Suudilerin ortak gelmesi golf dünyasını gerdi

PGA Tour ve Suud kaynaklı LIV Gof’ün birleşmesinin yankıları sürüyor. Adalet Bakanlığı konuyla alakalı inceleme başlattı. ABD’deki Demokrat ve Cumhuriyetçi siyasetçiler de tartışmalara katıldı ve konu hakkında yorum yaptılar.

Spor 8 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Amerika Adalet Bakanlığı golf dünyasının birbirine katan birleşmeyi inceleme altına aldı.

ABD sporunda gündem PGA Tour ile LIV Golf’ün birleşmesi. İki büyük golf organizasyonunun birleşmesi büyük tartışmalara yol açtı. PGA Tour’un Suudi kaynakların desteklediği LIV Golf’le birleşmesi fazlasıyla eleştirildi. Eleştirilerin yanı sıra dün çıkan haberlere göre ABD Adalet Bakanlığı söz konusu birleşmeyi inceleme altına aldı.

Suudi Arabistan’ın “spor organizasyonlarına para akıtarak insan hakları konusundaki kötü imajını hafızalardan silmeye çalıştığı” gerekçesiyle 2021’den beri golfe bu kadar para yatırdığı iddiaları yeniden dillendirildi. Geçmişte LIV Golf’le birleşme hususu gündeme geldiğinde kesin bir dille reddeden PGA Tour yetkililerinin aksi yönde karar alması olay oldu.

Şok gelişme: Suudi Arabistan golf sahasına resmen daldıŞok gelişme: Suudi Arabistan golf sahasına resmen daldı

“Endişeleri insan hakları değildi”

Söz konusu tartışmalara siyasi figürler de katıldı. Demokrat Senatör Chris Murphy, attığı tweetle birkaç ay önce kendi ofisinde bazı PGA Tour yetkilileriyle beraber “İnsan hakları sicili nedeniyle Suudi Arabistan’ın büyük bir Amerikan spor organizasyonundan nasıl diskalifiye edilmeleri gerektiği” konusunu konuştuklarını belirtip, üstüne alınan son kararın “Çok garip” olduğunu vurguladı. Murphy sözlerine “Sanırım endişeleri insan hakları değildi?” diyerek devam etti.

Cumhuriyetçi siyaset insanı Matt Gaetz ise birleşme kararına şöyle tepki verdi: “Kartel silahlarımızı satın alıyor, Çin tarım arazilerimizi satın alıyor, Ukrayna en nüfuzlu ailemizi (Joe Biden) satın alıyor, Suudi Arabistan golfümüzü satın alıyor.”

LIV Golf organizasyonuna karşı olan isimlerden Chip Roy da birleşme kararını eleştirdi. Roy, PGA Tour Başkanı Joy Monahan’in geçen yıl 11 Eylül’de katıldığı ve saldırılarından etkilenen ailelerin endişeleri ve Suudi Arabistan’ın sportswashing (spor ile beyin yıkama) faaliyetleriyle ilgili soruları yanıtladığı bir programın videosunu alıntılayarak karara tepki gösterdi.

Trump birleşmeden ötürü mutlu

Ancak malum birleşmeyi olumlu karşılayan siyasetçiler de yok değil. Eski ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçi Milletvekili Nancy Mace bu siyasetçilerden bazıları. ABD Başkanı Joe Biden ise kendisine konuyla alakalı sorulan soruya “PGA’de olmayı planlıyorum” diyerek yanıt verdi.

LIV Golf, 2021’de meydana geldikten sonra son derece pahalı turnuvalar düzenlemesi ve olağanüstü yüksek para ödülleriyle dikkat çekti. CEO Greg Norman’a Suudi gazeteci Jamal Khasoggi’nin öldürülmesi konusu sorulduğunda Norman’ın “Herkes hata yapar” şeklinde yanıt vermesi tepkilere yol açmıştı.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.