Hatay’da ilginç işler: Devlet-siyaset-futbol üçgeni

Hatayspor'da Daniil Utkin'in transferinin iptalinin ardından menajer Doğan Ercan şok etkisi yaratacak iddialarda bulundu. Çalımbay ise meslektaşının ayağını kaydırarak göreve geldiğini iddia eden menajere verdiği sert yanıtta kariyerini ortaya koydu.

Spor 13 Eylül 2024
Utkin'in transferinin iptali Hatay'da ilginç iddiaların ortaya atılmasına sebep oldu.

Özhan Pulat’ın görevden alınıp yerine Rıza Çalımbay’ın getirildiği Süper Lig temsilcisi Hatayspor’da ortaya atılan iddia ilginç bir krizin oluşmasına neden oldu. Rus milli futbolcu Daniil Utkin ile her konuda anlaşan Hatayspor oyuncuyu şehre getirdiği esnada teknik adam değişikliğine gitti. Yeni patron Rıza Çalımbay’la antrenmana çıkmaya hazırlanan 24 yaşındaki Utkin şok edici bir gelişmeyle karşı karşıya kaldı. Transferde yetki sahibi olan menajer Doğan Ercan’ın iddiasına göre bu transferin iptaline giden süreçte adam kayırmacadan ayak kaydırmaya kadar birçok kirli iş vardı.

Transferin iptaliyle ilgili Radyospor’a konuşan menajer Ercan “Hatayspor’la anlaştık ve Utkin’i Mersin’e getirdik. Normal şartlarda getirebileceğimiz bir oyuncu değil, milli futbolcu ve pazarı çok geniş. Ancak Utkin eşinin Türk olmasından dolayı bizim teklifimize sıcak baktı ve kiralık şekilde Hatay’a getirdik” dedi.

Kimler kimler istemiş…

Oyuncuya Beşiktaş ve Trabzonspor’un da teklifte bulunduğunu söyleyen Ercan, “Kulübü Rostov’la anlaşamadılar, sonrasında fırsat transferi oldu ve Utkin’i Hatay’a kiralık şekilde getirdik. Bizi Özhan Pulat karşıladı fakat bir gün sonra onu antrenman yapılırken görevden aldılar” şeklinde konuştu.

Rıza Çalımbay hakkında şok iddialar

Hatayspor’daki teknik adam değişiminin yarattığı süreçten bahseden Ercan “Yeni hoca bize ‘Bu oyuncuyu istemiyorum’ deseydi sorun yoktu. Zaten oyuncu da teknik direktör değişikliğinde böyle bir şeyin olmasını doğal karşılıyordu. Daha Özhan Pulat görevdeyken Rıza Çalımbay Mersin’e geldi ve Özhan Pulat’la aynı otelde kalmaya başladı. Sezon başından bu yana Çalımbay Hatayspor’a gelmek için uğraşıyor. Hatay’ın yeni belediye başkanıyla sürekli görüşüyorlar. Yönetici ve başkanın bile haberi olmadan Çalımbay’ı takımın başına getiriyorlar” dedi.

‘Bizi Rusya’ya rezil etti’

Siyasi bağlantılar kurarak Hatayspor’un başına geçtiğini iddia ettiği Çalımbay hakkında konuşmayı sürdüren Ercan “Özhan Pulat’ın sürekli altını oydular. Sportif direktör Fatih Kavlak’ın bile Çalımbay’ın takıma getirildiğinden haberi yok. O da istifa etti zaten. Rıza Çalımbay geldi, otelde Utkin’le el sıkıştı. Oyuncuya ‘Yarın öğlen antrenman var’ dedi. Yani oyuncu her anlamda Hatayspor’da oynamaya hazırlanmıştı. İki saat sonra ikinci başkan Ender Bey’e ‘Ben bu oyuncuyu istemiyorum’ demiş. Bizi Rusya’ya rezil etti. 6-7 milyon euro ederindeki oyuncuyu bedavaya getiriyorsun, yatıp kalkıp bize teşekkür etmeleri lazım. Arkamızdan iş çevirdiler. Kaç yıldır biz bu işi yapıyoruz, ömrümden ömür gitti” diye konuştu

