Efes öne geçti, Fenerbahçe isyan etti: Hakemlerin armağanı!

Basketbol Süper Ligi yarı final serisi üçüncü maçında Anadolu Efes, son derece gergin geçen mücadele sonunda rakibi Fenerbahçe’yi 97-91 mağlup etti ve seride 2-1 öne geçti. Maç sonunda Fenerbahçe yöneticisi Sertaç Komsuoğlu ve Efesli taraftarlar arasında gerginlik yaşandı.

Spor 8 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Anadolu Efes, seride 2-1 öne geçti.

Basketbol Süper Ligi yarı final serisi üçüncü maçında Anadolu Efes, Fenerbahçe’yi konuk etti. Sinan Erdem Spor Salonu’nda oynanan karşılaşma iki takımın da etkili hücum performansıyla başladı. Efes’te Tibor Pleiss, Amathe M’Baye ikilisi, Fenerbahçe’de ise Nigel Hayes-Davis, Dyshawn Pierre ikilisi skor anlamında etkili başladı. Dış şutlarda rakibine üstünlük kuran Fenerbahçe ilk çeyreği 24-22 önde kapadı. İkinci çeyreğe de etkili üç sayılık performansıyla giren sarı-lacivertliler farkı 8 sayıya kadar çıkardı. Ancak Efes’te ikinci maçın da yıldızlarından Elijah Bryant devreye girdi. Bryant, Vasilije Micic ve Will Clyburn’den de yardım alınca Efes skor olarak geri döndü. Son derece tempolu ve temaslı geçen mücadelede iki takımın koçları ilk devre bitmeden teknik faul aldılar. Soyunma odasına 52-51 Anadolu Efes üstünlüğüyle gidildi. Fenerbahçe, ilk yarıyı 14’te 10 üçlükle tamamladı.

İkinci yarıda iki ekip de aynı hücum ritmini sürdürerek maça başladı. Scottie Wilbekin’in üçlüklerine Vasilije Micic ve Will Clyburn’ün basketleriyle yanıt geldi. Ancak üçüncü çeyreğin ikinci kısmına doğru Nigel Hayes-Davis oyuna ağırlığını koymaya başladı. Dyshawn Pierre de takım arkadaşına destek çıkınca Fenerbahçe forvetlerinin etkisini kullanarak farkı çift hanelere kadar taşıdı. Efes periyot sonunu nispeten iyi bitirdi. Son çeyreğe sarı-lacivertlilerin 78-71 üstünlüğüyle girildi. Son çeyrekte ilk 3 periyodun aksine tempo fazlasıyla düştü. Fenerbahçe aleyhine çıkan faul düdükleri sonucu sarı-lacivertlilerin hakkı hızlıca doldu. Efes, sıklıkla faul çizgisine giderek farkı kapadı. Fenerbahçe’nin üç sayı yüzdesi düştü ve ev sahibi üstünlüğü eline geçirdi.

Milwaukee Bucks'a çaylak koçMilwaukee Bucks’a çaylak koç

Maçın sonunda Efes yine faul atışı kullandı. 25 saniye kala fark 4’e çıktı. Son 2 dakika içinde faul atışı sonrası molası olmayan takımın oyuncu değiştirmesi serbestti. Ancak hakem üçlüsü ve masa Fenerbahçe benchinin uyarılarına rağmen oyuncu değişikliğini fark etmedi. Bu andan sonra ortalık karıştı. Anadolu Efes, teknik faul atışlarını sayıya çevirdi. Lacivert-beyazlılar sahadan 97-91 galip ayrıldı.

Efes’te Vasilije Micic 25 sayı, 6 asist; Elijah Bryant 21 sayı, 7 ribaunt; Will Clyburn 20 sayı, 5 ribaunt ve Tibor Pleiss 17 sayı ve 9 ribauntla oynadılar. Fenerbahçe cephesinde Scottie Wilbekin 23, Nigel Hayes 21 sayı üretti. Anadolu Efes maç boyunca 32 serbest atış kullanırken, Fenerbahçe 12 serbest atış kullandı.

Fenerbahçeli yönetici Sertaç Komsuoğlu maç sonunda hakem üçlüsünün üzerine doğru koştu. Yönetici ve saha içindeki taraftarlar arasında gerginlik çıktı. Efesli yönetici Alper Yılmaz araya girerek durumu yatıştırmaya çalıştı.

Komsuoğlu hakemlerin arkasından koştu, gerginlik arttı.

Maç sonunda yayıncı kuruluşun canlı yayınına katılan Dimitris Itoudis, laptop yardımıyla maçtaki tartışmalı kararları değerlendirdi. Yunan koç, “İki koçun da konuşması gerektiğini düşünüyorum. Saygıdan dolayı geldim. Öncelikle Efes’i tebrik ederim. Bugün hakemler tarafından farklı kriterler vardı. Bu kadar kritik bir maçta bu kadar kaliteli oyuncularla bir tarafta 32 bir tarafta 12 faul atışı olması bazı soru işaretlerini yükseltiyor” dedi ve pozisyonları değerlendirmeye başladı.

Fenerbahçe kulübü ise resmi internet sitesi ve takımın basketbol sosyal medya hesaplarından bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu sözlere yer verildi, “Bu maçın sonucu ne teknik adamların taktikleri sonucunda ne de  takımların sahada ortaya koyduğu mücadele ile belirlenmiştir.   Bu maç Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından atanan bu 3 hakem tarafından rakibimiz Efes’e armağan edilmiştir.   Anadolu Efes’in maç boyunca 32 serbest atış kullanmasına izin verilirken, bu sayı Takımımız için yalnızca 12 olarak kalmış; üstelik maçın karar anlarında Takımımız aleyhine çalınan ve çalınmayan çok kritik fauller maçın kazananı belirlemiştir.”

Açıklamanın tamamına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

“Ben hiçbir şey yapmadım”

Anadolu Efes koçu Ergin Ataman maç sonu yaşananlarla ilgili şöyle konuştu: “Hep diyorlar ya ‘Ergin Ataman ortamı geriyor’ diye. Ben hiçbir şey yapmadım, ortam yine gerildi. Bu sefer kim gerdi ortalığı, kim ceza alacak görelim. Ben ilk maçtan sonra 24 bin lira para cezası aldım”

Efes seride 2-1 öne geçti. Dördüncü maç, 9 Haziran Cuma saat 20.00’de oynanacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.