Güney Kıbrıs’ta Türk ve Kosova karşıtı provokasyon: Muriqi ve Rashica sahayı terk etti

UEFA Uluslar Ligi'nde Güney Kıbrıs, Kosova'yı ağırladı. Tribünde açılan "Kosova Sırbistan'dır, Kıbrıs ise Yunan" pankartı nedeniyle konuk ekip sahadan çekildi. Mücadele pankartın Kosova'yla ilgili kısmının kaldırılmasının ardından devam etti.

Spor 10 Eylül 2024
Güney Kıbrıs tribünlerinde provokatif pankartlar açıldı.

UEFA Uluslar C Ligi 2. Grup maçında Güney Kıbrıs, Kosova’yı konuk etti. Beşiktaşlı Milot Rashica ve Alanyaspor forması giyen Florent Hadergjonaj’ın ilk 11’de forma giydiği maçta konuk ekip Fenerbahçe’nin eski futbolcusu Vedat Muriqi’in 20 dakika içinde bulduğu gollerle 2-0 öne geçti.

Karşılaşma oynanırken Güney Kıbrıs tribünlerinde “Kosova Sırbistan’dır, Kıbrıs ise Yunan” pankartı açıldı. Buna tepki gösteren Kosovalı futbolcular 32’nci dakikada maçı bırakıp saha kenarına gelerek durumu protesto etti. Konuk ekip futbolcularının protestosu üzerine polis duruma müdahale etti. Tribünden pankartın Kosova’yla ilgili kısmı kaldırılırken “Kıbrıs Yunandır” yazan bölümü asılı kalmayı sürdürdü. Kosovalı futbolcular ülkeleriyle ilgili yazının kalkmasının ardından sahaya gelerek maçı oynamaya devam etti. Ardından Rrahmani ve Dellova’nın ayağından iki gol daha bulan konuk ekip karşılaşmadan 4-0 galip ayrıldı.

Kosova’da yayın yapan gazeteler durumu “Büyük bir provokasyon” olarak niteledi. Kosova 2008 yılında Sırbistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti.  Türkiye bağımsızlığı ilk tanıyan, bunun belgesini Kosova makamlarına ileten ilk ülke olmuş, Sırbistan ise durumu ‘yasa dışı’ olarak nitelemişti. Kosova A Milli Futbol Takımı 2013 yılında FIFA’dan hazırlık maçı oynama izni almasının ardından tarihinin ikinci maçına Türkiye karşısında çıkmıştı.

Hıristiyan Ortodoks inancına sahip olan Sırp ve Yunanların uzun yıllardır özellikle futbol sahalarında açtıkları pankart ve yaptıkları eylemlerle birbirlerine destek olduğu biliniyor. Balkanların ateşli tribün gruplarından Delije ve Gate 13’ün birbirlerini ‘kardeş grup’ olarak görüyor.

İtalyan tribünlerinden İsrail protestosu

İtalyan taraftarlar İsrail milli marşı okunurken protestoda bulundu.

Güney Kıbrıs-Kosova maçından yaşananlara ek olarak bir diğer Uluslar Ligi maçı olan İsrail-İtalya karşılaşmasında da politik temelli bir olay yaşandı. İsrail’deki güvenlik riskleri sebebiyle Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de oynanan maçtan önce milli marşlar okunurken konuk ekip tribünlerini dolduran yaklaşık 50 İtalyan taraftar protestoda bulundu. İtalyanlar İsrail milli marşının okunduğu esnada sahaya sırtlarını döndü. İtalyanların bu davranışı sosyal medyada büyük beğeni alırken bazı kullanıcılar tribünde bu davranışı sergileyen grubun ‘neo-faşist’ ideolojiye sahip kimselerden oluştuğunu savundu.

İtalya’da yaklaşık bir yıldır İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı sık sık protesto ve farkındalık eylemleri düzenleniyor.

Kerem gibi…Kerem gibi…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.