Her yer kırmızı… ‘Bizim Çocuklar’ın önü açık, rakip Avusturya

Türkiye öldü öldü dirildi ama güçlü rakip Çekya'yı 2-1 yenmeyi başarıp son 16'ya kaldı. Şimdi rakip Avusturya. 'Bizim çocuklar' bu engeli de aşarsa rakip Romanya-Hollanda maçında turu geçmeyi başaran olacak.

Spor 27 Haziran 2024
'Bizim Çocuklar' Çekya'yı 2-1 mağlup etti ve grubu ikinci tamamlayarak Avusturya'ya rakip oldu.

Türkiye için bu yılki Avrupa Şampiyonası pek çok ilki barındırıyor. Eleme grubundan başarıyla çıkıp şampiyonaya play-off vs oynamadan doğrudan katılma hakkı elde eden ‘Bizim Çocuklar’ şimdi turnuvadaki gruplarından da başarıyla çıktı. Dün akşam oynanan Türkiye-Çekya maçında beraberlik bile Türkiye’ye yetiyordu. Maçın bazı bölümlerinde ecel terleri dökülse de Türkiye maçtan 2-1’lik net bir galibiyetle ayrıldı ve adını son 16’ya yazdırdı. Son 16’da rakip Avusturya. ‘Bizim çocuklar’ın Avusturya’yı elemesi halinde de rakip Romanya-Hollanda maçının galibi olacak.

EURO 2024’te grup aşamasının bizim açımızdan son maçları eş zamanlı başladı. Gelsenkirchen’de Portekiz ve Gürcistan kozlarını paylaşırken Hamburg’da Rumen hakem Istvan Kovacs’ın ilk düdüğüyle Türkiye-Çekya maçı başladı.

Karşılaşmaya Çekler istekli ve baskılı başladı ancak üst üste denemelerde Mert Günok kalesini gole kapattı. Tam bu esnada Gelsenkirchen’den gol haberi geldi. Gürcistan Kvara’nın golüyle öne geçince Çekya’nın işi iyice zora girdi.

Beşinci dakikada ay-yıldızlılar ilk kez etkili geldi. Arda’nın pasıyla ceza sahasında topla buluşan Hakan’ın ayağı kaydı ve yere düştü, atak böylece sonuçsuz kaldı. 11’de Çekyalı Barak Ferdi’ye yaptığı faul sonrası maçtaki ilk sarı kartı gördü.

Dakikalar 13’ü gösterirken İsmail Yüksek’in hat kıran pası sonrası Arda Güler merkezden topla hareketlenip kale sahası dışından çerçeveyi yokladı ancak top auta çıktı.

17’de Çekler yine uzun taçla pozisyon arasa da stoperden gelen Hranac’ın kafasında top üstten auta gitti.

20’de milliler ön alanda yoğun pres yaptı. Hakan’ın da dahil olduğu mücadelede Salih Özcan topu kazanırken rakibi ayağına bastı. Faule hükmeden Rumen hakem Barac’ı ikinci sarı kart sonrası kırmızı kartla oyundan ihraç etti. Böylece Çekya 10 kişi kaldı ve bu andan itibaren oyunun üstünlüğü tamamen Türkiye’nin eline geçti.

27’nci dakikada Ferdi’nin soldan ortasıyla altıpas içerisinde Arda Güler vole vurmak için topa yükseldi ancak savunma araya girdi. Devamında Arda’nın kullandığı kornerde Samet’in kafa vuruşu çerçeveyi bulmadı.

Devrenin kalanında bir kişi eksik oynayan Çekya iyice kapandı, milliler topa hakim olsa da pozisyon üretmekte zorlandı. 44’te Arda’nın kaptırdığı top sonrası Çekler kontratağa çıktı ancak karşı karşıya pozisyonda Jurasek’in şutunu Mert Günok kurtardı.

45+3’te Arda Güler sağ ayağıyla uzaklardan kaleyi yoklasa da isabeti bulamadı. Bu devrenin son pozisyonu oldu, Hamburg’da soyunma odasına 0-0’la gidildi.

İkinci devreye başlarken Vincenzo Montella sarı kartı bulunan Salih Özcan’ı kenara alırken orta sahayı Kaan Ayhan’la doldurdu.

İkinci 45’e milliler iyi başladı. Devrenin hemen başında Merih’in uzun topuna hareketlenen Barış Alper dar açıdan kafayı da vurdu ancak kaleci gole izin vermedi.

