Galatasaray’da şampiyonluk alameti belirdi

Fenerbahçe'nin Sivas'ta berabere kalmasıyla puan farkını dörde yükselten Galatasaray elini güçlendirdi. Sarı-kırmızılılar, Süper Lig'de bugüne kadar son beş haftasına lider girdiği tüm sezonlarda şampiyonluğa ulaşmayı başardı.

Spor 23 Nisan 2024
Mayıs ayı yaklaşırken doğu tribününe düşen güneş ışığıyla birlikte Galatasaray'da şampiyonluk ateşi yeniden alev aldı.

Süper Lig’de 33’üncü hafta sona erdi. Şampiyonluk yarışı veren Galatasaray, evinde Pendikspor’u 4-1’le geçti. Fenerbahçe ise Sivasspor’la 2-2 berabere kalıp deplasmanda çok kıymetli puanlar bıraktı. Böylelikle ligin son beş haftasına girerken puanını 90’a yükselten Cim-bom, Fenerbahçe’yle aradaki farkı dörde yükseltip liderlik koltuğunda oturmayı sürdürdü. 1959’dan beri oynanan Süper Lig’de şimdiye kadar 15 defa son beş haftaya lider giren Galatasaray, bu sezonların tamamında sezon sonu ipi göğüslemeyi başarmıştı. Galatasaray, 2023/24 sezonunda da son beş haftaya lider giriyor.

Erken dönem, farklı statüler…

Galatasaray’ın ilk şampiyonluklarında Metin Oktay’ın imzası var.

Süper Lig tarihindeki ilk zaferine 1961-62 sezonunda ulaşan Galatasaray, 1962-63 sezonunda da kupaya uzanarak lig tarihinde üst üste şampiyon olan ilk takım olmayı başarmıştı. Ne var ki o yıllarda ‘Milli Lig’ adıyla oynanan Türkiye’nin en üst düzey futbol organizasyonu iki ayrı grup üzerinden organize ediliyordu. Bu sebeple o dönem kazanılan ikinci şampiyonlukta tüm takımlara karşı bir mücadele verilemediği için son beş haftaya lider girip girmediğine bakmak gerçekçi bir sonuç göstermiyor. Bununla birlikte 1968-69 sezonunda üçüncü kez şampiyonluk sevinci yaşayan Galatasaray, o sezon son beş haftaya ikinci sırada giriyor, lider Eskişehirspor’un son düzlükte yaptığı hatalar sonrası ipi göğüsleyen Cim-bom, geriden gelerek kupanın sahibi olmayı başarıyordu.

Brian Birch dönemi

İngiliz Birch, Cim-bom’u üç sezon üst üste şampiyonluğa ulaştırmıştı.

Galatasaray’da 70’li yılların başına damga vuran isim kuşkusuz İngiliz teknik adam Brian Birch. Birch’ün yönetiminde 1970-71, 1971-72 ve 1972-73 sezonlarında zafere uzanan sarı-kırmızılılar, bu üç sezonun tamamında son beş haftaya lider girmeyi başarmıştı. Fenerbahçe ve Eskişehirspor’a karşı mücadele vererek kazanılan üç şampiyonlukta da son dönemece önde giren Cim-bom, hata yapmayarak şampiyonluk sayısını altıya yükseltmişti.

14 senelik çile…

14 yıl süren şampiyonluk hasretini bitiren Derwall omuzlarda.

Brian Birch yönetiminde 1973 yılında kazanılan şampiyonluk sonrası uzunca bir bekleme sürecine giren Galatasaray, bir sonraki sevinç için 1986-87 sezonuna kadar mücadele etti. Jupp Derwall yönetiminde Türk futbolunu kökünden değiştirecek bir yapılanmaya giren Cim-bom, bu esnada kendi makus talihini de yenmeyi başardı. Trabzonspor fırtınasının da estiği bu 13 sezonluk süreçte hiçbir zaman son beş haftaya lider giremeyen Galatasaray, Derwall’in ilk iki sezonunda da şampiyonluk yarışında son nefesin verileceği sürece kafasını uzatmayı başaramamıştı. Ne olduysa 1986-87 yılında oldu. O sezon bitime beş hafta kala Beşiktaş’ı mağlup edip puanları eşitleyen Galatasaray averajla ikinciliğe oturdu. Kalan beş maçta siyah-beyazlılardan daha az hata yapan gümüş saçlı şefin öğrencileri uzun süreli şampiyonluk hasretine son vermeyi de başardı. Bir sezon sonrasında yardımcı antrenör Mustafa Denizli önderliğinde bir kez daha zafere uzanan Cim-bom, Denizli’li dönemde son dönemece lider girmeyi de, Şampiyon Kulüpler Kupası’nda yarı finale çıkmayı da, Tanju Çolak’a altın ayakkabı kazandırmayı da başarmıştı.

90’larda sarı-kırmızı dominasyon

Fatih Terim 1996’da Galatasaray’a imza atarken dört sene üst üste şampiyon olacağından habersiz.

