TFF görüntüleri sızan toplantının tamamını paylaştı

TFF'nin 1 Mart tarihinde hakemlerle zoom üzerinden yaptığı toplantının görüntüleri dün sosyal medyaya düşmüştü. Bu toplantının tamamı yayınlandı. 'O toplantıda yoktum' diyen TFF başkanı toplantının açılış konuşmasını yapmış.

Spor 26 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
TFF'den 1 Mart'taki toplantıyla alakalı adım geldi.

1 Mart günü yapılan toplantının görüntülerinin sızmasının ardından Türk futbolu dün akşam çalkalandı. Lake of tears isimli X kullanıcısının hesabından yapılan paylaşımda Galatasaray-Antalyaspor maçında yaşananlarla alakalı kısım yer alıyordu. TFF toplantının tamamını yayınladı. O toplantıda yoktum diyen TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin bir saat beş dakika süren toplantının açılış konuşmasını yaptığı görüldü.

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi toplantıda “Son 11 haftaya girdik. Geçen haftalarda maalesef iyi performans alamadım. Fenerbahçe’nin maçı Galatasaray’ın maçı büyük hayal kırıklığı yarattı. Kendimizi iyi çizgiyi oturmamız gerek. Adil olun adaletli maç yönetin. Geçen hafta problemin çoğu VAR’da yaşandı. Bu tür sıkıntıları istemiyoruz. Tolga Özkalfa’yı görevden aldık. Bundan sonraki dönemde maksimum dikkat istiyoruz. Bunu yapmazsak önce siz sonra MHK, sonra TFF ve ben büyük eleştiri alıyoruz. Sizlere güveniyoruz. Sizin muhattabınız biziz. Kulüpler değil. Bizim için kim şampiyon olsun kim düşerse düşsün bizi enterese etmiyoruz. Biz bunu hayata geçirirsek kimse bir şey diyemez. Burada en büyük problem sosyal medya. Algılardan etkilenmeyin. Düdüğü çalarken vicdanınıza sorun. Önemli olan bizim ne diyeceğimiz” dedi.

TFF Başkanı ardından söz alan Hugh Dallas hakemlerin performansını değerlendirirken özellikle şampiyonluk yarışındaki takımların maçlarını yönetmek konusunda sorun yaşayan hakemlerin bu sorunlarını MHK’ye bildirerek söz konusu maçlar için daha hazır hakemlerin görevlendirilebileceğini dile getirdi. Dallas VAR’ın amacının hata olduğu açık pozisyonları düzeltmek olduğunu belirtti. Orta hakem ekrana geldikten sonra şayet ilk kararının kesin yanlış olduğuna karar vermediyse söz konusu kararını değiştirmemesi gerektiğini anlattı.

Bu konuşmanın ardından Galatasaray-Antalyaspor maçının görüntüleriyle karar incelemeleri başladı. Bu kısımdaki 12 dakika Lake of tears isimli X kullanıcısı tarafından yayınlanmıştı. Bu kısımla ilgili ayrıntıları aşağıdaki haberlerimizde okuyabilirsiniz.

Bu da futbolun sızıntısı: Hakemler Galatasaray lehine penaltı için pişmanmışBu da futbolun sızıntısı: Hakemler Galatasaray lehine penaltı için pişmanmış

Bir sızıntının kronolojisi: TRT, A Spor, Ali Koç, MHK, TFF...Bir sızıntının kronolojisi: TRT, A Spor, Ali Koç, MHK, TFF…

Oosterwolde kararı da penaltı kararı da yanlış…

Videonun 39. dakikası içinde Fenerbahçe-Kasımpaşa maçında Jayden Oosterwolde’ye ceza alanı çizgisi üzerinde yapılan müdahale inceleme altına alındı. Denetçi Hugh Dallas bu noktada Jayden Oosterwolde’ye yapılan hareketin kural dışı olduğunu, VAR tarafından Fenerbahçe lehine penaltı olduğu gerekçesiyle hakemi ekrana çağırması gerektiğini belirtti. Dallas pozisyonla ilgili “Bir defa verdiği karar son derece normal. Dışarıda vermesi çok normal. (Hakem) Cihan Aydın’dan ziyade (VAR) Erkan Engin’in doğru temas noktasını bulup doğru şekilde müdahale etmesini beklerdik” yorumunu yaptı.

Galatasaray görüntülerin nasıl kaydedildiğini sorgularken Fenerbahçe istifa talep ediyorGalatasaray görüntülerin nasıl kaydedildiğini sorgularken Fenerbahçe istifa talep ediyor

90+2’deki Fenerbahçe Kasımpaşa maçında verilen penaltı: Görüntülerde net bir kanıt yok. Erkan Engin’e soruyor: Bu görüntülerde hangisinde net bir elle oynama var?