51’de yine Barış Alper’le ay-yıldızlılar etkili geldi. Genç oyuncunun sağdan nefis bir çalımla ilerleyip içeri çevirdiği top sonrası Kenan Yıldız penaltı noktasında şutunu çekse de savunmadan sekti, devamında yine vuran Kenan’a bu kez de kaleci engel oldu. Atağın devamında topa hakim olan İsmail Yüksek ara pasla Hakan’ı buldu. Hakan Çalhanoğlu ise sol çaprazdan sağ ayağının dışıyla çektiği şutta uzak kale dibinden fileler bulup Türkiye’yi öne geçirdi.

Millilerin golünden kısa süre sonra Gürcistan, Portekiz karşısında farkı ikiye yükseltti. Çekya’nın ümitleri iyice azaldı.

63’üncü dakikada İsmail Yüksek yerini Okay’a bıraktı. Dakikalar 65’i gösterirken Barış Alper’in sağdan topla sıfıra inip yerden içeriye çevirdiği topta Arda Güler altıpas içinden boş kaleye topu ıskaladı. Bu atağın dönüşünde Çekler yine taç atışına kalabalık geldi. Mert Günok’a faul şüphesi olan pozisyon sonrası Thomas Soucek fileleri sarstı. Hakan Çalhanoğlu’nun itirazları nedeniyle sarı kart görerek cezalı duruma düşmesinin devamında uzun süre VAR incelemesi yaşandı ancak hakeme görüntülü değerlendirme önerisi gelmeyince maç santrayla yeniden hareketlendi.

70’te Kenan Yıldız, Barış Alper’in derin pasıyla fırsat yakaladı. Genç oyuncu soldan üst üste çalımlar deneyip tam şutunu atacağı esnada rakip savunmaya takıldı.

75’inci dakikada Arda ve Kenan kenara gelirken Kerem ve Cenk oyuna dahil oldu. Maçın son anlarında Çekya büyük baskı kurdu ama milliler direnmeyi başardı.

Uzatma dakikalarında Çekya’nın tüm riskleri alması sonrası ay-yıldızlılar birçok pozisyon bulsa da bir türlü öne geçecek golü atmayı başaramadı.

Dakikalar 90+4’ü gösterirken Samet’le başlayan atağın devamında oyuna sonradan dahil olan Orkun ileriye attığı pasla Cenk Tosun’u topla buluşturdu. Soldan topla kaleye sokulan Cenk meşin yuvarlağı üst üste dürttükten sonra uzak köşeye çok düzgün bir vuruşla fileleri sarstı ve Türkiye 2-1 öne geçti.

Maçın son düdüğüyle birlikte saha içinde iki takım oyuncuları birbirine girdi. Çeklerden Chory kırmızı görürken millilerimizden Arda Güler’e de sarı kart çıktı.

Olayların sakinleşmesinin ardından stadyumda bir kez daha ‘Memleketim’ şarkısı çalındı. Futbolcular ve taraftarların bütünleşmesi sonrası önce Teknik Direktör Vincenzo Montella üçlü çektirdi, devamında orta yuvarlakta tüm takım toplandı ve Hakan Çalhanoğlu’nun üçlüsüyle son 16’ya yükselme başarısı kutlandı.

İlk turu geçtik, sıra ‘Alpler’de…İlk turu geçtik, sıra ‘Alpler’de…

Barış Alper Yılmaz maçın oyuncusu seçildi

Barış Alper Yılmaz karşılaşmanın ardından ‘Maçın Oyuncusu’ ödülüyle poz verdi.

Millilerin Gürcistan ve Portekiz maçında santrfor olarak oynayan ve etkisiz performansları sonrası eleştiri oklarının merkezine oturan Barış Alper Yılmaz Çekya karşısında sağ kanatta görev yaptı. Özellikle ikinci yarıda toplu ve topsuz koşuları sonrası yarattığı pozisyonlarla Çekya savunmasını çok fazla zorlayan genç futbolcu kendi mevkiinde oynadığı ilk maçta UEFA tarafından maçın oyuncusu seçildi.

Rakip Avusturya, devamında Romanya-Hollanda galibi

F Grubu’nu ikinci tamamlayan milliler son 16 turunda D Grubu lideri Avusturya’yla eşleşti. ‘Bizim Çocuklar’ çeyrek finale yükselmeleri durumunda Romanya-Hollanda eşleşmesinin galibiyle karşılaşacak. Türkiye’nin tekrar tur atlaması durumunda rakibi İngiltere, Slovakya, İsviçre ve İngiltere dörtlüsünden yoluna devam eden taraf olacak.

Hakan ve Samet cezalı

Milliler Avusturya’ya karşı oynayacağı maç için Leipzig’de sahne alacak. karşılaşma 2 Temmuz akşamı saat 22:00’de oynanacak. Hakan Çalhanoğlu ve Samet Akaydin sarı kart cezaları sebebiyle son 16 turu maçında forma giyemeyecek.

