General Vannacci olimpiyat şampiyonunun tadını kaçırdı: Egonu’ya ırkçı saldırı

Kadın voleybolunda tarihinde ilk kez olimpiyat şampiyonu olan İtalya'da aşırı sağcı general Roberto Vannacci'nin Paola Egonu ve Ekaterina Antropova hakkındaki açıklamaları ülkeyi karıştırdı. Kendi partisi dahil birçok isimden Vannacci'ye tepki geldi.

Spor 12 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Egonu, Roberto Vannacci'yi mahkemeye vermiş ama sonuç alamamıştı.

İtalyan general Roberto Vannacci geçen yıl eşcinsellik karşıtı ve ırkçı yorumların yer aldığı ‘Dünya Baş Aşağı’ isimli kitabını yayınladı. Kitabında Paulo Egonu için ‘Bedensel özelliklerinin İtalyan ulusunu temsil etmediği açık’ dedi. Milli voleybolcu olayı yargıya taşıdı. Savcılar dava açmayı reddetti. Bu polemikle ismini duyuran İtalyan general siyasete atıldı.

Vannacci haziran ayında da aşırı sağcı Lig Partisi’nden Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili oldu. İtalya’nın tarihinde ilk kez kadın  voleybolunda olimpiyat şampiyonu olmasının ardından Vannacci, Egonu ve Rusya asıllı İtalyan oyuncu Ekaterina Andropova için mesaj yazdı. Vannacci tebrik ettiği iki voleybolcunun bedensel özelliklerinin İtalyanların çoğundan farklı olduğu yönündeki sözlerini tekrarladı. Vannacci İtalya Kadın Voleybol Milli Takımı’nın finalde ABD’yi 3-0 yenerek altın madalyayı kazanmasının ardından yaptığı açıklamada “İtalyan voleybol takımının kazanmasından dolayı çok mutluyum ve tüm sporcuları, özellikle de çok yetenekli bir sporcu olan Paola Egonu’yu tebrik ediyorum. Onun İtalyanlığını asla sorgulamadım ancak bedensel özelliklerinin İtalyanların çoğunu temsil etmediğini tekrar belirtmek istiyorum” dedi. Vannacci bir başka yorumunda da Rus asıllı İtalya Milli Takım oyuncusu Ekaterina Antropova’yı da tebrik ettiğini ama onun da bedensel özelliklerinin tam olarak İtalyan olmadığını söyledi.

Daniele Santarelli'nin eşi Monica de Gennaro tarih yazdıDaniele Santarelli’nin eşi Monica de Gennaro tarih yazdı

Vannacci’nin bu yorumları kendi partisi dahil hem siyasilerin hem de İtalyanların büyük çoğunluğunun tepkisini çekti. Lig Partisi’nin İtalya’daki koalisyon ortağı Forza Italia’nın senatörü Maurizio Gasparri İtalya’nın Olimpiyat Şampiyonu olduğu günde, takımın önemli oyuncusu Paola Egonu’yu ancak Vannacci’nin eleştirebileceğini belirterek İtalyan generalin açıklamalarını ‘beyinsizce’ olarak niteledi. Yine aynı partiden Tommaso Antonino Calderone de “İtalyan voleybol takımının muhteşem bir başarı elde ettiği günde Vannacci, İtalyan bedensel özelliklerine dair teorileriyle tam zamanında geldi. Biraz sessiz kalamaz mı? Teşekkürler Egonu, teşekkürler kızlar” dedi. Muhalefet partilerinden Yeşiller ve Sol İttifakı (AVS) lideri Angelo Bonelli de Vannacci’ye yanıt olarak olimpiyat şampiyonluğunun, çok etnik yapılı İtalya Milli Takımı’nın başarısı olduğunu söyledi. Çok sayıda İtalyan sosyal medya kullanıcısı da eski generale bu yorumundan ötürü tepki gösterdi.

Egonu daha önce maruz kaldığı ırkçı yorumlar ve saldırılar sebebiyle Ekim 2022’de İtalya Milli Takımı’na bir süre ara vermek istediğini açıklamıştı. Paola Egonu Şubat 2023’te de ülkesi İtalya’nın ırkçı bir ülke olduğunu söylemişti.

Galatasaray'ın yüzü gülüyor: Jean PatryGalatasaray’ın yüzü gülüyor: Jean Patry

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.