Hakan Çalhanoğlu artık Serie A şampiyonu

Inter'le 2023-24 sezonunda İtalya Serie A'da zafere uzanan milli futbolcu Hakan Çalhanoğlu, kariyerinin ilk lig şampiyonluğu sevincini yaşadı.

Spor 26 Nisan 2024
Hakan Çalhanoğlu, çok önemli bir ros üstlendiği Inter'le Serie A'da şampiyonluğa uzandı.

Türkiye A Milli Futbol Takımı formasını 84 kez terletip ay-yıldızlıların kaptanlığını da üstlenen Hakan Çalhanoğlu, 30 yaşındayken kariyerinin ilk lig şampiyonluğunu yaşadı. Genç yaşlarında önü açık bir on numara oyuncusu olarak sahneye çıkıp son yıllarda savunmanın önündeki bağlantı oyuncusuna dönüşen, bu değişim sonrasında dünyanın en etkili orta sahalarından birine evrilen Hakan için bu süreç pek de kolay olmadı.

Almanya’nın Mannheim şehrinde dünyaya gelen Hakan, doğduğu ve büyüdüğü kentin futbol takımında tutkuyla bağlı olduğu oyuna başladı. Yeteneği küçük yaşta fark edilince 15 yaşındayken Karlsruhe’ye transfer oldu. Bu takımın alt yaş kategorilerinde gelişimini sürdürdükten sonra yine Karlsruhe’de ilk kez profesyonel oldu. Alt liglerde gösterdiği başarılı performans ve genç yaşına karşın gösterdiği liderlikle dikkat çeken Hakan, Bundesliga ekiplerinin radarına girdi. En çok duran toplarıyla öne çıkan genç yıldız, çok fazla vakit kaybetmeden Hamburg’un yolunu tuttu ve basamakları hızla tırmanıp en üst seviyeye yerleşti.

Orta sahadan attığı golle adını duyurdu

Hakan’ın adını ilk olarak herkese duyurduğu an o yıllar Bundesliga’yı kasıp kavuran Borussia Dortmund’a çok uzaklardan attığı frikik golüyle oldu. Dortmund teknik direktörü Jurgen Klopp’un da etkilemeyi başarmıştı. Hamburg formasıyla genç yaşta başarılı işlere imza atan Hakan, o dönemde Fatih Terim’in çalıştırdığı A Milli Takım’dan da teklif aldı. Bu teklifi hiç düşünmeden kabul eden Hakan, 6 Eylül 2013 günü Andorra’ya karşı oynanan maçta ilk defa milli oldu.

Leverkusen transferi ve Gökhan Töre olayı

Milli takım kariyerinin hemen başında Hakan Çalhanoğlu, ay-yıldızlı formayla sonsuza kadar vedalaşma noktasına geldi. Hollanda maçı sonrası Ömer Toprak ve Gökhan Töre arasında yaşanan bir tartışmayı ayırmaya çalışırken Töre’nin getirdiği silahla tehdit edilen Çalhanoğlu, bir süre milli takımdan uzak kalsa da sorun çözüldü. Kulüp kariyerinde ise kısa ama çok başarılı Hamburg yılları sonrası Hakan’a Bundesliga’nın daha büyük bir ekibinin, Bayer Leverkusen’in kapıları açıldı. 15 milyon euro bedelle transfer olduğu kırmızı-siyahlı takımda Heung-min Son, Stefan Kiessling ve Karim Bellarabi gibi yıldızlarla takımının hücum gücünü oluşturdu. Leverkusen yıllarında başarılı performanslar sergileyip dev kulüplerin dikkatini çeken Hakan, bu süreçte A Milli Takım formasıyla İngiltere’ye gol atan ilk Türk futbolcu olmayı da başardı. Almanya’da geçen son günlerinde ise geçmişten kalma bir sözleşme olayı yüzünden sahalardan uzak kaldı. Henüz 16 yaşındayken kendileriyle sözleşme imzalayıp ardından Hamburg’a transfer olduğunu gerekçe gösteren Trabzonspor, Hakan’ı FIFA’ya şikayet etti. 2013’te verilen ceza 2014’ün şubat ayında CAS tarafından onanınca Hakan’ın Leverkusen’deki son günleri tribünde oturarak geçti. Yıldız isim bu cezaya karşın yaz transfer döneminde 23 milyon euro karşılığında İtalyan devi Milan’a transfer olmayı başardı.

Milano günleri kırmızı başladı, mavi sürüyor

Milan’la dört yıllık sözleşmeye imza atan Hakan, bu süreçte çok iyi performanslar sergiledi. Curva Sud’un sevgilisi haline gelen Hakan, kırmızı-siyahlılarda Di Canio, Laudrup, Baggio, Rui Costa ve Seedorf gibi yıldızların terlettiği 10 numaralı formayı giydi. Bu dört yıllık süreçte iyi performanslarına rağmen Milan’la herhangi bir kupa kazanamayan Hakan, 2021 yazında Milan’la sona erecek kontratını yenilemedi. Milano’yu karıştıran haber ise yeni adresinin Inter olduğunun açıklanmasının ardından çıktı.

Inter’e gider gitmez Milan taraftarının en sevdiği isimden en sevmediği figüre dönüşen Hakan, San Siro’daki maçlarda büyük tepkilerle karşı karşıya kaldı. O sezon Milan’ın şampiyon olması da işin tuzu biberi oldu. Ancak devamında Inter’le ritim yakalayan Hakan, teknik direktör Inzaghi tarafından savunma önünde top dağıtan bir altı numara gibi kullanılmaya başladığı andan itibaren seviye atladı. İtalyan futbolunda Pirlo’dan beri bu işi en iyi yapan isimlerden biri olarak gösterilen Hakan, takımıyla kazandığı iki İtalya Kupası’nı iki de Süper Kupa’ya dönüştürdü. 2022-23 sezonunun sonunda Şampiyonlar Ligi’nde finale yükselen takımın da en önemli parçalarından biri olan Hakan, Atatürk Olimpiyat Stadı’ndaki maçtan yenik ayrılsa da dünyanın en üst düzey sahnesinde takımının organizasyonunun merkezinde yer alan bir Türk olarak bulunmayı başardı. 2023-24 sezonunda ise kariyerinin ilk lig şampiyonluğunu bitime beş hafta kala ilan eden Hakan, bu başarıyı Milan’a karşı oynanan maçı kazanarak ele etti ve şöyle dedi:

Milan taraftarlarının bana ve aileme yaptıklarını unutamıyorum. Inter ile şampiyon olmak benim için büyük bir intikam oldu. Bana yapılanları hak etmediğimi düşünüyorum. Hiçbir şey söylemeden sessizce işimi yaptım. Bu zafer bana her şeyin karşılığını verdi. Hep sessiz bir şekilde çalıştım ve aynı zamanda sessiz bir şekilde acı çektim. Inter’e geldiğimde tek amacım elimden gelenin en iyisini yapmak ve bu olağanüstü takımla şampiyon olmaktı. Her zaman büyük bir kulüpte kazanmayı hayal etmiştim. Bu Inter ile oldu. Daha mutlu olamazdım. Milano’da kendimi evimde gibi hissediyorum. Futbolu bıraktığımda bile burada yaşamak isterim çünkü buradaki insanlar beni seviyor, bunu hissediyorum

Inter formasıyla sezonu 13 gol 3 asistle sürdüren Hakan Çalhanoğlu, yaz aylarından oynanacak EURO 2024’te de A Milli Takım’ın en önemli kozlarından biri olacak.

Fernando Muslera milli takımdan emekli olduFernando Muslera milli takımdan emekli oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.