Milliler üçüncü kez gruptan çıktı

Türkiye A Milli Futbol Takımı altıncı kez mücadele ettiği Avrupa Şampiyonası’nda üçüncü kez grup aşamasını geçmeyi başardı. Milli takım daha önce EURO 2000 ve EURO 2008’de gruplardan çıkmıştı.

Türkiye 2000 yılında Hollanda ve Belçika’nın ortaklaşa düzenlediği finallerde gruptan çıkıp çeyrek finalde Portekiz’e yenilerek organizasyona veda etti. Ay-yıldızlı ekip EURO 2008’de ise büyük bir başarıya imza atarak yarı finale kadar yükseldi. Almanya’ya 3-2 yenilen Türkiye Avrupa şampiyonaları tarihindeki en iyi derecesine imza attı.

Gürcistan lider Portekiz’i devirerek gruptan çıktı

Grubun diğer maçında Gürcistan liderliği ikinci maçlar sonucu garantileyen Portekiz’le karşılaştı. Gürcüler henüz ikinci dakikada Napoli’de forma giyen yıldızı Kvaratskhelia’nın gölüyle maça adeta 1-0 önde başladı.

Maçın 55. dakikasında Lochoshvili ceza sahası içinde Silva’nın müdahalesiyle yerde kaldı. Hakem oyunu oynatırken VAR’dan gelen uyarı sonucunda pozisyonu inceledi ve 56. dakikada penaltı kararına hükmetti. Vuruş için topun başına geçen Mikautadze meşin yuvarlağı filelere gönderdi ve farkı ikiye yükseltti. Karşılaşma Gürcistan’ın 2-0 üstünlüğüyle tamamlandı.

Bu sonuçların ardından F Grubu’yla birlikte turnuvanın grup aşamasındaki tüm düğümler çözüldü. En iyi üçüncüler arasına giren Gürcistan tarihinde ilk kez katıldığı şampiyonada bir üst tura yükselmeyi başarırken Çekler üç maçın ardından eve döndü. Gürcistan’ın rakibi B Grubu’nu lider tamamlayan İspanya oldu. Lider Portekiz ise Slovenya’yla eşleşti.

F Grubu bu şekilde sonuçlandı.

Son 16’daki tüm eşleşmeler belli oldu

EURO 2024’ün grup aşaması sona erdi. Almanya’nın ev sahipliğinde 10 şehirde düzenlenen turnuvada 24 takım, dörderli altı grupta mücadele etti. Yapılan üçer maçın ardından gruplarında ilk 2 sırayı alan 12 ekip son 16 turuna yükseldi. En iyi dört grup üçüncüsü de tur atlama başarısı gösterdi.
A Grubu’nda Almanya ile İsviçre, B Grubu’nda İspanya ile İtalya, C Grubu’ndan İngiltere ve Danimarka, D Grubu’nda Avusturya ile Fransa, E Grubu’nda Romanya ile Belçika, F Grubu’nda ise Portekiz ile Türkiye, ilk iki sırada yer alarak adlarını son 16 turuna yazdırdı.
Slovenya, Hollanda, Slovakya ve Gürcistan ise en iyi dört grup üçüncüsü arasına girerek tur atladı.
İşte son 16 eşleşmeleri ve şampiyonanın eleme bölümünün ağacı:

Görsel: TRTSpor

Son 16’da son maç yine Türkiye’nin

Euro 2024’te Türkiye’nin yanı sıra Almanya, İsviçre, İspanya, İtalya, İngiltere, Danimarka, Avusturya, Fransa, Romanya, Belçika ve Portekiz gruplarında ilk ikiye girerek tur atladı. Slovenya, Hollanda, Slovakya ve Gürcistan en iyi dört grup üçüncüsü arasına girerek son 16 turuna yükseldi. Eşleşmeler şöyle oldu…
İsviçre-İtalya (29 Haziran/19:00)
Almanya-Danimarka (29 Haziran/22:00)
İngiltere-Slovakya (30 Haziran/19:00)
İspanya-Gürcistan (30 Haziran/22:00)
Fransa-Belçika (1 Temmuz/19:00)
Portekiz-Slovenya (1 Temmuz/22:00)
Romanya-Hollanda (2 Temmuz/19:00)
Avusturya-Türkiye (2 Temmuz/22:00)
Not: Aynı gün oynanan maçların kazananları çeyrek finalde birbirlerine rakip olacak.

Çekya zaferinin ardından Montella: Avusturya'yı önceden biliyoruz, iyi hazırlanacağızÇekya zaferinin ardından Montella: Avusturya’yı önceden biliyoruz, iyi hazırlanacağız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.