Her şeyin ortasındaki hiçliğe: Basketbol uğruna

Bayramı aile evinden uzak ancak izinli olarak geçiren bir basketbol tutkunu ne yapar? Şayet daha iyi bir planı yoksa oturup basketbol izler… Veya yerine gidip…

Spor 22 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Her şeyin ortasındaki hiçliğe, bir basketbol maçı uğruna, bayramın ilk gününde...

Ramazan bayramının ilk günü, İstanbul her zamankinden biraz daha tenha, 20 milyona doğru koşar adım giden megapol ne kadar tenha olabilirse işte… Söz konusu gün cuma olunca bayramdan bağımsız olarak spor etkinliği sayısı az. Ancak İstanbul’da hem de Beşiktaş’ta bir maç var ki kalkıp gitmeden kendimi alamadım.

Türkiye Basketbol Ligi’nde 7. sıradaki Sigortam.net, 3. sıradaki Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni ağırlıyor. Tutamadım kendimi, maçın Akatlar Spor Kompleksi’nde olduğunu görünce çıktım yola. Öyle ya maç Beşiktaş semtinde hemen giderim diye düşündüm. Zira 7 senedir Beşiktaş’ta ikamet etmeme rağmen bir kere bile gitmediğim bir salondu Akatlar. Duymuştum sağdan soldan “fazla uzak” “en yakın toplu taşımaya 5-7 dakika, o toplu taşıma da altı üstü bir tane İETT taşıtı” diye.

Fenerbahçe'nin şampiyonluk mutluluğu: 1998'den beri çalışıyordukFenerbahçe’nin şampiyonluk mutluluğu: 1998’den beri çalışıyorduk

Anlamamıştım düne değin ne kadar sapa ne kadar her şeye yakın ama aynı zamanda hiçliğin ortasında bir yer olduğunu. Otobüs yolculuğum çok uzun sürmedi yalan yok. Ancak indikten sonra çarık çürük merdivenlerden it ürümez kervan geçmez yollardan yürüyüp komplekse vardım. Hani diyordu ya Ahmet Nur Çebi, “Salona gidiyorsunuz, sadece birilerinin dolduruşa getirdiği 5-10 tane genç çocuk var. Bilet parası 10-20 ₺, salonda 20 kişi yok” diye. Sayın Başkan, kümede kalmaya oynayan bir takımı tek bir İETT’nin 7 dakika uzağından geçtiği bir salonda izlemek için yol arşınlamak, zaten zamanın her şeyden değerli, trafiğin her dertten vahim olduğu bir İstanbul’da ne kadar makul, ben bilemedim varın siz düşünün.

Bana gelirse, daha önce belirtmişliğim var, Mersinliyim ve şehrimin takımının Süper Lig’e çıkış için verdiği savaşı görmeye gittim. Hoş Mersin bu savaşta büyük yaralar alarak yoluna devam ediyor. Takımın en skorer ismi Tobin Carberry sakatlığı nedeniyle birkaç haftadır yok. Oğulcan Baykan’ın sakatlığıyla beraber liderlik iddiası olan takım son 3 maçtır kaybediyor. Bu maçta da rakip Vladimir Stimac’lı Sigortam.net. Normal sezonun seyrine göre iki takımın play-offta karşılaşması dahi muhtemel. Bu açıdan bile benim adıma izlemeye değer gördüğüm için soluğu Beşiktaş’ın en Beşiktaş olmayan yerindeki spor kompleksi Akatlar’da aldım.

Anadolu Efes, Beşiktaş'ı ateşe attıAnadolu Efes, Beşiktaş’ı ateşe attı

Tökezleyen adımlar

En değerli skorerlerinden ikisinden birden yoksun maça çıkan Mersin’in stratejisi açık. Geçen hafta içeride Balıkesir’e 65 atabilen konuk ekipte koç Selçuk Soğuksu, ribauntların alındığı gibi hızlıca karşı sahaya geçilmesini istemiş öğrencilerinden. Mersin de ribauntları aldığı gibi karşı alana geçip erkenden potaya giderek pozisyon bulmaya çalıştı çoğunlukla.

