulaş Berkim Tümer, Abdullah Yıldırmış ve Elif Berra Gökkır’ın heyecan yaşattığı okçuluk, eskrim, yüzme gibi tarihi yapılar ve yerlerde düzenlenen organizasyonlar sadece branşı sevenleri değil spora gönül vermiş turistik gezide olanların da ilgisini cezbediyor. Hal böyle olunca ekran başına geçen izleyiciler seyircisi az bir tek etkinliğe rastlamıyor.

İzleyici açısından en bol branşlardan biri de kuşkusuz basketboldu. Lille kentinde oynanan grup maçlarında Pierre Mauroy hiç boş kalmadı. Lille takımının stadyumunun yeniden düzenlenmesi sonucu ortaya çıkan basketbol salonuna izleyici akın etti. 27 bin 500 kapasiteli salonda en fazla ilgi gören ekip Fransa olmadı. Ev sahibi takımı üç takım ekip birden solladı. Kadrosunda Victor Wembanyama, Rudy Gobert gibi yıldızları bulundurarak turnuvaya gelen ve taraftarı önünde madalya hedefleyen Fransa ortalama 26 bin 842 taraftara karşı maçlarını oynadı. Ancak onların önünde üç ülke yer aldı. Bu ülkelerden ilki ABD oldu. Yıldızlar topluluğu kadrosuyla Fransa’ya gelen ekip basketbol severlerin en fazla görmek istediği takım olarak dikkat çekiyordu. LeBron James, Kevin Durant, Stephen Curry, Jayson Tatum, Anthony Davis, Joel Embiid gibi yıldızları kadrosunda bulunduran ekibin maçlarını 27 bin 209 kişi yerinden izledi.

Avustralya’nın maçlarına 26 bin 940 kişi gelirken grup aşamasında turnuvaya veda eden Japonya’nın karşılaşmalarını 26 bin 913 taraftar izledi. Maçlarını en az kişinin takip ettiği ekipse turnuvanın madalya hedefleyen ekiplerinden Bogdan Bogdanovic, Vasilije Micic ve Nikola Jokic’li kadrosuyla Sırbistan oldu. Sırpların maçlarını ortalama 22 bin 42 kişi izledi. İşte Paris Olimpiyatları’nda basketbol maçlarındaki ortalama seyirci sayıları:

Sıra Takım Ortalama seyirci
1. USA 27,209
2. Avustralya 26,940
3. Japonya 26,913
4. Fransa 26,842
5. Yunanistan 26,780
6. İspanya 26,701
7. Kanada 26,511
8. Almanya 25,911
9. Brezilya 25,813
10. Güney Sudan 24,998
11. Porto Riko 24,049
12. Sırbistan 22,042

Olimpiyatlarda basketbol heyecanı çeyrek final maçlarıyla beraber Paris’e taşınacak. Çeyrek finalden itibaren maçlara 20,300 kapasiteli, Paris Bercy Arena ev sahipliği yapacak. Çeyrek finalde Almanya ile Yunanistan, Sırbistan ile Avustralya, Fransa ile Kanada ve Brezilya ile ABD kozlarını paylaşacaklar. Almanya-Yunanistan maçının galibi yarı finalde Fransa-Kanada maçının galibiyle karşılaşacak. Turnuvanın ön plana çıkan ekibi ABD Brezilya’yı elemesi halinde Avustralya-Sırbistan eşleşmesinin galibiyle karşılaşacak. Çeyrek final maçları 6 Ağustos Salı, yarı final maçları 8 Ağustos Perşembe, final ve bronz madalya maçıysa 10 Ağustos Cumartesi günü oynanacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.