Komisyonculuk iması, siyasi imtiyaz iddiası

Devamında Utkin ve Çalımbay çıkmazında başka bir gelişmenin daha olduğunu iddia eden Ercan şöyle konuştu:

“Rıza Hoca’nın adamlarından biri menajerini arıyor ‘Biz yaparsak transferin olur’ diyor. Bizi aradan çıkartıp kendileri transferi yapmaya çalıştılar, beceremeyince olan transferi bozdular. Bu oyunu Çalımbay’ın ekibindeki biri yapıyor, ismini vermek istemiyorum. Tüm Rusya’ya bizi rezil ettiler. Özhan Pulat’ın ayağını kaydırmak için yeni belediye başkanı üzerinden çalışmaya başladılar. Neymiş, Özhan Pulat eski belediye başkanı Lütfü Savaş’ın adamıymış. Bu nedir böyle? Politikanın futbolla ne ilgisi var?”

Pulat’ın veda mesajı gündeme geldi

Menajer Doğan Ercan’ın iddiaları sonrası Özhan Pulat’ın Hatayspor’a veda mesajı yeniden gündeme geldi. Yazılı metinde “Düzene inat kimsenin arkasından iş çevirmeden” ifadelerini geçiren Pulat’ın açıklamasının tamamı şöyleydi:

“Birlikte yaşadığımız tarifsiz anları, her maç öncesi adımı haykıran tribünleri, ligde kaldığımız maç ile birlikte döktüğümüz gözyaşlarını, hayatımın en güzel anları olarak kalbime yazdınız. İmkansız denilen bu büyük başarıda 7’den 70’e bütün Hatay halkı bize olan inancınız ile beni, ekibimi ve oyuncularımı tek vücut altında topladınız. Ben ve ekibim üzerimizde emeği olan herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Hatay şehri benim her zaman ikinci memleketim olarak hep güzel anılar ile kalbimde olacaktır. Bizler burada her zaman aidiyetimiz ve hırsımızla teknik adamlık yapmaya çalıştık bundan sonra da düzene inat kimsenin arkasından iş çevirmeden etik değerler ile teknik adamlık yapmaya devam edeceğiz.”

Rıza Çalımbay’dan yanıt geldi: İspatlanması halinde teknik direktörlük kariyerime nokta koyacağım

Utkin’in menajeri Doğan Ercan’ın iddialarının hedefine oturan Rıza Çalımbay’dan konu hakkında açıklama geldi. Transferin iptaline dair süreçte anlatılanları yalanlayan Çalımbay “Hatayspor felaketi yaşamış bir şehrin futbol takımı. Ben buraya bu değerli kulübün başarısı için mücadele etmeye, takımı ayağa kaldırmaya geldim. Burada kendi tezgahını kurup nemalanmak isteyenlerin de her zaman karşısında olacağım. Bahsi geçen oyuncuyu ben ve ekibim izledikten sonra hem ekonomik olarak kulübümüze hem de oyuncu olarak sistemimize uymayacağına karar verdik. Taraftarımız merak etmesin, bu niyetteki kişilerin artık bu kapıdan girmesine izin vermeyeceğiz. Yıllardır beraber olduğum ekibimden birinin bahsedildiği şekilde bir davranışı olduğunun ispatlanması halinde teknik direktörlük kariyerime nokta koyacağımı belirtirim. Aksi takdirde tarafıma yöneltilen iddialar buradaki işbirliğinin bozulmasından kaynaklı kuyruk acısıdır ki; tertemiz bir kariyere sahip olan Rıza Çalımbay olarak bundan da gurur duyarım” dedi.

Tecrübeli teknik adam Hatayspor yönetiminin kendisini bir önceki teknik direktör Özhan Pulat ile yolların ayrılmasından sonra aradığını söyledi. Çalımbay konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Hatayspor yönetimi beni arayarak hocaları ile yolları ayırdıklarını belirtip görüşme talep etmiştir. Bizden önceki teknik adamın fesih sürecinde yaşananlar ya da şehirde ne kadar kaldığı ise bizi ilgilendiren bir durum değildir.”

Süper Lig'in iki eskisinden bir garip transfer öyküsüSüper Lig’in iki eskisinden bir garip transfer öyküsü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.