Porto, Arsenal’in fiyakasını bozdu

2024'ün başından beri Premier Lig'i kasıp kavuran Arsenal, Porto deplasmanında son dakikada yediği golle Şampiyonlar Ligi son 16 turunu riske attı. Diğer eşleşmede Napoli ile Barcelona 1-1 berabere kaldı.

Spor 22 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Arsenal'ın bileği Portekiz'de büküldü.

Şampiyonlar Ligi’nin son 16 turu ilk maçında B grubunun lideri Arsenal, H grubunu ikinci tamamlayıp eleme aşamasına yükselen Porto’ya konuk oldu. Dragao Stadı’nda oynanan karşılaşmanın henüz ilk dakikasında Declan Rice sarı kart gördü. İlk çeyrek saatlik dilimi golsüz geçilen karşılaşmada ilk tehlike 21’inci dakikada yaşandı. Porto’nun sağdan geldiği atakta Conceicao ortayı yaptı, Galeno’nun sağ ayağıyla çektiği şut direkten döndü. Kale direğinden sekip kendisine doğru gelen topa bir kez daha vuran Galeno, bu sefer de meşin yuvarlağı auta gönderdi. Kalan süresinde pek fazla pozisyonun yaşanmadığı maçta ilk yarı 0-0’lık eşitlikle sona erdi.

İkinci devrede Arsenal daha etkili bir görünüm sergilemeye başladı. Son zamanlarda çok formda bir grafik çizen Londra temsilcisi, 56’ncı dakikada kullandığı köşe vuruşunda gole yaklaştı. Savunmanın karşıladığı topa Trossard gelişine vurdu fakat top üstten auta gitti. İkinci yarıda mücadelenin sertliği çok arttı ve bu sebeple karşılıklı sarı kartlar çıktı. Sürekli faullerle duraksayan oyunda tempo bir türlü istenilen düzeye gelemedi.

90’ıncı dakikaya gelindiğinde rutin bir şekilde seyreden maçın sonuna oynanmayan süre olarak dört dakika ilave edildi. Tam karşılaşma golsüz berabere bitecek derken 90+4’te Galeno sahne aldı. Ceza sahasının dışı sol çaprazdan sağ ayağının içiyle muhteşem bir plase deneyen Brezilyalı, direk dibinden fileleri bulmayı başardı ve bu şahane golle Porto’yu evinde 1-0 öne geçirdi. Bu sezon Devler Ligi’nde beşinci golünü kaydenen Galeno, kalan kısa sürede başka gol olmayınca takımı Porto’yu Londra’da oynanacak deplasman öncesi avantajlı konuma getirmeyi başardı.

Porto’nun Arsenal’ı 1-0 yendiği maçın rövanşı 12 Mart Salı günü Emirates Stadı’nda oynanacak.

Napoli ve Barcelona yenişemedi

Devler Ligi’nde son 16 turu, Serie A ve La Liga şampiyonlarını karşı karşıya getirdi. Napoli’nin evinde, Diego Armando Maradona Stadı’nda Barcelona’yı ağırladığı karşılaşmaya Katalanlar etkili başladı. 16 yıl 223 günlükken maça çıkıp Şampiyonlar Ligi’nin eleme turunda süre bulan en genç oyuncu olan Lamine Yamal karşılaşmanın henüz dördüncü dakikasında gol şansı yakaladı fakat topa istediği vuruşu yapamayınca Barca bu fırsattan yararlanamadı. Dakikalar dokuzu gösterdiğinde Yamal uzaklardan kaleyi yokladı fakat bu sefer etkili giden şutu Napoli kalecisi Meret çıkarmayı başardı.

14’üncü dakikada golcüsü Lewandowski’yle Katalanlar bir kez daha tehlike yarattı fakat Polonyalının şutu yan ağlarda kaldı. Maçta topun tek hakimi olan Barca, Lewa ve İlkay’la çok net pozisyonlar yakalasa da ilk yarım saatlik dilimde Napoli’nin kilidini kırmayı başaramadı. Devrenin son 15 dakikalık kısmında Napoli topun hakimiyetine ortak olmayı başardı ve iki takım da soyunma odasına 0-0’lık eşitlikle gitti.

İkinci devreye iki teknik adam a oyuncu değişikliği yapmadan başladı. 53’te Cancelo’nun sol kanattan ayak dışıyla kestiği ortada tehlike üreten Barcelona, Napoli stoperi Juan Jesus’un Lewandowski’den hemen önce topa müdahale etmesiyle net bir fırsattan daha oldu. 60’ıncı dakikaya gelindiğinde Pedri’nin pasında ceza sahası içinde topla buluşan Lewa, iki rakibinin arasından çok düzgün bir şut çıkardı. Yerden kaleye doğru giden top köşeden fileleri bulunca Katalanlar Napoli deplasmanında bir saatlik dilim geride kalırken öne geçti.

Yenik duruma düştükten sonra hücumu daha fazla düşünmeye başlayan İtalyanlar, 69’uncu dakikada tribünleri heyecanlandırdı. Lindstrom’ün bomboş pozisyondaki Osimhen’e yaptığı serviste Barca stoperi Martinez son anda araya girerek takımına derin bir oh çektirdi. Baskısını sürdüren Napoli 75’te eşitliği yakaladı. Penaltı noktası gerisinde topla buluşan Osimhen, bir anda bomboş kaldı ve sağ ayağıyla yaptığı vuruşta ağları sarsıp karşılaşmaya eşitliği getirdi.

Bulduğu golden sonra tribünlerin de desteğini alan Napoli, 85’te kullanılan kornerde Anguissa’yla gole yaklaştı fakat top direğin dibinden dışarı çıktı. 89’uncu dakikada Gio Simeone ile bir kez daha gole yaklaşan Napoli, az farkla kaçan şut sonrası üstünlüğü ele geçirme şansından yararlanamadı. Dört dakika uzatma eklenen maçın 90+5’inci dakikasında İlkay Gündoğan’la çok net bir fırsat yakalayan Barca, tecrübeli oyuncunun sol ayağıyla çektiği şut çok az farkla auta gidince galibiyet fırsatını tepmiş oldu. Bu pozisyonun ardından gelen son düdük karşılaşmanın sonucunu tayin etti. Napoli ve Barcelona 1-1 berabere kaldı.

Barca’nın evinde oynanacak rövanş karşılaşması 12 Mart Salı günü gerçekleşecek.

Konferans Ligi’nde oynanan play-off karşılaşmasında ise Maccabi Haifa, ilk maçta 1-0 yendiği Gent ile deplasmanda 1-1 berabere kalarak son 16 turuna çıktı. Karşılaşmada Maccabi Haifa’nın golünü dördüncü dakikada Frantzdy Pierrot atarken, ev sahibi ekip 69’uncu dakikada Abdoulaye Seck’in kendi kalesine attığı golle beraberliği sağladı. Maccabi Haifa forması giyen İsveçli Daniel Sundgren, 72’nci dakikada kırmızı kart gördü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.