Her seferinde sıçrayabilen çekirge: Bayer Leverkusen

Xabi Alonso yönetimindeki Bayer Leverkusen bu sezona damgasını vurdu. 49 maçtır yenilmeyen takım, yine bir son dakika golüyle tarihe geçti. Leverkusen bu sezon 17. duraklama dakika golünü attı.

Spor 10 Mayıs 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Bayer Leverkusen, tarih yazmaya devam ediyor.

Bir takımın, hangi dakikalar arasında daha çok gol attığına bakarak oyun anlayışını tayin etmek mümkün olabilir. Örneğin 0-15 ve 45-60 arası atılan gollerin fazla olduğu bir takımın oyunu santradan itibaren rakip sahaya yıktığı çıkarımını yapmak mantıksız değil. Veya son 15’er dakikalar arasında gol sayısı artan bir ekip için fiziksel yoğunluğu 45 dakikanın tamamına yaydığını söyleyebiliriz.

İş Xabi Alonso’nun yarattığı canavarı değerlendirmeye gelince söz bulmak zorlaşıyor. Zira 2023-24 model Bayer Leverkusen öyle bir takım ki deposunda yakıt sanki hiç tükenmiyor. Olağanüstü bir istatistiğe imza attılar. Karşılaşmaların duraklama anlarında tam 17 gol buldular. Bu 17 golün sonuncusu dün oynanan UEFA Avrupa Ligi yarı final rövanş maçında geldi. 90+7. dakikada sahneye çıkan Josip Stanisic takımına beraberliği getirdi. Bu skorla adını finale yazdıran Leverkusen, üst üste 49. maçında da suyun üstünde kalıp yenilgisizliğini korudu. Bu da Avrupa futbol tarihinde Benfica’nın 59 yıldır elinde tuttuğu yenilmezlik rekorunu kırmak anlamına geldi. Bayer Leverkusen bu sezon sahaya çıktığı hiçbir maçı kaybetmedi.

Leverkusen, Avrupa Ligi finaline 59 yıllık rekoru kırarak çıktıLeverkusen, Avrupa Ligi finaline 59 yıllık rekoru kırarak çıktı

Kulvar fark etmeksizin yoluna kayıpsız devam eden takımın önünde kusursuz bir sezon geçirmeleri için yalnızca dört maç kaldı. Almanya Bundesliga’da küme düşme hattından uzakta kalmaya çalışan Bochum’a konuk olacak ekip son hafta maçında ligin iddiasız orta sıra ekiplerinden Augsburg ile karşılaşacak. Bu maçların ardından Kaiserslautern’le Almanya Kupası finali oynayacaklar. Ve sezonu Gian Piero Gasperini’nin Atalanta’sına karşı UEFA Avrupa Ligi finali oynayarak kapatacaklar.

Bu dört karşılaşmada da bileği bükülmezse, Xabi Alonso’nun yarattığı makine sezonu 53 maçta da yenilgisiz olarak kapatacak. Ancak hikaye elbette duraklama anlarında atılan goller üzerinden okunacak. Florian Wirtz, Victor Boniface, Alejandro Grimaldo, Frimpong, Granit Xhaka, Jonathan Tah gibi yıldızların yakaladığı uyum, maç sonlarında her zaman rakiplerinden daha dirençli kalmayı başardı. Bu direnç onları birçok yenilgiden kurtardı. Özellikle sezonun ilk yarısında Bayern Münih deplasmanında 2-0 geri düştükleri maçın 90+4. dakikasında attıkları beraberlik golü adeta şampiyonluğun ateşini yakıyordu. O gol ki tribünde yer alan Bayern Münih efsanelerinin suratlarını kirece çeviriyordu.

Bu gol aslında birçoğunun habercisiydi. Bayer, yalnızca kritik maçlarda değil farka gittiği maçlarda da skor avantajını artırmak için fazlasıyla son dakika golü buldu. Mesela evlerinde oynadıkları Bayern Münih maçında 90+5. dakikada gelen gol farkı üçe çıkarıyor, Bayern’e 11 senelik hükümdarlığın bittiği haberini veriyordu. Ancak her gol bu denli yüksek perdeden mesajlar vermiyordu. Karabağ’a karşı oynanan Avrupa Ligi son 16 maçlarında her iki maçın duraklama anlarında atılan toplam üç gol, bu kulvarda devam edilen yolu açıyordu. Turnuvanın çeyrek final ilk maçında West Ham United her ne kadar dirençli bir oyun ortaya koysa da ilk maç 83 ve 90+1. dakikada atılan gollerle Leverkusen hanesine avantaj olarak yazılıyordu. Yenilmezliğin bir rekorun kıyısına geldiği günlerde Xabi Alonso’nun makinesi Bundesliga’da su üstünde kalmak için son dakikaları bekleyecekti. Üst üste iki haftada Borussia Dortmund ve Stuttgart’a karşı buldukları son dakika golleriyle ayakta kaldılar. Bu sayede sezonu yenilgisiz bitirme hedeflerini canlı tuttular.

İşte o söz konusu sezon o hayati gollerle son dört maçına yenilgisiz unvanıyla geldi. Söz konusu 17 golü 10 farklı oyuncu attı. O gollerde en fazla imzası olan isim dört golle Patrick Schick oldu. Bayer Leverkusen bu sezon Bundesliga’da 82 gol buldu. Bu maç başı 2.56 gol demek. Söz konusu gollerin ortalama 1.03’ü ilk yarılarda gelirken 1.53’ü ikinci yarılarda geldi. Bayer’in bulduğu gollerin yalnızca yüzde 10’u maçların ilk 15 dakikalık kısmında gelirken tam yüzde 23’ü maçların son 15 dakikalık bölümlerinde geldi. Yani Leverkusen, sadece Bundesliga’da son 15 dakikalarda tam 19 gol buldu. Duraklama anlarında gelen 17 golün 8 tanesinin Almanya Kupası veya UEFA Avrupa Ligi’nde geldiği düşünülürse Bayer’in yalnızca duraklamalarda değil, son 15 dakikalarda ne kadar etkili olduğu göz önüne çıkıyor. Zira ligde duraklama anlarında 9 gol bulan takım, o dakikalara gelinen bölümde de artı 10 gol bulmuş durumda.

Bu olağanüstü son dakika istatistiklerini Xabi Alonso ve ekibinin başarısı olarak okumaktan başka yol yok. Futbolun son dönemde fiziksel üstünlüğün ön plana çıktığı bu versiyonunda adeta en iyi örneklerden birini çıkardılar. O örnek koca sezonu kulvar fark etmeksizin maç kaybetmeden kapamanın eşiğine geldi. Bu sezona kadar 119 yıllık tarihinde iki majör kupası olan Bayer Leverkusen, tarihinin ilk lig şampiyonluğuyla beraber bu sayıyı üçe çıkardı. Önlerinde 119 yıllık tarihlerini tek sezonda geçme fırsatları var. Kaiserslautern ve Atalanta maçlarının kazanılması müzeye iki majör kupa daha koymak anlamına gelecek. Bu sezon son düdük çalmadan maç bitmez düsturunu herkese kabul ettiren takım, sonu her ne olursa olsun tarihi bir süreci geride bırakacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.