Futbolcuyu dudağından öpen federasyon başkanı özür diledi, başbakan istifasını istedi

İspanya'nın kazandığı FIFA Kadınlar Dünya Kupası sonrası federasyon başkanı Luis Rubiales'in Jenni Hermoso'yu dudağından öpmesi gündem olmuştu. Federasyon başkanı yaptığı hareketten dolayı özür diledi.

Spor 23 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
İspanya Futbol Federasyonu Başkanı özür diledi.

İspanya, İngiltere’yi 1-0 mağlup ederek peri masalını mutlu şekilde sonlandırdı ve tarihinin ilk dünya şampiyonluğunu kazandı. İber ekibinin zaferi sonrası madalya töreninde öyle bir olay yaşandı ki kazanılan kupanın dahi önüne geçti. İspanya Milli Takım tarihinin en golcüsü Jenni Hermoso altın madalyasını aldıktan sonra federasyon başkanı Luis Rubiales oyuncuyu tebrik ederken dudağından öptü. Hermoso daha sonra olayın kendine sorulması üzerine bu hareketin hoşuna gitmediğini belirtti. Kamuoyu federasyondan ve başkandan bir açıklama bekledi.

Gelen son haberlere göre federasyon başkanı yaptığı hareketten ötürü “İtiraf etmek zorundayım. Tamamen hatalıydım” dedi. Konu hakkında açıklama yapan İspanya Eşitlik Bakanı Irene Montero ise “Rızası olmadan öpülmeyi ‘olmuş bitmiş bir şey’ gibi kabul etmemeliyiz” dedi. Spor Bakanı Miquel Iceta ise durumu kabul edilemez olarak niteledi. Hermoso ise konu hakkında yaptığı bir diğer paylaşımda “Bu, Dünya Kupası’nı kazanmanın getirdiği büyük sevinç nedeniyle tamamen spontane, karşılıklı bir jestti” açıklamasında bulundu. Bu açıklamaya rağmen federasyon başkanının istifasını isteyenlerin sayısı resmi kurumlardan halka kadar azalmış değil. 

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez konuyla alakalı olarak “Gördüğümüz kabul edilebilir bir hareket değil. Rubiales’in bu olay sonrasındaki özürleri de yeterli değil. Hatta uygun bile değil. Basında gördüğümüz hareketlerine açıklık getirecek adımlar atmaya devam etmesi gerekir” açıklamasında bulundu.

Oyuncuyu dudağından öpen İspanya Futbol Federasyonu Başkanı'na tepki yağdıOyuncuyu dudağından öpen İspanya Futbol Federasyonu Başkanı’na tepki yağdı

Milli futbolculara liyakat nişanı

Madrid’deki başbakanlık konutunda takımı kabul eden İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, şampiyonluğun, yaşanacak pek çok güzel şeyin başlangıcı olduğunu söyledi. Sanchez “İspanya’da kadın futbolunun ve kadın sporunun geleceği parlak. Size söyleyebileceğimiz tek şey İspanya’nın sizinle gurur duyduğudur.” dedi. Başbakan, İspanya hükümetinin, milli bir sporcunun alabileceği en yüksek unvan olan Kraliyet Spor Üstün Liyakat Nişanı’nı İspanya Kadın Futbol Takımı’na vereceğini de duyurdu.

İspanya Milli Takımı’na başbakandan büyük onur.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.