Amerikalı skorer Tobin Carberry’nin eksikliği yine fazlasıyla hissediliyordu. Tecrübeli gard Kevin Kaspar takımın dümenindeydi. Oyuncu, savunmada yaptığı topa baskıyla rakiplerine sorun yaratabiliyordu. Tobin yokluğunda oyunun ilk kısmında Mersin’in hem savunma hem hücumdaki fiziksel ve sayısal lideri ise uzunları Aaron Jones’tu, ona destek olan isimse Koray Uzunhasan oldu.

Mersin sezon ortasında çehre değiştiriyor…

Mersin sezon başında kısa anlamında yabancı seçimini iyi yaptı, bunu sezonun ilk 22 haftasında görmek mümkün. Ancak Kaan Kural’ın LeBron Jamesle alakalı yaptığı samanyolu-güneş metaforunu ele almak doğru olacak. Mersin’de Carberry takımda güneş etkisine sahip. Yani çekim gücü olağanüstü seviyede. Onu denklemden çıkarınca takımın hücumu karanlıklar altında kalıyor. Öyle ki ilk yarının sonlarından itibaren Mersin iyice tökezlemeye başladı. Sigortam.net hücumda Umut Geçen ve Akın Kandemir’le ritim buldu. Dış şutlarda etkili olan ev sahibi ikinci yarının hemen başında farkı çift hanelere yaklaştırdı ve bu noktadan sonra Mersin rakibine yaklaşamadı.

Büyükşehir Belediyesi’nde koç Soğuksu sahada hep fiziksel açıdan büyük kalmaya çalıştı. Ancak koçun ikinci çeyreğin sonlarına doğru aldığı bir molada oyuncularına söylediği gibi konsantrasyon problemi göze çarpıyordu. Belki de sezon başından beri takımı ateşleyen skorları üreten iki oyuncunun yokluğu bunda büyük faktördü. Kesin olansa Mersin’in savunmada gösterdiği dişli mücadelenin karşılığını hücum sahasına alamadığıydı. Maça iyi başlayan uzun Aaron Jones’un da performansının dibe vurmasıyla Mersin adına mağlubiyet kaçınılmaz oldu.

Mike Batiste’in gönlü eski hocası Obradovic’ten yanaMike Batiste’in gönlü eski hocası Obradovic’ten yana

Maç 76-61 Sigortam.net üstünlüğüyle noktalandı. Mersin böylece üst üste 4. kez kaybetti ve zirveden iyice uzaklaştı. Onlar için beklenti Carberry yerine transfer edilen FDU çıkışlı kısa Darnell Edge’in Carberry etkisi yaratması. Edge, geçtiğimiz sezon Akran Gemlik formasıyla aynı ligde mücadele etmiş ve 30 maçta 22.5 sayı ortalaması tutturmayı başarmıştı. Maç sonrasında gelen bir diğer transfer haberi ise Sean Evans oldu. 34 yaşındaki tecrübeli oyuncu 2.03 boyunda ve uzun forvet-pivot bölgelerinde oynuyor. Mersin, sezon sonuna gelinirken takımdaki iki Amerikalıyı da -birini mecburen, biri tercihen- değiştiriyor. Yani Türkiye Basketbol Ligi’nde yüksek oranda takımdaki yıldızların yabancılar olduğu düşünülürse Mersin iki mihenk taşını da değiştirmiş olacak. Nasıl sonuç alınacağını önümüzdeki 2 aydan kısa süre içinde göreceğiz.

Benim adıma güzel bir gözlem maçı ve öğleden sonrayı basketbolla şenlendirme etkinliği oldu. Ancak dönüş yolunda salona gelen tek taşıtın dönüşte evimin yakını yerine farklı bir güzergahtan gittiğini öğrenmek yıkıcı oldu. Aynı semt içinde vasıta değiştirerek evime ulaşabildim. Her neyse, Akatlar ne kadar uzaksa basketbol bir o kadar yakın her zaman…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.