Mustafa Denizli’nin Alemannia Aachen’a gidişi sonrası takımı Almanlara teslim eden Galatasaray, 1992-93 sezonunda Feldkamp yönetiminde şampiyon oldu. Bir sezon sonra Reiner Hollmann’la bir kez daha zafere uzanan Cim-bom, bu iki sezonda da son beş haftaya lider girip hata yapmamıştı.

90’ların devamında Fatih Terim’i takımın başına getirip Türk spor tarihinin en başarılı takımını yaratan Faruk Süren, dört sene üst üste şampiyon olup Avrupa’da UEFA ve Süper Kupa zaferi elde eden takımın başkanı olarak efsane statüsüne yükselmişti. Fatih Terim’in takımı bu süreçte 1996-97, 98-99 ve 99-00 sezonlarında son beş haftaya lider, 1997-98 sezonunda ise averajla ikinci girmesine karşın dört sene üst üste şampiyon olmayı başarmıştı.

2000’ler, Fener’e karşı geri dönüşler

Nonda’nın golü ve Mecidiyeköy’deki stadyumda gelen son şampiyonluk.

Milenyumun ilk 10 yılına üç şampiyonluk sığdıran Galatasaray, bunlardan ilkini 2001-02 yılında Mircea Lucescu yönetiminde elde etti. Son beş haftaya Fenerbahçe’nin üç puan önünde lider giren Cim-bom, kalan sürede bu farkı koruyarak 15’inci kez şampiyon olmuş ve üçüncü yıldızı logosunun üzerine takmıştı.

İlerleyen dönemde ise Türk futbol tarihine damga vuran iki olay yaşandı. 2005-06 sezonunda son beş haftaya Fenerbahçe’nin ardında giren Galatasaray, ezeli rakibinin son hafta Denizli’de puan kaybetmesiyle şampiyonluğa uzandı. Galatasaray’ın bir sonraki şampiyonluğu ise 2007-08 sezonunda geldi. Feldkamp yönetiminde yıla giren Cim-bom, son altı hafta Alman teknik adamın istifa etmesi sonucu dümeni Cevat Güler’e emanet etti. Takımı Fenerbahçe’nin iki puan gerisinde ikinci sırada devralan Cevat Hoca, kalan süreçte Volkan Demirel’in hatası sonrası Nonda’nın kafa golüyle Fenerbahçe’yi yenip aradaki farkı altıya çıkararak geriden gelip şampiyon olmayı başarmıştı.

2010’lar, Aysal ve Hamzaoğlu…

Galatasaray, 2011-12 şampiyonluğuna Süper Final sonrası Kadıköy’de ulaşmıştı.

Çok başarısız geçen 2010-11 sezonu sonrası göreve gelen Başkan Ünal Aysal ve Fatih Terim yönetiminde 2011-12 ve 2012-13 sezonlarında son düzlüğe rahat bir farkla önde girip şampiyon olan Galatasaray, 2014-15 sezonunda da Hamza Hamzaoğlu’nun takımı devralmasının ardından yükselişe geçmişti. O sezon bitime tam beş hafta kala lider Beşiktaş’ın puan kaybıyla zirveye oturan Cim-bom, kalan sürede hata yapmayıp 20’nci şampiyonluğuna ulaşmayı ve dördüncü yıldızı takmayı başarmıştı.

Terim’in dönüşü: 8 de kapanır 18 de…

Igor Tudor yönetiminde girilen 2017-18 sezonunda takımı yılın ortasında devralıp şampiyonluğa ulaştıran Fatih Terim, bitime beş hafta kala Galatasaray’ı son düzlüğe lider sokmayı başarmıştı. Bir sonraki sezon işlerin iyi gitmediği noktada ise dönüm anı finiş çizgisine 10 maç kala yaşandı. 24’üncü haftayı lider Başakşehir’in sekiz puan ardından kapatan Galatasaray’da teknik direktör Fatih Terim’in söylediği “8 de kapanır 18 de” sözü o yılın mottosuna dönüştü. Sezon sonu Terim’in dediği çıktı. Galatasaray sekiz puan geriden gelerek iki puan farkla şampiyonluk ipini göğüsledi.

Okan Buruk ikinci zaferin peşinde

Okan Buruk bir önceki sezon zafere uzanmıştı.

Galatasaray’ın başına geldiği ilk sezonda oldukça başarılı bir grafik çizen Okan Buruk, 2022-23 sezonunda kazanılan şampiyonlukta takımını son beş haftaya Fenerbahçe’nin beş puan farkla önünde lider sokmayı başarmıştı. Bugün fark dört, yine kaldı beş maç. Bakalım tarih tekerrür mü edecek, yoksa 2006’da Galatasaray’ın Fenerbahçe’ye yaptığını bu kez sarı-lacivertliler mi hayata geçirecek?

Galatasaray'ın süper ikilisi: Mertens ve Icardi son beş hafta sürekli tabeladaGalatasaray’ın süper ikilisi: Mertens ve Icardi son beş hafta sürekli tabelada

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.