Galatasaray’ın Avrupa Ligi’ndeki rakibi belli oldu: Sparta Prag

Şampiyonlar Ligi'nde grubunda üçüncü olarak yoluna Avrupa Ligi'ne devam eden Galatasaray, Sparta Prag ile son 16 takım arasına kalmak için mücadele edecek. İlk maç 7 Şubat'ta İstanbul'da yapılacak.

Spor 18 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Galatasaray yoluna Avrupa Ligi'nde devam ediyor.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Bayern Münih, Manchester United ve Kopenhag’ın olduğu A Grubu’nu üçüncü sırada tamamlayan Galatasaray, mücadelesini Avrupa Ligi’nde sürderecek. Sarı kırmızılıların rakibi İsviçre’nin Nyon kentinde yapılan kura çekimiyle belli oldu.

İlk maç İstanbul’da, ülke puanı için kritik

Çek Cumhuriyeti’nden Sparta Prag ile eşleşen Galatasaray ilk maçını 15 Şubat’ta İstanbul’da oynayacak. Karşılaşmanını rövanşı 22 Şubat’ta yapılacak. Avrupa Ligi son 16 turu kuraları ise 23 Şubat 2024 tarihinde çekilecek.  Türkiye ile Çek Cumhuriyeti UEFA ülke sıralamasında ilk 10’a kalmak için büyük yarış veriyor. Dokuzuncu durumdaki Türkiye’nin 37.100, 11. sıradaki Çek Cumhuriyeti’nin 34.550 puanı bulunuyor. Klasmanda Türkiye ile ile Çek Cumhuriyeti arasındaki puan farkı beş galibiyete denk geliyor. UEFA sıralamasında ilk 10’a giren ülkeler 2024/25 sezonunda Şampiyonlar Ligi’ne direkt bir takım gönderecek.

Şampiyonlar Ligi'nde Kopenhag'a dev rakipŞampiyonlar Ligi’nde Kopenhag’a dev rakip

Sparta Prag ülkesinin en çok şampiyonluk kazanan takımı

Çek Cumhuriyeti’nin en köklü kulüplerinden biri olan Sparta Prag, maçlarını 18 bin 349 kişilik epet Arena’da oynuyor. Danimarkalı Brian Priske’in teknik direktörlüğünü yaptığı Prag ekibi, ülkede en çok şampiyon olan takım konumunda yer alıyor. Kadro değeri 44,65 milyon euro olan Sparta Prag’da kaptan Ladislav Krejci, 5 milyon euro ile takımın piyasa değeri en yüksek oyuncusu konumunda. Çek ekibinin en golcü ismi ise bu sezon tüm kulvarlarda 11 kez ağları sarsan Slovak kanat oyuncusu Lukas Haraslin oldu.

Ligin zirvesinde

Sparta Prag, 1993’te kurulan Çek Cumhuriyeti 1. Futbol Ligi’nde 9 yıllık aranın ardından 2022-2023 sezonunda şampiyonluğa ulaştı ve 13. kez ligi zirvede bitirdi. Bu sezon 19 haftası geride kalan ligde 50 puanla zirvede yer alan Prag temsilcisi, 16 galibiyet ve iki beraberlik elde ederken, sadece bir kez mağlup oldu. Ligde 47 kez rakip fileleri havalandıran Sparta Prag, kalesinde ise 13 gol gördü.

Sparta Prag ligde lider. Avrupa’da da başarılı bir sezon geçiriyor.

Onlar da Kopenhag’a elendi

Bu sezon Avrupa mücadelesine Şampiyonlar Ligi elemelerinden başlayan Sparta Prag, üçüncü turda Galatasaray’ı Şampiyonlar Ligi dışına iten Kopanhag’a elenmekten kurtulamadı. Dinamo Zagreb’i eleyerek Avrupa Ligi’ne katılan Sparta Prag, C Grubu’nda Rangers, Real Betis ve Aris Limassol ile birlikte mücadele etti. Çek takımı, grupta üç galibiyet, bir beraberlik ve iki mağlubiyet sonunda topladığı 10 puanla ikinci sırada bitirerek play-off turuna kaldı. UEFA Avrupa Ligi’nde 9 gol atan Prag ekibi, kalesinde 7 gol gördü.
Avrupa kupalarında kazandığı bir kupa bulunmayan Sparta Prag, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 7 kez gruplara kalma başarısı gösterdi.

Galatasaray ile dört kez karşılaştılar

Galatasaray ile daha önce UEFA Kupası ve Şampiyonlar Ligi’nde rakip olan Çekya ekibi, dört maçta iki galibiyet, birer beraberlik ve mağlubiyet yaşadı. 1995-96 sezonunda UEFA Kupası ön eleme turunda Galatasaray’ı evinde 3-1 mağlup eden Sparta Prag, İstanbul’da da aldığı 1-1’lik beraberlikle sarı-kırmızılıları eledi. Çek temsilcisi, Şampiyonlar Ligi’nde ise 1997-1998 sezonunda Galatasaray, Borussia Dortmund ve Parma ile birlikte A Grubu’nda yer aldı. Sparta Prag, sahasında oynadığı maçta Galatasaray’ı 3-0 yenerken, İstanbul’da oynanan maçta sarı-kırmızılılar 2-0 galip geldi.

Fenerbahçe'nin muhtemel rakibi bu eşleşmelerden çıkacakFenerbahçe’nin muhtemel rakibi bu eşleşmelerden çıkacak

Okan Buruk: Hedefimiz kupayı kazanmak

Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Şampiyonlar Ligi’nden elendikten sonra “Avrupa yeni bir hedef bizi bekliyor. Avrupa Ligi gruplardan gelecek takımlar olacak. Şampiyonlar Ligi’nde oynadığımız oyun, bizi son 16 turuna kalma ve daha yukarılara gitme konusunda heyecanlandırmıştı ama hedefimiz, Avrupa Ligi’nde yıllar önce olduğu gibi tekrar kupayı almak. Zorlu rakipler olacak ama oynadığımız oyun bize ilerisi için ümit veriyor” demişti.

Okan Buruk: Prag 3’lü oynuyor, farklı bir deneyim olacakOkan Buruk: Prag 3’lü oynuyor, farklı bir deneyim olacak

Avrupa Ligi’nde diğer eşleşmeler şöyle oluştu…

Feyenoord (Hollanda) – Roma (İtalya)

Milan (İtalya) – Rennes (Fransa)

Lens (Fransa) – Freiburg (Almanya)

Young Boys (İsviçre) – Sporting Lizbon (Portekiz)

Benfica (Portekiz) – Toulouse (Fransa)

Braga (Portekiz) – Karabağ (Azerbaycan)

Galatasaray (Türkiye) – Sparta Prag (Çekya)

Shakhtar Donetsk (Ukrayna) – Marsilya (Fransa)

Avrupa’nın kulüpler bazındaki 2 numaralı kupasında​ final, 22 Mayıs 2024 tarihinde İrlanda Cumhuriyeti’ndeki Dublin Arena’da oynanacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.