Fred’in dönüşü muhteşem oldu: Rize’de Fenerbahçe fırtınası

Fenerbahçe korkarak geldiği Rize deplasmanından 5-0 gibi farklı bir skorla döndü. Sakatlığından sonra ligde ilk kez süre alan Fred kariyerinde ilk kez hat-trick yaptı.

Spor 25 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fenerbahçe, Rize'den farklı galibiyetle çıktı.

Fenerbahçe, sezonun üçüncü haftasında rakipleri Avrupa elemeleri nedeniyle dinlenirken mesaisine Rize’de devam etti. Sezon öncesi yaklaşık 1.5 milyon euro harcayarak zeminini baştan aşağı yenileyen Rize, İlhan Palut’la beraber iyi başlangıcını sürdürmek istiyordu. Göztepe’de yara alan Kanarya’nın amacı, Jose Mourinho yönetiminde galibiyet serisi başlatmaktı. Mourinho maç öncesi “Rizespor, benim bu ligde gördüğüm en iyi takım” diyordu. Sarı-lacivertli futbolcular hayatını kaybeden eski teknik direktörleri Christoph Daum için seremoniye “Hep Kalbimizde Olacaksın” yazılı pankart ile çıktı.

Maç çok sert başladı. Henüz dördüncü dakikada sakatlıktan döndükten sonra ilk maçına çıkan Fred sarı kart gördü. Aynı Fred 16. dakikada uzaktan kaleye şutu gönderdi. Şutun soluna geleceğini düşünen kaleci Gökhan büyük hata yaptı. Maçın gol perdesi böylece açıldı. Fred takımını deplasmanda 1-0 öne geçirdi.

Oyun tüm sertliğiyle devam etti.  Rize’de ilk yarı boyunca 29’da Husniddin Alikulov ve 32’de Akintola sarı kart gördüler. 37. dakikada Edin Dzeko karşı karşıya pozisyonda topu ağlarla buluşturamadı. Fenerbahçe, iki kez penaltı beklediği ilk yarı boyunca topu beyaz noktaya koyamadı. Turgut Doman 45. dakikada Çağlar Söyüncü’ye kartını gösterdi. İlk yarı 1-0 konuk takımın üstünlüğüyle bitti.

Fenerbahçe ikinci yarıya tehlikeyle başladı. Kornerden gelen topta Oosterwolde’nin kafa vuruşunu Gökhan iyi bir refleksle çıkardı. 51. dakikada yine kornerden tehlike gelişti. Bu kez Saint Maximin’in şutu farklı şekilde auta gitti. 53. dakikada Fenerbahçe iyi paslaştı. Mert Müldür savunma arkasına koşan Edin Dzeko’yu gördü. Dzeko dar açıdan çok klas bir ayak içi bıraktı ve topu ağlara gönderdi. Boşnak futbolcunun golüyle Fenerbahçe 2-0’ı buldu.

Fenerbahçe farkı ikiye çıkarmasına rağmen frene basmadı. Her ne kadar topu biraz daha rakibine bıraksa da ataklarını sürdürdü. Gelişen hızlı hücumda Allan Saint Maximin çok iyi bir ara pas verdi ve topu Fred’le buluşturdu. Brezilyalının çaprazdan şutunda sert giden top, Gökhan’ın ellerinin altından ağlara gitti. Fenerbahçe durumu 3-0 yaptı.

Türk futbol tarihinin altın sayfalarındandı: Christoph DaumTürk futbol tarihinin altın sayfalarındandı: Christoph Daum

64. dakikada Fred tekrar sahne aldı. Fenerbahçe beş oyuncuyla geldi. Tadic’in pasında Dzeko ceza alanı içinde gelişine yerden vurdu. Bu kez Gökhan topu kurtardı ancak sektirdiği yerde yine Brezilyalı vardı. Fred, forma numarasını 35’ten 13’e değiştirdiği ilk karşılaşmada hat-trick yaptı. Fred kariyerinde ilk kez bu başarıyı yakaladı. Sarı-lacivertliler durumu 4-0’a getirdi.Ancak goller bitmedi. 66. dakikada yine hızlı geldi Kanarya. Tadic yine sağ kanatta topla buluştu. Ortaya çevirdi. Alikulov’a çarpan top Rize ağlarına gitti. Durum 5-0 oldu.

Bu golün ardından oyuncu değişiklikleri geldi. Maximin, Çağlar ve Dzeko kenara gelirken Becao, Youssef En Nesyri ve İrfan Can Kahveci oyuna dahil oldu. 78’de Tadic çıktı Cengiz girdi. Hat-trick yapan Fred 80. dakikada kenara geldi, Levent Mercan Fenerbahçe formasıyla ligde ilk kez süre aldı. Maç 5-0 bitti. Fenerbahçe maç fazlası ve averajla liderlik koltuğuna oturdu. Rize dört puanda kaldı.

Türkiye bir dostunu, futbol bir değerini kaybetti: Christoph Daum öldüTürkiye bir dostunu, futbol bir değerini kaybetti: Christoph Daum öldü

Opta verilerine göre Fenerbahçe’nin Rizespor ile oynadığı son beş Süper Lig maçının üçü hat-trick’e sahne oldu. Fred (Ağustos 2024) Serdar Dursun (Nisan 2022) Serdar Dursun (Aralık 2021). Fenerbahçe ile oynadığı son on Süper Lig maçının tamamından mağlup ayrılan Rizespor, son beş karşılaşmayı toplam 23 gol yiyerek kaybetti.