Erkan Engin: Şu anda ben de net bir elle oynama göremiyorum. Odadaki hissiyatımdan kale arkasından ben topun kırılmasından elle oynamasından emin oldum.

Hugh Dallas: Ben Erkan’ın penaltı olabilir mi diye endişe etmesini anlıyorum. Ama elimizde bir kanıt yok. Bu durumda hakemi çağırmamız gerekiyor. Cihan sen nasıl penaltı verdin?

Cihan Aydın: Erkan abi temas anını gösterdi. Sonra doğal olmayan kolu sordu. Erkan Engin direkt eline geliyor deyince penaltı noktasını gösterdim.

VAR Eğitim Sorumlusu Pawel Gil: Bir defa temas noktasını göstermesi doğru. Bunu da sözlerinizle destekliyorsanız bu hakemi etkilemeye giriyor. İletişim görüntüler vasıtasıyla olmalı. Topun yön değiştirmesiyle ilgili ifade kullanıyorsunuz bunu görüntüyle desteklemeniz lazım. Hakem de bunu göremediğinde sorumlu olduğunu anlaması lazım. Görüntüden sonra penaltının neden verildiğine dair bir şüphe oluştu.

Hugh Dallas: Dakika 91.. Müsabaka 1-1. Oyunu komple değiştiren bir karar ve elde kanıt yok.

Sporda salı günü mesaisi... Voleybola yeni İtalyan, Gabigol'e doping cezasıSporda salı günü mesaisi… Voleybola yeni İtalyan, Gabigol’e doping cezası

Fenerbahçe: Lig böyle dizayn ediliyor

Bu videoların ortaya çıkması sonrası Fenerbahçe yöneticisi Can Gebetaş açıklama yayınladı. Gebetaş “Dün akşam sosyal medya aracılığıyla kamuoyu gündemine gelen bazı görüntüler üzerine bir açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur. Hakemlerin değerlendirme toplantısı olarak anladığımız bu içerik, sezonlardır son bulmayan, yıllardır anlatma çalıştığımız adaletsizliğin ve bu sezon yaşanan akıl almaz olayların bir fotoğrafı niteliğindedir. Fenerbahçe Spor Kulübü olarak saha içinde ve dışında standart dışı kararların Süper Lig’in kaderini birebir etkilediğini defalarca belirttik, sezonlardır da yaşıyoruz. Dün kamuoyu gündemine gelen görüntüler bir kez daha gösteriyor ki; Türk futbolu büyük bir kördüğüm ve bataklığın içerisine çekilmektedir” dedi. 

Açıklamanın devamında hakemlerin baskı altında kalarak karar verdikleri belirtildi. 27. haftada düdük çalan hakemlerin görevlendirmeleri hakkında “Merkez Hakem Kurulu, ilgili maçın hakemine sadece 1 hafta, VAR görevlisi hakeme ise 2 hafta görev vermemiştir. Maç hakemi sadece 1 haftalık aranın ardından 3 maç ile ödüllendirilmiş olup; VAR hakemi de 30. hafta ile birlikte tekrar görev almaya başlamıştır. Trendyol Süper Lig’in 27. haftasında oynadığımız Kasımpaşa müsabakasının VAR hakemine ise 3 haftadır Merkez Hakem Kurulu tarafından görev verilmemektedir. Haykırarak kaç sezondur anlatmaya çalıştığımız zihniyet keyfi bir şekilde bu sezonu da dizayn etmeye devam etmektedir” sözlerini söyledi. 

Son olarak federasyona seslenen Gebetaş “Buradan Türkiye Futbol Federasyonu’na sesleniyor, bu konuda bir açıklama beklediğimizi, ilgili görüntülerin tamamının ve hatta sezon boyunca bu ve buna benzer yapılan tüm toplantı kayıtlarının yayınlanmasını istediğimizi kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.” sözleriyle açıklamasını noktaladı.

Erden Timur: İnsanları manipüle ediyorlar

Galatasaray Sportif A.Ş. Başkanvekili Erden Timur, sarı-kırmızılı takımın kamp yaptığı Belek’te basın toplantısı düzenledi. Sızdırılan MHK hakem toplantısına dair konuşan Erden Timur, Amerika’dan bir operasyon yapıldığını söyledi.

Herkes şikayetçi ama yapan da şikayetçi: Geçmişte yaptığı çağrıları hatırlatan Erden Timur, “Neredeyse 13-15 aydır söylüyoruz. Bundan beş ay önce de ‘Futbolda temiz eller operasyonu başlamalı.’ demiştik. Madde madde altını doldurup TFF’ye resmi müracaat da yaptık. Herkesin şikayetçi olduğu, ama yapanın da şikayetçi olduğu bir durum olduğundan, biz de diyoruz ki toplumu rahatlatalım. Sürekli mağdur edebiyatı oluşturup, sürekli mağdur oluyoruz diye insanları manipüle etmek işi çok farklı boyuta getiriyor. Bu işin temizlenmesi için çok şeffaf olmak gerekiyor. Bugün federasyonun o tüm yayını açıklaması, karında ne varsa dökülüyor… Dolayısıyla şeffaflık işin çözümü.” dedi.

