Heykel faciası: Bunu yapan cenneti görmeyecek!

Kenya'nın Eldoret şehrinde kısa süre önce açılışı yapılan üç başarılı atletin heykelleri gelen eleştiriler sonrası söküldü. Heykellerin kaldırılışı memnuniyetle karşılandı.

Spor 16 Ağustos 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Türkiye'deki karpuz, Nasreddin Hoca ve semaver heykellerini akıllara getiren Kenyalı atlet heykelleri halkın tepkisi sonucu aynı gün içerisinde konuldukları yerlerden kaldırıldı.

Kenya’nın Eldoret şehrindeki yetkililer geniş çapta alay konusuna dönüşen ve kimi çevreler tarafından utanç verici olarak tanımlanan üç atletin heykelini kaldırdı. Heykeller henüz perşembe günü açılmıştı. Açılış sonrası Eldoret’in yerel halkında başlayan tepkiler görsellerin medya aracılığıyla yayılması sonrası tüm ülkeye sıçradı. Alay konusuna dönüşen heykeller konusunda tüm ülkenin ortak fikri eserlerin temsil ettikleri atletlere hiç benzemedikleri şeklinde oldu.

Eldoret şehri Kenya’nın şampiyon atlet yetiştirmesiyle meşhur Rift Vadisi’nin merkezinde konumlanmasından dolayı “şampiyonların evi” olarak ün kazanan bir kent. Bu sebeple şehirde açılışı yapılan atlet heykelleri ise kimseyi tatmin etmedi ve gece yarısı apar topar yerlerinden söküldü. Eldoret’in Eldoret’in şehir statüsü kazanması vesilesiyle atlet heykellerinin yanı sıra bir mısır koçanını ve süt çeşmesini tasvir eden eserlerin de açılışı yapılmıştı ama onlar da benzer eleştiriler aldı. Bu eserler bölgenin spor ve tarım mirasını temsil etmek üzere kasabanın çeşitli stratejik döner kavşaklarına dikilmişti.

Heykeli dikilen sporcu: Eda Erdem DündarHeykeli dikilen sporcu: Eda Erdem Dündar

Kısa sürede toplumun neredeyse tamamı tarafından eleştiriler alan bu eserler gurur kaynağı olmaktan öte alay konusu olarak ön plana çıktı. 1.500 metre dünya rekoru sahibi Faith Kipyegon’u temsil ettiği düşünülen bir kadın atletin heykelinin fotoğrafını paylaşan bir Kenyalı yurttaş, “Bu eserler ülke olarak genel manada ne kadar vasat olduğumuzu temsil ediyor” dedi. Fikri sorulan başka Kenyalıların ise “Buna Faith Kipyegon heykeli demek utanç verici” ve “Bu heykelleri yapan cenneti göremeyecek” şeklindeki yorumları dikkat çekti.

Açılıştan sonraki sabah yerel basın heykellerden birinin durduğu boş bir kaidenin fotoğraflarını paylaştı. Yerel bir muhabir, belediye yetkililerinin gece saatlerinde biri erkek atlet olmak üzere üç heykeli bilinmeyen bir yere götürmek üzere kaldırdığını bildirdi. Kenyalılar heykellerin kaldırılmasını memnuniyetle karşıladı. Heykellerin yerine yenilerinin gelip gelmeyeceği veya ne zaman geleceği belirsiz. Kenya, Paris Olimpiyatları’nda dört altın ve toplamda 11 madalya ile madalya sıralamasında 17. sırada yer alarak Afrika’nın en yüksek sıralamalı ülkesi oldu. Kipyegon, 1.500 metrede 3 dakika 51.29 saniye ile yeni bir Olimpiyat rekoru kırarak üst üste üç altın kazanan ilk kadın oldu. Ayrıca 5.000 metrede gümüş madalya aldı.

Olimpiyatlara son nokta kondu: Sifan Hassan, Zatopek'i hatırlattı, İtalya altına uzandıOlimpiyatlara son nokta kondu: Sifan Hassan, Zatopek’i hatırlattı, İtalya altına uzandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.