Karşılaşma sırasında Fred’le şakalaştığı görülen Jose Mourinho, aralarında geçen konuşma hakkında “Kendi aramızda eğleniyorduk” dedi. Mourinho maçla ilgili “Önümüzde yaklaşık 50 maç var. 50 maç olduğu için 11 oyuncuya değil bir takıma ihtiyacınız oluyor. Aksi halde bunun altından kalkamazsınız. Takım dengeli olduktan sonra bu durumla farklı bir şekilde baş edebilirsiniz. Daha önce Fred’in eksikliğini söylemiştim. Ama 3 gol attığı için değil. Muhtemelen hayatı boyunca bir daha 3 gol atmayacak. Takıma kattığı dinamizm farklı. Elimizde 2 tane daha Szymanski olsa ikisini de oynatırdık. İlk dakikadan son dakikaya kadar çok iyi oynadı. Taraftarlar İsmail Yüksek’in adını bağırdığı için mutlu oluyorum ama kaybettiğimizde takım olarak kaybediyoruz, kazandığımızda takım olarak kazanıyoruz. Bugün iyi bir maç çıkardık. Çok kötü bir hakem ve VAR’a kararlarına karşı oynadık. Bugün kazandık, bunun sebebi de takımın iyi performansıydı” dedi.

Maçın yıldızı Fred “Geri döndüğüm için mutluyum. Maalesef sakatlık yaşamıştım ama şimdi iyiyim. Takıma yardım etmek için geri döndüm. İlk hat-trick’imi yaptığım için mutluyum. üç gol attığım için çok mutluyum. Bugün iyi bir adım attık, bu şekilde devam etmeliyiz.Kariyerimdeki ilk hat-trick’imi yaptığımı konuştuk. Herkesin mutlu olduğunu konuştuk. Takım olarak iyi bir adım attık. İyi bir takıma karşı oynadık. Cuma günü başka bir maçımız var ve bunu kazanmak için oynayacağız” dedi.

Fenerbahçe’den hakem açıklaması

Fenerbahçe Kulübü resmi sosyal medya hesaplarından maç sonunda bir açıklama yayınlandı. Açıklamanın ilk kısmında Rize’deki misafirperverlikten söz edilirken ikinci kısımda TFF’ye çağrı vardı:

“Futbol Takımımızın, Trendyol Süper Ligin 3. haftasında deplasmanda Rizespor ile oynadığı maça dair bu açıklamayı yapıyoruz. Öncelikle kafilemizi nazik ev sahipliğinde ağırlayan Rizespor yönetimine teşekkür ediyoruz. Ayrıca tüm süreçleri hiçbir aksama olmaksızın yöneten Rize Emniyetine teşekkür ediyoruz. Deplasman tribününde Takımımızı durmaksızın destekleyen büyük taraftarımız iyi ki varsınız!  Bu uzun ve zorlu maraton sizin desteğiniz olmadan olmaz.

İlgili açıklama odağında vurgulamak istediğimiz şudur ki; Takımımızın farklı galibiyetine rağmen maçın ilk yarısında gerek ‘mantığı anlaşılmayan’ sarı kartlar gerekse verilmeyen iki penaltı hakem ve VAR’ın yönetim ve yaklaşımına dair endişe duymamıza sebebiyet vermiştir. Bu yaklaşımın devam etmemesi tek talep ve beklentimizdir. Türkiye Futbol Federasyonu’nu ve tüm ilgilileri, hakem yönetimlerindeki soru işaretlerini gidermek adına zaman kaybetmeksizin gereken adımları atmaya davet ediyoruz.”

Mourinho benzer konuda basın toplantısında konuştu ve “Bu konuyla ilgili bir fikir yok, bu bir olgu. Bunun arkasında herhangi bir hikaye yok. O bir hakem hatasıydı, VAR’ın vermiş olduğu yanlış bir karardı. Çok netti. Türkiye’ye gelmeden önce inanmak istemediğim birkaç şey duymuştum, aslında yok saymak istediğim şeyler duymuştum ama bugün maça baktığımızda ilk yarıdan bitebilirdi ama böyle olmadı. Biz çok iyiydik ve o yüzden çok iyi bir iş çıkardık, bu sayede üç puanı aldık. Bugün farklı bir şey oldu, sarı kartlardı farklı bir kriterdi. 2 değilse en azından bir tane net penaltı var. Evet şimdiye kadar 3 maç oynadım ama çok fazla maç izledim ve bu hakemi de farklı takımlarla oynanan maçlarının performanslarına bakarak kriterleri kıyaslayabiliyorum ama benim işime odaklanmam gerekiyor. Beni birazcık endişelendiren şeyi yok saymaya çalışıyorum. Durum bu” dedi.

Karşılaşmada öne çıkan detaylardan biri kalesinde hatalı goller gören Gökhan Akkan’dı. Akkan taraftar tarafından yuhalandı. İlhan Palut konuyla alakalı “Futbolda basit hatalarla gol yiyebiliyorsunuz. Kaleciler hata yapabiliyor ama takım olarak kalenizde görmüş oluyorsunuz. İçimizden bir arkadaşımıza destek olma zamanı. Taraftarlarımızla olan diyalog üzücü. Her oyuncumuz bizim için değerli” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.