Gürcistan’dan tarihi galibiyet… Türkiye’nin rakibi oldu

EURO 2024'e giden bilet için Gürcistan ve Yunanistan Tiflis'te karşılaştı. Golsüz sona eren maçta rakibini penaltılarla saf dışı bırakan Gürcistan tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılım hakkı kazandı.

Spor 27 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Yunanistan'ı penaltılarla geçen Gürcistan, EURO 2024'te Türkiye'ye rakip oldu.

EURO 2024 play-off turu C yolu finalinde Gürcistan ve Yunanistan karşı karşıya geldi. Gürcüler tarihlerinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılabilmek, Yunanistan ise 2004’te kazandığı kupanın 20’nci yılında yeniden aynı sahnede boy gösterebilmek için sahaya çıktı.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki Boris Paiçadze Dinamo Arena’da oynanan karşılaşmaya Yunanistan etkili başladı. Yedinci dakikada Ioannidis’in savunma arkasına koşu yaptığı pozisyonda çok kritik bir müdahalede bulunan Dvali, takımının erken bir gol yemesinin önüne geçti. Dakikalar 11’i gösterdiğinde ise Willy Sagnol’ün teknik direktörlüğünü yaptığı Gürcistan ilk kez etkili geldi. Chakvetadze’nin kullandığı duran topa hareketlenen Dvali arka direkte topa vuramadı. Düşük tempoda geçen ve sık sık faullerle duraksayan maçın ilk yarım saatlik diliminden gol sesi çıkmadı. İlk yarının son anlarında kazanılan bir duran top sonrası Chakvetadze bu kez doğrudan kaleyi düşündü ancak Yunan file bekçisi Vlachodimos topu kornere çelmeyi başardı. 45+3’te yaşanan tartışma sonrası Gürcistan kulübesinde bulunan yedek kaleci Loria kırmızı kartla sahadan ihrac edildi. Tiflis’te ilk devre golsüz sona erdi.

İkinci yarıya Yunanistan’ın vuruşuyla başlandı. Temponun bir türlü yükselmediği ve iki takımın da pozisyon üretmekte zorlandığı bir 45 dakika sonrası eşitlik bozulmayınca uzatma periyoduna geçildi. Uzatmanın ilk anlarında Gürcistan etkili olsa da Yunanistan oyunu dengeledi. Dakikalar 100’ü gösterirken Bakasetas’ın savunmadan da seken topu rakip kalede tehlike yarattı ancak Gürcü kaleci topu çelmeyi başardı. İlk uzatmanın son dakikasında ise Davitashvili’yle Gürcistan gole yaklaştı ancak Vlachodimos çizgi üzerinde yaptığı müdahaleyle takımını maçta tuttu.

Karşılaşmada dakikalar 120’yi gösterirken Gürcü futbolcu Mikaudatze penaltı noktası üzerinden dönerek vuruşla gol aradı ancak top az farkla dışarı gitti. Bu deneme maçtaki son pozisyon oldu ve 120 dakikası golsüz biten maçta EURO 2024’e giden biletin sahibini bulma görevi penaltı atışlarına kaldı.

Penaltılarda ilk hata Yunan futbolcu Bakasetas’tan gelince avantaj Gürcistan’a geçti ancak onlarda da Mikaudatze topu dışarı gönderince şartlar yeniden eşitlendi. Devamında Yunanistan’ın oyuna sonradan giren ismi Giakoumakis de vuruşunda çerçeveyi bulamayınca Gürcistan’a tur bileti altın tepside sunuldu. Bu daveti geri çevirmeyen Kvekveskiri penaltıda hata yapmadı ve Gürcistan’ı tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası’na götüren golü atmayı başardı. Zafer golü sonrası sahaya giren yüzlerce Gürcü taraflar ve Gürcistanlı oyuncular büyük sevinç yaşadı.

Bu sonuçla EURO 2024’te F Grubu’da düşen Gürcistan turnuvada Türkiye, Portekiz ve Çekya’nın rakibi oldu. Gürcistan, tarihinin ilk Avrupa Futbol Şampiyonası maçına 18 Haziran 2024 tarihinde Türkiye karşısında çıkacak.

TFF görüntüleri sızan toplantının tamamını paylaştıTFF görüntüleri sızan toplantının tamamını paylaştıAynı gece oynanan iki ayrı maçta EURO 2024’e gidecek son iki takım da belli oldu. B Yolu finalinde İzlanda’yı 2-1’le geçen Ukrayna, şampiyonada Belçika, Slovakya ve Romanya’nın olduğu E Grubu’na dahil olurken; A Yolu finalinde Galler’i penaltı atışları sonrası mağlup eden Polonya da Hollanda, Avusturya ve Fransa’nın olduğu D Grubu’na katılım hakkı elde etti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.