Amerika’dan bir operasyon: Hakemlerin toplantısına dair görüntülerin sızdırılmasına ilişkin konuşan Timur, “Dün planlı bir şekilde çok sistemli ve aslında hepimizin alışık olduğu Amerika’dan bir operasyon yapıldı. Önceden farklı bağlantıları da varmış, hatta sürekli bizi suçladıkları FETÖ ile ilgili bağlantıları da olduğu söylenen bir hesap üzerinden böyle bir şey yayınlanıyor. Kesilip biçilip sadece bir kısmı yayınlanıyor. Sonuçta futbolun tüm paydaşları aynı dertten mustarip. Hakkı yiyen de, puanı gasp eden de aynı dertten mustarip olduğunu söylüyor. Üzerinden neredeyse bir buçuk yıl geçmiş olan, üzerine 20 defa özür dilediğim, tam da aslında kelimeleri öyle olmayan ama öyle gibi yansıtılan sözüm sürekli gündemde tutuluyor. (Bu ligi bitirtmeyiz)! Bunun için en büyük çare, tekrar tekrar bu çağrıda bulunacağım, gelin sosyal medya baskısına ve farklı ilişkilerden ötürü objektif yorumlar yapamayan medyanın baskısına bakmadan, hepimiz incelenelim, banka hesapları incelensin. Bu iş başka türlü çözülmez, herkesin tüm telefon görüşmeleri ve tüm mesajlaşmalarının incelenmesi lazım, kamunun bu işe el koyması lazım. Biz federasyona müracaat ettik. KVKK metnine imza attığın zaman incelemenin önü açık. Federasyon bir soruşturma ekibi açar, herkesin incelenmesi lazım.

Bu da futbolun sızıntısı: Hakemler Galatasaray lehine penaltı için pişmanmışBu da futbolun sızıntısı: Hakemler Galatasaray lehine penaltı için pişmanmış

Uzatmalarda fazladan 8-10 puan alan takım var: Gerçekten kayrılarak 90+’larda en az 8-10 puan alan bir takım var. Her hatadan sonra bir de mağdur gibi konuşmalar, açıklamalar var. Bu konuda en önemli şey edep! Ben iki yıldır yöneticiyim, Sivasspor maçından sonra böyle kararlar istemiyoruz diyen tek takımız. Kendi lehimize bir hata olduğunda bunu söyleyen, bunu söyleme cesareti gösteren bir takımız. Bu futbolun gerginliğini kişisel çıkarlarla, kaygılarla, korkularla yorumlayanlar yerine çok cesur medya yorumculara, çok cesur yazarlara ve insanlara ihtiyacımız var. Biz çağrı yaptığımızda gelin medya da çağrı yapsın. Madem ki bundan şikayet ediyoruz, incelenelim demeyen, incelenmek için imza vermeyen herkes bu işin bir parçası olur o zaman.

Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşananlar: Olmaması gereken bir olay. Çok boyutlu bir olay. Kesinlikle taraftarın sahaya girmemesi gerekiyor. Maç içerisindeki olaylar var, suların atılması şu bu. Olmaması gerekiyor. Bundan öncede başka maçlarda oldu. Galatasaray’ın Fenerbahçe maçında da oldu, Fenerbahçe stadında da oldu, birçok statta oldu. Boyutu farklı seviyededir. Hiçbir şekilde olmaması gerekiyor. Aynı şekilde sahaya giren taraftar etkisiz hale getirilmişken bırakalım futbolu, dışarıda bile yere düşmüş insana vurulmaz. Halil Umut Meler’e vurulduğunda nasıl bir yankı yapıldı ki çok doğruydu. Aynı şey. Hukukta en önemli şey eşitlik ilkesidir. Herkes hukuka karşı eşittir. Kim olduğunuz ne olduğunuz fark etmez. Giren taraftarın girmesi çok yanlış, taraftar etkisiz hale getirilmişken üstüne atlanması da, yumruklanması da, kafasının tekmelenmesi de çok yanlış. Ben hukukçu olduğum için, postalda bile bir insanın kafasına vurduğunuzda altı sert diye silah sayılıyor. Krampon bambaşka bir şey.

Sevklerin sayısı üçe düşürülmüş: Göreceğiz sevkleri. Normalde 5 kişi mi, 10 kişi mi var karışan. Çünkü duyduğumuz şu, sayı gitgide azaltılıp dörde düşürülmüş, şimdi de üçe düşürülmeye çalışılıyor. Siparişle sevk yapılması söz konusu. Hangi, baskıyla yapılıyor. Biz de sevkleri görüp, o zaman ondan sonra konuşacağız.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.