Futbol dünyası bunu da gördü: San Marino maç kazandı!

UEFA Uluslar Ligi'nin D Grubu'nda San Marino ve Lihtenştayn karşı karşıya geldi. Maçı San Marino 1-0 kazandı ve ülke tarihinde ilk resmi maç galibiyetini aldı.

Spor 6 Eylül 2024
San Marino yıllar sonra galibiyet aldı, futbol tarihine geçti.

Dünya futbolunun gözde ülkelerinden biri şüphesiz San Marino. İtalya’nın açıklarında minik bir ada olan ve 2022 verilerine göre 33 bin 600 nüfusa sahip bu şirin ülke futbol tarihinin bahtsız bedevisi. Birçok futbolcusu farklı meslek erbabı olan ve buna rağmen düzenli olarak UEFA turnuvaları için elemelere son torbadan katılan San Marino, halk arasında “averaj takımı” olarak tabir edilen kalburüstü her takımın rahatlıkla mağlup ettiği tek ekip.

İşte bu ekip dün, 20 sene sonra ilk galibiyetine uzandı. UEFA Uluslar Ligi’nin D Grubu’nda dişine göre niteleyebileceğimiz en azından fark yemeyebileceği takımlardan Lihtenştayn ile karşılaşan San Marino herkesi şaşırttı. San Marino, Sensoli ile 53. dakikada öne geçti. Bu golün ardından futbolcular olağanüstü bir sevinç yaşadı.

Bu sevinç söz konusu golle alınan üstünlüğün maç sonuna taşınmasıyla katlandı. 1986 yılında başlayan tarihinde ilk resmi maç galibiyetine uzanan San Marino böylelikle bir büyüyü bozdu. San Marino son galibiyetini bir hazırlık maçında almıştı. 2004 yılında oynanan o maçta da rakip Lihtenştayn’dı. San Marino galibiyetin ardından sosyal medyadan, “20 yıl, 4 ay ve 8 gün sonra zafere geri döndük” paylaşımında bulundu.

202’nci maçına dün gece çıkan ekip daha önce oynadığı 201 maçın yalnızca birini kazanmıştı. Bu karşılaşmalardan 11 beraberlikle ayrılan takım kalan 189 maçın tamamını kaybetmişti. Ülke son galibiyetinden beri 140 maçtır galibiyete hasretti. Bu maçlarda yalnızca 22 gol atabilmişlerdi. San Marino tarihinde artık bir resmi maç galibiyeti var.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.